RP: Spartak Rychnov n/K B – Jiskra Jaroměř C 4,5:0,5

V neděli 18. 2. 2018 jsme jeli vzdorovat zkušenostem do Rychnova nad Kněžnou. Do sestavy jsem na poslední chvíli nakoukl i já. Do hrací místnosti jsme dorazili včas a s předstihem. Většina hráčů domácích ještě ani nebyla v hrací místnosti. V 9:00 bylo vše nachystáno k utkání.
Jako první skončila nejmladší hráčka. Šárka Marxová hrála svůj oblíbený Královský gambit, ale soupeř ji překvapil Falkbeerovým protigambitem. Partie skončila asi za 45 minut. Závěrečná pozice byla pro bílou strašlivá. V 10. tahu měla hrále na h3 a byla to její jediná "vyvinutá" figurka.
Druhý prohrál Lojza Martínek, ze zahájení vyšel jednoznačně lépe než soupeř, který se již v 5. tahu manévrem Dxd4 - Dd1 dobrovolně vzdal výhody bílých figur. Lojza si vybral slabší chvilku, kdy ztratil kvalitu (mohl mít dvě figury za věž), špatně pokryl mat a jeho prohra byla jen otázkou času.
Na první desce jsem (Milan Borůvka) remizoval v nejasné pozici s Romanem Viziblou. Bohužel byl to náš jediný úspěch v utkání.
Na 3. desce hrál Karel Chalupa, který vzal pozici trochu za špatný konec. Obětí/ztrátou dámy za věž a figuru s postouplým pěšcem mohl soupeři vzdorovat déle. Dáma na konec rozhodla o Karlově prohře.
Jako poslední dohrával Tonda Korityák starší s Rosťou Pallou. V sicilské Jf3 Sb5 si Tonda udržoval určitou převahu. V jednu chvíli mohl soupeři zablokovat střelce a černému by trvalo dlouho než by ho z h7 dokázal rozehrát. V koncovce získal Tonda figuru, ale musel najít přesné pokračování k tomu, aby ji udržel. Figuru byl donucen vrátit a ve věžové koncovce rozhodlo o 50 let více hráčské praxe domácího borce.
Celkový výsledek 0,5-4,5 je asi spravedlivý. Na našich hráčích je vidět zlepšení. Je však nutné, aby trénovali daleko intenzivněji i doma.

Milan Borůvka