V neděli 7. 1. 2018 jsme na půdě Červeného Kostelce sehráli smolné utkání pátého kola (z 9) Regionálního přeboru A. Vítězná sestava z minulého zápasu + já (jako kapitán jsem nastoupil v této sezóně za C tým poprvé) slibovala zajímavý a vyrovnaný boj. K utkání jsme dorazili včas a po vypsání soupisky v poklidu očekávali soupeře.
V 9h byl přítomen pouze domácí Jaroslav Vacek, ostatní se domácí hráči se k partiím trousili v průběhu dalších 40 minut!? Nějak si to ale špatně spočítali, protože dorazili v šesti lidech a všichni chtěli hrát. Potom se mezi sebou dlouho dohadovali o tom, proč někdo hraje/nehraje, jak se sejdou večer v hospodě apod., což nás u partie dost rušilo. Po hodině hry pro nás vypadaly jednotlivé partie ok. První dohrál Adam Holda. Jeho soupeř rozehrál nějakou pasivní vídeňskou a podle výstavby e4, d3, g3, a3 měl nejspíš respekt. Adam hrál podnikavě, protihráče pěkně přehrál, zavázal mu dámu, získal jezdce a vypadalo to, že si připíše další bod. Bohužel si v pozici plné taktických příležitostí nevzal druhou figuru a po chybě Kf8 a dvojúderu se musel vzdát. Příště už si podobnou příležitost nenechá ujít 0-1. Smolnou partii sehrál Petr Doubek. Rozehrála se španělská, ve které Petr při promýšlení záludností střední hry ztrácel spoustu času. Pozici měl zajímavou, aktivní těžké figury zdvojené na 7 řadě, získal figuru a stál na výhru. Dostal se však po 40. tahu do časové tísně, když mu na hodinách zbývala minuta proti třem a zákonitě prohrál. Až po partii si všiml, že mu domácí kapitán špatně nastavil hodiny a nepřidávalo se mu za každý tah 30 s. Ve výsledku to Petra poškodilo, protože by měl mít minimálně 20 minut navíc + bonus a figuru by v klidu uplatnil. Skóre zápasu bylo 0-2. Problémy s nastavením hodin měli červenokostelečtí už v minulých sezónách. Vzápětí vzdal Karel Chalupa. V okrajové variantě Nimcovičovy indické mohl znepříjemnit život soupeřovu střelci (zazděný na b7 při pěšcích na c6 a d5) a stál by lépe. Zbytečně se zalekl výměny na f3, ztratil pěšce a po nepřesvědčivých tazích přišel o další materiál. Pozice se už nedala bránit 0-3. Partie jsme rozebrali na pondělním tréninku s expertem na zahájení Pavlem Prouzou. Čestný zásah jsem přidal já (Petr Staněk). Hrála se sicilka a protihráč zvolil mírně řečeno nestandardní pole pro své figury a pěšce. Již po zahájení jsem stál černými výrazně lépe. Potom jsem taktických zápletkách vybojoval pěšce. Pak už stačilo jen 3x odmítnout remízu a v koncovce lehkých figur si dojít pro pěšce, figuru a bod a snížit na 1-3. Poslední dohrával Mirek Vašata. Jeho soupeř zkušeně rozehrál zahájení dámským pěšcem a vědom si své převahy 600 elo bodů postupně neutralizoval pokusy o jakoukoli aktivitu. Mirek mu dovolil obsadit jediný volný a sloupec a v časové tísni navíc přehlédl materiál. Výsledek 1-4 je pro nás až příliš krutý. Útěchou může být a) pěkný citát Roberta Cveka: „Nemyslete na výsledek, ten je podružný. Pokud budete s chutí hrát šachy a bude vás to bavit, pak jste vítěz“ a b) domácí odveta našeho B týmu příští týden v krajské soutěži, kdy to můžeme Červenému Kostelci vrátit i s úroky.
Petr Staněk