Memoriál Ing. Václava Vomáčky 2018

V neděli 13. 5. 2018 se v prostorách DDM Klíč v Jaroměři – Josefově uskutečnil již 17. ročník tradičního oblíbeného mládežnického turnaje O pohár starosty Jaroměře. Turnaj uspořádal šachový oddíl TJ Jiskra Jaroměř. Za šachovnici si našlo cestu symbolických 64 hráčů z Královehradeckého kraje, Pardubic a Prahy. Hrálo se ve třech turnajích na 7 kol tempem 2 x 20 minut na partii. Mladí šachisté i doprovod z řad rodinných příslušníků a trenérů využívali odpočinkové prostory, tělocvičnu, hernu a místnost s občerstvením, kde si kromě šachu si mohli zahrát i další deskové hry. Celkem se vyhlašovalo po třídách sedm kategorií vč. nejlepších dívek a také tradiční titul Šachová superhvězda. V každé kategorii byly pro první tři připraveny poháry, medaile a pro všechny také věcné ceny např. šachové knihy nebo karetní hry.

V turnaji nejmladších hrálo 21 dětí z MŠ, 1. a 2. tříd ZŠ. V kategorii MŠ vybojoval zlatý pohár a medaili Roman Holubář (ŠŠPM Lipky HK), 2. příčku a stříbro získal Josef Zelba (MŠ HK) a bronzové 3. místo obsadil Štěpán Kroulík (Region Panda) všichni se stejným počtem 4 bodů. Zlato v kategorii 1. tříd ZŠ uhrál Václav Kroulík (Region Panda) s 6 body, na 2. místě skončila Barbora Mojžíšová (2222 ŠK Polabiny) a bronzový pohár vybojovala Eva Archlebová (TJ Hronov) obě se 3,5 body. V kategorii 2. třída ZŠ zvítězil Daniel Jan Krautschneider (Region Panda) s 5,5 body před stříbrným Viktorem Vondruškou (ŠŠPM Lipky HK) a třetím Petrem Morávkem (ŠK Ortex HK) oba s 5 body.

V turnaji starších nastoupilo 26 žáků z 3., 4. a 5. tříd ZŠ. V kategorii 3. třída vyhrál zlatý pohár Lukáš Zelba (ŠK Ortex HK) s 6 body, stříbrný pohár vybojoval s 4,5 body Michal Dušánek (Region Panda) se 4,5 body a bronz za 3. místo získal Jan Voříšek (ŠK Ortex HK) 4 body. V kategorii 4. tříd ZŠ zvítězil nejvzdálenější účastník Antonín Senft (ŠO Praga Praha) před stříbrnou Stelou Archlebovou (TJ Hronov) oba s 5 body. Pohár za třetí bronzovou příčku vybojoval Josef Čelka (TJ Náchod) s 4,5 body. Na prvních příčkách v kategorii 5. tříd ZŠ dominovala děvčata. Zvítězila Anna Voříšková s 6 body před Ladou Zelbovou 4,5 bodu (obě ŠK Ortex HK). Bronzový pohár a medaili za třetí místo uhrál Ondřej Zolman (TJ Jiskra Jaroměř) se 4 body.

V doprovodném Openu pro hráče nar. 2000 a ml. startovalo 17 hráčů. Z vítězství se radovali domácí hráči. Zlatou medaili a pohár si výhrou v posledním kole vybojoval Adam Holda (TJ Jiskra Jaroměř) s 5,5 body. Se stejným bodovým ziskem 5,5 bodu až na třetí pomocné hodnocení skončil stříbrný Pavel Friedrich (TJ Jiskra Jaroměř). Třetí místo obsadil Jakub Schön (TJ Náchod) s 5 body.

V kategorii nejúspěšnější dívka byly oceněny Anna Voříšková, Stela Archlebová a Lada Zelbová.

Titul Šachová superhvězda a krásný putovní pohár z rukou starosty Jaroměře, Ing. Jiřího Klepsy, si na rok 2018 vybojoval skvělým výkonem nejmladší z 6 bodových Václav Kroulík z Pandy Rychnov. Blahopřejeme!

V průběhu turnaje jsem se setkal s množstvím pozitivních ohlasů od přítomných rodičů a trenérů, i od samotných účastníků. Malé zdržení bylo na úvod, když některé oddíly zapomněly přivést šachy a hodiny, nebo přivezly nefunkční hodiny, což jsme zajistili z domácích zdrojů. Vše se stihlo odehrát v plánovaném čase. Akce se vydařila především díky nasazení pořadatelského týmu z ŠO TJ Jiskra Jaroměř a DDM Klíč.

Poděkování zaslouží především hlavní rozhodčí Milan Borůvka a další rozhodčí David Bém a Vratislav Jecha. Rozhodčí na turnaji nemuseli řešit žádné spory. Velký dík zaslouží také Andrea Matoušová z DDM Klíč, která zajistila diplomy, v průběhu turnaje se starala o občerstvení a také pomocníci Karel Chalupa, Miroslav Martinovský, Radka Růžičková, Adam Holda, Antonín Korityák ml., Vojtěch Korityák, Jan Kuneš a další. Poděkování patří také organizacím a sponzorům: TJ Jiskra, DDM Klíč, ČUS, MěÚ v Jaroměři, Miroslav Martinovský, David Bém a Soňa Zolmanová. Putovní pohár věnoval starosta města Jaroměře Ing. Jiří Klepsa. Turnaj patří mezi započitatelné turnaje ŠSČR v rámci projektu Podpora šachových oddílů a kroužků. Výsledky budou zaslány na Rapid LOK.

Z výkonů domácích hráčů. Turnaj mladších - v kategorii MŠ obsadil 4. příčku Petr Víšek když uhrál 2,5 b. Barbora Labudová skončila s 1,5 b pátá. V prvňáků uhrál 2,5 b Štěpán Štígl a 2 b Jan Čepelák. Úspěšní jsme byli v kategorii druháků, kde Matěj Moravec vybojoval 5. místo a se 4,5 body si uhrál 4. VT (elo 1100). Skvěle hrál i 7. Marek Dvořáček 3,5 b a Teodor Zolman, který získal 3 b. Zajímavostí bylo, že např. ve čtvrtém kole vyhráli všichni čtyři Zolmani.

V turnaji starších hrál v kategorii třeťáků úspěšně Filip Zolman. Skončil se 2 body na 5. příčce. Šestý skončil Honza Víšek také se 2 body. Václav Labuda s jednou remízou v kapse dal před závěrečným kolem přednost obědu. V čtvrťáků skončil pátý David Lesák se 4 body, 3 body uhráli Darek Zolman, Mariana Uhlířová a Dominik Uždil, který měl super závěr turnaje 2b/2. Honza Dvořáček vybojoval 2,5 b. Pěkný skalp měl v 6. Kole když vyhrál s Tomášem Dřízalem. Dva body uhrál Martin Lukášek, když se mu na úvod turnaje povedlo porazit parťáka z kroužku Dominika. V páťáků získal Ondra Zolman, který se celý turnaj pohyboval na špici, pohár a bronzovou medaili za 3. místo, když dokázal uhrát 4 body. Své soupeře vyzkoušel i Tomáš Dřízal, který vybojoval 2,5 b.

V openu jsme měli dokonce 7 zástupců. Jejich soupeření o první místo bylo ozdobou turnaje. Skvěle turnaj rozehrála Šárka Marxová, když v prvním kole dokázala porazit prvního nasazeného Tondu Korityáka a ve druhém kole jeho bráchu Vojtu Korityáka. Potom se jí už tolik nedařilo a se 3 body skončila v polovině tabulky. Potom se na špici vyhoupl Mirek Vašata, který měl skvělý nástup 4,5 b/5. Musím ho pochválit, protože ve všech partiích měl lepší čas. Nezvládl však závěr a skončil a se dvěma prohrami v posledních dvou kolech skončil až na 5. místě. 8. Příčku obsadil Tonda Korityák ml. s 3,5 b. Jako jeden z největších favoritů moc spokojený nebude. Stejný bodový zisk uhrál i Vojta Korityák. Po remízovém úvodu se v závěru pěkně rozehrál a skončil ještě před Šárkou. Solidní 3 body uhrál Matyáš Nárožný. Nejúspěšnějšími hráči turnaje byli stříbrný Pavel Friedrich a vítěz Adam Holda. Oba uhráli 5,5 b a o pořadí rozhodlo až třetí pomocné hodnocení. Napínavým dramatem byla jejich vzájemná partie z posledního kola, kdy Pavlovi stačila k vítězství v turnaji remíza. Z vítězství v partii i v turnaji se nakonec radoval Adam.

Závěrem bych chtěl všechny účastníky pochválit nejen za výkony na šachovnici, ale také za vzorné chování. Rádi všechny přivítáme na nějaké z dalších akcí, které pořádá šachový oddíl TJ Jiskra Jaroměř nebo DDM Klíč.

Výsledky: mladší, starší, open

Fotogalerie: foto 1, foto 2

Článek: Náchodský deník, Panda

Petr Staněk