Zaječice 2019

Během víkendu 1. - 2. 6. 2019 se v centru Chrudimi v prostorách městského muzea hrálo Mistrovství České republiky družstev starších žáků v rapid šachu - tradiční již 57. ročník šachových Zaječic. Za šachovnice usedl rekordní počet 940 účastníků.
V turnaji METOS Chrudim OPEN dvojic do 10ti let náš oddíl reprezentovalo družstvo Kočky Jaroměř. Dvojce ve složení Eva Archlebová 2b/9 a Iva Archlebová 6b/7 porazila družstva z Čelákovic a Železných Hor a remízovala s týmy Kavalier Sázava, TJ Kobylisy a ŠK Světlá nad Sázavou. V konkurenci největších šachových nadějí obsadily děvčata 41. příčku, tedy o tři místa lepší pořadí než bylo jejich nasazení. Za sebou nechaly mj. dvojce z Lipek a Ortexu, Pandy nebo také Teplic, Svitav, Prahy Smíchov, Tábora nebo domácích Zaječic. Iva si skvělým výkonem uhrála 4. VT.
V turnaji starších Omega plus OPEN bojovala v družstvu ŠK Lípa jako host Stela Archlebová. Uhrála pěkných 6b/9, když porazila např. Alexe Málka (ŠK 64 Plzeň), Viktorii Lipovskou (Unichess), Tomáše Budíka (Zbrojovka Vsetín), Tondu Senfta (Praga Praha) nebo Lilian Vlachynskou (OAZA Praha).
Poděkování patří paní Radce Archlebová za doprovod a fotografie. Díky ní jsme měli po delší době v Zaječicích své družstvo a navázali tak na úspěšné výpravy z 80. a 90. let.
 
Poprvé se Jiskra Jaroměř představila v Zaječicích v roce 1987. Družstvo pod vedením Vladimíra Tauchmana ve složení Tauchmanová 5,5b Tauchman V. 3,5b Tauchman M. 4b Kulhavý 3b Kudrna 4,5b Lápková 4b obsadilo 40. příčku. V roce 1989 to už byla 16. příčka (Tauchman V. 3,5b Tauchman M 4b Lápková 2b Wenke 6b Kudrna 7,5b Tužinský 6,5b). Pro zájemce o historii doporučuji web pořadatele, kde najdete umístění ze všech ročníků a případné další účasti jaroměřských šachistů. Zajímavosti najdete také v galerii historické foto.
 
 
Petr Staněk