V neděli 25. 11. 2018 jsme sehráli dramatické utkání Krajského přeboru ve Dvoře Králové. Dvůr loni celý přebor vyhrál, ale postoupit nechtěl. Na jeho soupisce sice již není Tomáš Kraus, stále se však jedná o jednoho s nejsilnějších týmů. Naštěstí pro nás Dvůr nenastoupil v TOP sestavě. A protože mi měli letos poprvé IM Pavla Čecha, určitě jsme nebyli bez šancí. (Bonusové hodnocení pozic právě od Pavla najdete v bublinách a dětinské obrázky přidal webmaster).
Hodnotit partii hráčů (Jan Macháň - Pavel Čech) na první šachovnici se moc neodvažuji. Proti nim jsem "salát" a projevilo se to i podle toho, jak jsem partii viděl. V zahájení se mi to za Pavla tak moc nelíbilo, ale díky tomu, že Pavel měl na hodinách někdy v 10. tahu o 4 minuty více, než na začátku partie, pochopil jsem, že jde o teorii a vše je tak, jak má být. Tohle už se nikdy nenaučím. Partie skončila remízou.
Na druhé šachovnici (Vratislav Jecha - Libor Špaček) se rozehrála sicilka. Soupeř umístil svého střelce do dračí sluje na g7 a já (Vráťa) nakonec nenašel odvahu na velkou rošádu a raději schoval krále na královském křídle. Jenže mi to nedalo a vzápětí nastoupil pěšci před svým králem. Věděl jsem, že se to moc nebude líbit ani počítači, ani Pavlovi vedle mne, ale já už jiný nebudu (pozn.: Pavlovi se to nelíbilo víc, počítači se to taky nelíbilo, ale nebyl tak přísný). Po zápletkách se královské křídlo zablokovalo dlouhým řetězem pěšcu (soupeř h7, g6, f5, e4, já h6, g5, f4) a otázka zněla, zda jsou horší moji slabí pěšáčci nebo soupeřův střelec, který ustoupil na h8 a neměl ani jedno volné pole. Já, pochopitelně, věřil více své pozici, ale na hodinách mi zbývalo 50 vteřin. Tak jsem raději přijal remiz. Počítač se však v závěrečné pozici staví na moji stranu (a dokonce celkem výrazně), ale abych z jeho tahů pochopil plán výhry, to se mi nepodařilo.
Na třetí šachovnici hrál Tomáš Prouza proti Jardovi Šmídovi. Tomášova pozice se mi krátce po zahájení velmi líbila a věřil jsem, že Tomáš vyhraje. Tady si trochu dovolím citovat Pavla: "Za pěšce měl fantastickou kompenzaci: prostor, jasný plán, vývin, soupeř hafo slabin." Jenže Tomáš asi nepokračoval patřičně důrazně, přišlo mi, že o výhodu postupně přichází a že se spíš musí obávat jeho monarcha. Nakonec vše dospělo do remízové koncovky (prý) a .... Tomáš překročil čas. A tady se já musím Tomovi moc omluvit. Při mé procházce někdy po zahájení mi přišlo, že moc nesedí čas u této partie. Protože ale hlavně Jarda Šmíd měl už hodně času spotřebováno, přešel jsem to vnitřní nadávkou "Jechoune, neumíš počítat přes desítku". Až teprve když vedle mne udělal Tomáš 2 rychlé tahy a za cca 10 vteřin mu bylo oznámeno, že překročil čas, tak mi to došlo. Hodiny nepřidávaly 30 vteřin...
Na čtvrté šachovnici o partii moc nevím. Pavel Prouza hrál "svoji pozici" a že měl celkem velkou prostorovou převahu. Jak to ale probíhalo dál netuším. Dovolím si opět pouze citovat Pavla: " ... černé figurky byly nešťastně pasivní a tahy f2-f4 a c4-c5 (pokud si pamatuji) je šéfkuchař Pavel uvařil ve vlastní šťávě". Paráda!
Na páté šachovnici Mirek Martinovský, který rychle nastoupil místo Davida Béma (ten na poslední chvíli nemohl). Mirku díky! Partii jsem více viděl poprvé v době, kdy soupeř uchopil svého pěšce na e3, aby dobral na d4. S pěšcem v ruce si uvědomil, že na c1 přijde o věž. Ten pěšec ho snad 10 vteřin pálil v ruce, ale už se nic dál dělat nedalo a Mirek získal věž. Vzápětí mohl Mirek tuto věž dokonce velmi výhodně směnit za dámu (krásná třítahová kombinace). Bohužel Mirek toto neviděl a směnil věž nevýhodně za jezdce se současnou výměnou dam. Kdo se neorientuje - místo dámy na víc, měl jen figuru. V časové tísni navíc došlo k trojnásobnému opakování pozice a tedy remíza.
Šestá šachovnice, takový tradiční souboj Jan Kuneš - František Fuchs. Honza s Frantou nechtěl hrát. Už na srazu to říkal. O partii prakticky nic nevím, tedy opět použiji hodnocení Pavla: "Pan Kuneš také přispěl do fondu typizovaných pozic, konkrétně kůň proti špatnému střelci. Jen škoda, že za tu slabší stranu!". Honzo neboj, jednou to vyjde.
Sedmá šachovnice a Roman Kudr s Rosťou Svídou. Když jsem viděl Romanovu pozici poprvé, moc se mi to nelíbilo. Měl jako čený velmi slabé pole c7, na které soupeř "tlačil" prakticky vším a myslím si, že přes toto pole by se soupeř nakonec do Romanovi pozice dostal. Soupeř však také nepokračoval dost důrazně a když jsem pozici viděl někdy v závěru, c-sloupec již patřil Romanovi, věž na c1 (hle, stejně, jako ta Mirkova). Vlastně ani nevím, jak soupeř prohrál (myslím, že čas, ale jistý si nejsem).
Osmá šachovnice a spolehlivý Luboš Hubka. Dle pěšcové struktury si myslím, že se hrál Caro-Kann a Luboš, jako bílý, měl více prostoru. Jak vyhrál také nevím, ale každopádně se mi jeho pozice líbila více. Jsem rád, že Luboš zase hraje pravidleně a hlavně že se mu daří.
Tedy celkem - 4,5:3,5 pro nás. Prostě skvělý zápas a veledůležitá výhra. V tabulce jsme na 6. místě, ale rozdíl mezi 4. Lípou a posledními Třebechovicemi jsou pouze 2 body.
Vráťa Jecha a Pavel Čech