KP: Jiskra Jaroměř – Sněžka TJ Náchod 5:3

Na poslední chvíli jsem byl nominován do nedělního zápasu proti zdánlivě neohroženému lídru soutěže z Náchoda. Ze sestavy tak vypadl ze zdravotních důvodů emeritní předseda, ale že bych byl adekvátní náhradou jsem příliš nepřesvědčil.
Zkusím dluh splatit alespoň tímto komentářem, který formou rádoby kvízu shrne, co se na jednotlivých šachovnicích událo a pak nabídne nějaké to zobecnění. Zápas byl jedinečný především tím, že v něm hned třikrát nastoupil Petr proti Pavlovi.

V mé partii Pavel - Petr (Čech - Čechura) dávala příjmení tušit, že budu tahat za kratší konec... V postavení na 1. diagramu jsem poslechl Vráťovu radu, že soupeř je takticky na výši a nebaví jej jednoduché pozice: 7.De2+. To vypadá jako tupá hra na remízu, s izolákem se přeci nemají měnit figurky, natož dámy! Ale získávám tím trošku času a vyniknou některé otázky černé pozice jako „kam s bělopolným střelcem“ a „jak krýt f7“. Doporučují čtyři z pěti počítačů.

Tady je první kritická chvíle. Hezkou výhodu (+0.6) drželo 16.d5 Je5 17.Jd4. Ale byl jsem (bohužel!) poučen listopadovou prohrou v 2. německé lize. 

Kde jsem si nadšeně skočil Jd5, abych po Sxd5 cxd5 měl krásné pole e6 pro koně. A pak jsem se už jen díval, jak ten kůň nic nedělá, zatímco černý stupňuje tlak po c sloupci. Měl jsem silné déjà vue a nechtěl jsem podruhé udělat stejnou „blbost“. Bohužel...

Trpký konec zachycuje další diagram. Rozhodnut vyšetřit nějakou tu sekundu jsem blicnul 28.Vd1 podle zlatého pravidla „táhni figurou, která stojí nejhůř a kterou můžeš zlepšit“. Neuvědomil jsem si, že nejhůř stojí... můj král! 28...Vg8 mě vyvedlo z omylu, protože na 29.h3 přijde 29...h5-h4-Vg5-Vf5+ s dalším odtažným šachem a výhrou. Případně si černý ještě doleze králem na h5 a pak je Vf5 mat. Poslední tahy byly hezká reminiscence na Rétiho nejslavnější studii:

44...Kxg2 45.h4 Kf3 0-1

Vráťa o své partii už psal ("...partie byla celkem divoká a určitě by stála za to, si s ní na několik hodin sednout a některé věci si ujasnit"). Bílý by rád spustil matový útok – doporučíte 28.Va3, Je4, nebo f5 (a proč)? Pan Mojžíš zahrál jedno z těchto pokračování s (přijatou) nabídkou remízy.

Peca sehrál (s Pavlem, jak jinak) korektní remisku, kde stojí za zaznamenání pouť jeho koníka: g8-f6-e4-d6-f7-h6-g4-e5-g4-f6-e4-g5-e6-f4. Klobouk dolů!

David bojoval bílými o vyrovnání již od pátého tahu. Strategicky zajímavá je pozice na diagramu, kde měl černý jednoznačně hrát...co?

A tady je pozice po 30.Kg3, což černému v do té doby vyrovnané pozici umožňuje závěrečný úder 30...?, který se také stal, byť o 12 tahů později :-)  

Radka umně získala dvojici střelců. Na prvním diagramu si její soupeř vybral docela závazné 20...f5, což bohužel nejde po 21.gxf5 dobře dobrat pěšcem pro 22.b4! Hezkým pokusem o černopolnou blokádu by naopak bylo 20...e4!

O tři tahy později (viz diagram) černý e4 zahrál, ale není e4 jako e4: definitivně rozehral (to je sms forma pro „rozehrál“ i „rozehřál“) bílé střelce a mat na sebe nedal dlouho čekat!

S panem Pultarem jsem hrál loni a moje podezření, že trpí chorobným nutkáním dát mat, bylo v partii s Pavlem potvrzeno. V typicky „indické“ pozici na diagramu, kde má bílý  hrát na dámském křídle a neutralizovat snahy černého na královském, se vytasil s neuvěřitelným 12.Vg1,13.0-0-0,14.h3,15.Jh2.

Pavel mohl vyhrát už kolem 25. tahu, pak se partie párkrát otočila, například tady: Pavel měl jít 32...Jc5, ale zahrál c5 a neviděl...co? Zobecnit by se dalo, že kobylka na e4 garantuje bod právě proto, že si vždy může někam odskočit. Velkolepá show v přímém přenosu :-)

Honza nezahrál zahájení přehnaně náročně (ostatně jsem již pochopil, že to je poznávacím znamením našeho oddílu!), počítači se spíše líbí černá dvojka střelců. Nicméně věděl, co chce a na diagramu bílými nekompromisně zavěsil: 21.?

Luboš tak, jak jej tuto sezónu známe: hrál zdravé tahy a nemilosrdně trestal (tentokrát si vyšachoval figuru). Vybral jsem legrační počítačovou variantu, jež demonstruje, že jeho centralizovanou černou dámu nelze trpět: 26.Dd2 Da2 27.Sc1 Db1 28.Db2 Dd3 29.Dd2 De4 30.De3 Dd5 31.Dd2.

Jak je vidět, rozhodla druhá polovina družstva stoprocentním bodovým ziskem. Ve více partiích se potvrdilo pravidlo, že dvojici střelců je třeba si hýčkat (třeba Pavlův soupeř měl po 0-0-0 jít 14.Se1!) a otevřít pozici (to si neuvědomili soupeři Radky ani Honzy).

Pavel Čech