GP ČR v rapidu Dobrovice 2017

První březnovou sobotu jsme vyrazili na již 12. ročník rapid turnaje do Dobrovic. Hrálo se 9 kol tempem 2 x 15 min + 3 s, startovalo 152 hráčů z celé ČR a první 4 šachovnice byly přenášeny online.

Jaroměřští mladíci Lojza Martínek 1 b./9 a Karel Chalupa 2,5 b./9 si dlouho zvykali na rychlé tempo. Herně to bylo z jejich strany lepší, než napovídá výsledková tabulka. V partiích stáli většinou dobře a kazili v časovkách. Naopak mě se tentokrát mimořádně dařilo. Rychle jsem se rozhodoval, nacházel dobré tahy a většinou směřoval s výhodou do lepších koncovek. Navíc se mi povedlo vyhrát závěrečná dvě kola černými.

K mým partiím: V prvním kole jsem měl bílé s talentovaným Alešem Kronowetterem (elo měl jen 1293, ale na turnaji uhrál 4 body!) z DDM Symfonie Poděbrady. V Dámském gambitu se mladý soupeř neorientoval právě nejlépe. Získal jsem postupně pěšce, figuru a nakonec věž a to už se soupeř raději vzdal. V druhém kole jsem hrál černými s Michalem Větrovským (elo 2048) z ŠK Loko Praha. Hrála se známá varianta sicilské a místy divoká partie přešla do zajímavé koncovky D+S x D+J. Poté jsem si vzpomněl na motiv z koncovky 4. partie Fischer – Tajmanov (turnaj kandidátů 1971), obětoval střelce za dva pěšce a mazal s pěšcem na poslední řadu. Soupeř byl nucen vynutit věčný šach. Ve třetím kole se hrála s Oldřichem Kastnerem (elo 2075) z ŠK Bohemia Pardubice Francie. Podařilo se mi bílými pěkně zaútočit na královském křídle a po taktických šarvátkách jsem vyšel s kvalitou navíc. Soupeř mi potom v nejasné koncovce V+S x 2 S s pěšci na obou stranách pomohl k bodu rozhodující ztrátou figury. Ve 4. kole mě pěkně přehrál Bohumil Šimeček (elo 2038) z ŠK Loko Praha. Hrál jsem za černé Benoni a v přechodu do věžovky jsem neubránil dva pěšce na dámském křídle, což nakonec rozhodlo. Do 5. kola jsem nastoupil bílými proti ambicioznímu Štefanu Semerdžievovi (elo 2037) ze ŠK Slavoj Litoměřice. Před partií mi málem utrhl ruku. Hrála se Skandinávská ve výhodné variantě pro bílého. Realizoval jsem útok na dámském křídle spojený s vazbou na e sloupci. Soupeř nestihl udělat rochádu, přišel o c pěšce, ale potom jsem nenašel nejlepší pokračování a povedlo se mu vyklouznout. Pronikl věží na druhou řadu a vynutil si remízu opakováním tahů. V 6. kole mě čekal černými Miroslav Picek (elo 1940) z TJ Sokol Mělník. Hrála se sicilka a partie se mi povedla. Soupeře jsem pěkně přehrál ve střední hře. S figurou navíc a časovou výhodou jsem přešel do koncovky, kde jsem omezil výběh soupeřovým figurám. Výhodně jsem obětoval střelce za 2 pěšce a pohrozil dvojí hrozbou na zisk dámy nebo malou kombinací. Po tom, co jsem dobral další figuru, to už soupeř raději vzdal. Průběh 7. kola byl jako na houpačce Hrála se španělská, měl jsem bílé s Miroslav Steimarem (elo 1969) z ŠK Viktoria Žižkov. Asi v 15. tahu soupeř nastavil jezdce v pasivní pozici. Poté mi již „v uších začaly znít vítězné zvony“. Protihráč vsadil a jedinou kartu a rozehrál nebezpečný útok na krále. Já se nedokázal koncentrovat na obranu a soupeřův nástup na královském křídle jsem již neodrazil. Osmá partie byla na ostří nože. Proti Jiřímu Sobotkovi (elo 1940) hráči DDM Sokol Nymburk, který mě v sicilské s e4 – c4 začínal dusit, jsem obětoval kvalitu za pěšce a pěkně rozehrál své figury. V koncovce D+V x D+S s mnoha pěšci na obou stranách se mi povedlo vyšachovat soupeřovu věž. Do závěrečného kola jsem dostal nalosovány opět černé figury. Byla to znovu sicilka a Jaroslav Janáček (elo 1998) z ŠK Mahrla Praha pěkně lavíroval z jednoho křídla na druhé. Ve vyrovnané koncovce mi soupeř odmítl remízu. Potom však začal ztrácet množství času a já postupně instaloval své figury do tábora bílého. Nakonec se mi povedl drtivý protiútok dámou s věží a střelcem zakončený matem. Se ziskem 6 b./9 se silnými soupeři a 22. místem jsem velmi spokojený.

Na turnaji startoval také jaroměřský Petr Jecha, kterému se v úvodu moc nedařilo, ale díky zlepšené hře v závěru se dostal na 5 bodů. Stejný bodový zisk měli také Jan Kohout a Ondra Kabelka z Jičína. Turnaj vyhrál Vojtěch Plát s 8b před Kirilem Burdalevem a Petrem Neumanem oba 7,5b.

Foto, reportáž a partie od pořadatelů

Petr Staněk