Z pohledu kapitána je skvělé hrát zápas, na který se všichni hráči těší a nemusím nikoho složitě shánět nebo nedej bože přemlouvat. Šachy by měly přinášet hráčům pozitivní pocity bez ohledu na vítězství nebo porážku. Samozřejmě v okamžiku, kdy se pravděpodobný výsledek v průběhu partie několikrát otočí, je to složité. Alespoň na naší úrovni hrajeme především pro radost. Důležitá je také pozitivní atmosféra v oddílu a přátelské podporující prostředí. Myslím, že se nám letos podařilo skloubit zájem o hru, osobní ambice hráčů s cílem všech družstev. Týmovou vnitřní sílu jsme mohli poznat při „krizových momentech“ např. v minulém kole ve Studnici, kde David rozhodl zápas v poslední partii nebo právě v neděli 10. 2. 2019 při utkání 8. kola KS východ. Hráli jsme doma proti družstvu z Červeného Kostelce. Přesto, že se mi v týdnu před utkáním omluvili někteří hráči, našlo se ihned dost zájemců z řad náhradníků. Při vypisování zápisu o utkání bylo jasné, že soupeři přijeli bez nejsilnějších opor. Utkání jsem viděl jako jednoznačnou záležitost. Jak jsem se ale mýlil... Zkušení červenokostelečtí hráči jako Martin Kuru, Jaroslav Čáp, Jarda Vacek nebo Stanislav Jungwirth jsou mimo šachovnici sympaťáci, ale za šachovnicí si rozhodně nic nedarujeme a celé utkání probíhalo ve znamení urputné snahy obou družstev o vítězství. Z pohledu rozhodčího vše v duchu fair play.
Po dvou hodinách hry nebylo jasné vůbec nic. Postupně přicházeli diváci. Nejprve Mirek Martinovský. Hráčům uvařil zázvorový čaj, avšak z postavení na šachovnicích asi moc nadšený nebyl. Jediný já jsem stál líp, Tomáš, Karel a Lída vyrovnaně a ostatní spíš hůře. Potom přišel další divák, předseda oddílu Milan Borůvka, mj. vybrat oddílové příspěvky, a to byl možná důležitý motivační moment. Všichni se začali snažit a trpělivou hrou jsme dokázali zvrátit nepříznivý vývoj zápasu.
Nejprve jsem vyhrál já (Petr Staněk). Na čtvrté šachovnici zvolil můj soupeř Stanislav Jungwirth nenáročné zahájení dámským pěšcem a brzy jsem vyrovnal. Z tlaku po c sloupci a souhry aktivních figur jsem malou kombinací získal pěšce a poté díky vazbě i figuru. Jako kapitán jsem měl konečně dobrý pocit, že jsem pomohl týmu. 1-0
Remízu přidal Tomáš Prouza na první šachovnici. Jeho tradiční soupeř, skvěle připravený Martin Kuru, zvolil CaroKan s e5, a Tomáš byl nucen bojovat proti vlastní zbrani. Po taktických šarvátkách vyšel myslím s mírně lepší pozicí, ale nic než dvojpěšáka a několik šachů z ní nevytěžil. Remíza byla v tomto případě asi zasloužená. Skvělá byla i pozápasová analýza závěrečné pozice a taktických možností v podání obou borců. 1,5-0,5
Vítězství přidala na osmičce dobře hrající Lída Rutter. S Jaroslavem Vítem zvolila Aljechinku a od zahájení si udržovala aktivnější figurky. Soupeř se snažil pokrývat všechny hrozby. Postupně se po výměnách dostali až do koncovky lehkých figur. Lída měla centralizovaného krále a trpělivou hrou zlepšovala svou pozici. Na konci získávala materiál a soupeř byl v beznadějné pozici nucen položit krále. Lída je skvělá hráčka, a když nastoupí za družstvo, je téměř jistý bod. 2,5-0,5
David Bém dnes neměl svůj den. Na dvojce hrál s Václavem Klázarem Pircovu obranu a moc se mu nepovedla. Ze zahájení vyšel s pasivní pozicí, soupeř instaloval Dd6, David nestihl rochádu a byla z toho miniaturka. Taková partie se občas povede každému, důležité je brát každou prohru jako impulz k dalšímu zlepšení hry. 2,5-1,5
„Úspěch netrvá věčně – ani fiasko není definitivní. Opravdu důležitá je jen odvaha pokračovat.“ Churchil
Poté na 6. šachovnici zabojoval Honza Kuneš. V partii s Ladislavem Michelem černými se bránil proti Londýnskému systému. Po vyjasnění pěšcové struktury a výměnách lehkých figur nevypadala jeho pozice nejlépe. Bílý útočil na rochádové postavení krále po volném h sloupci, naopak černý měl jen prostorovou převahu na dámském křídle. Důležitým faktorem byla i začínající časová tíseň. Potom našel Honza vtipný taktický obrat Vh6, po kterém došlo k materiálové transformaci a vznikla koncovka 2V x D. Honza z pozice vytěžil maximum a svojí aktivní dámou zajistil věčným šachem důležitou remízu. Dobrý výkon! 3-2
Nevalně stál i na třetí desce Roman Kudr s Jaroslavem Čápem. Po korektně sehrané Dámské indické, kde přišlo správné d4-d5 stál Roman ok. Potom ale ztratil nit a jeho pozice se zhoršovala. Hlavním trumfem černého byl volný a pěšec a Roman měl už méně času. V koncovce V+J x V+S spustil odvážný pěšcový průlom na královském křídle, kam později doputoval i svým králem. Potom se správně rozhodl radikálně zvrátit situaci na šachovnici a obětoval jezdce za dva spojené pěšce na 6. řadě. Černý byl nucen hledat jediné tahy. Pod tlakem nenašel Vf5, místo toho zahrál pasivní Vc8 a bílý za pomoci vazby a postupem pěšců získal rozhodující materiální převahu. I kdyby tah našel, tak zorientovat se ve složité pozici bylo pro smrtelníka s elem 1900 a omezeným časem skoro nemožné. Závěr partie jak z učebnice šachové psychologie! 4-2
Obě zbývající partie se začaly otáčet v náš prospěch. Vítězství v zápase pojistil remízou Karel Chalupa, který se utkal na 7. šachovnici s Jaroslavem Vackem. Po zahájení (opět Londýn) vyměnili všechny lehké figury. Karel hrál aktivně a výsledná koncovka těžkých figur v pěšci zablokované pozici probíhala již za oboustranné časové tísně. Bílý měl slabinu na a3, černý na c6. Potom černý zbytečně dopustil obsazení otevřeného g sloupce. Bílý měl rázem výhodu, ale do výhry bylo ještě daleko. Soupeři se domluvili na remíze. 4,5-2,5
Závěrečný půlbod přidal vzápětí na 5. šachovnici hrající Standa Pultar v taktické přestřelce s Milanem Burdilákem. Černý je znám jako velký útočník a v Poloslovanské se snažil o útok na královském křídle. Vytěžil z toho tlak na e sloupc, slabiny v táboře bílého, a poté nápaditou hrou i pěšce. Standa měl nepříjemnou pozici bez aktivní protihry a musel čekat, co vymyslí soupeř. Ten se však místo trpělivé hry a postupného utahování šroubů pustil do hurá akce. Po výměnách věži si Standa centralizoval krále a v koncovce zaúřadovala jeho dvojce střelců. V závěrečné byla na šachovnici vyrovnaná pozice. Za bojovnost a skvěle sehranou koncovku si remízu určitě zasloužil. 5-3
Výsledek 5:3 z tohoto napínavého utkání považuji za úspěch. Zápas rozhodly lepší nervy domácích v rozhodujících pozicích a větší zkušenosti našich hráčů (většina hraje také náročné partie v KP). Důležité jsou tři body a doufám, že to bude potřebný impulz k bojům o medaile. Konkurenti ze Sokola HK také vyhráli, a tak nás čeká příští kolo 24. 2. důležitý vzájemný zápas.
Jako bonus pro všechny, kterým se podařilo prokousat až na konec reportáže, přidávám odkaz na mé oblíbené video Eduarda Bricena: „Jak se zlepšit v tom, co máte rádi“. Je to návod, jak ve vaší oblíbené činnosti, např. při trénování šachu, dosáhnete jasný posun kupředu. Nevím, jestli vás čtenáře zajímají více fotografie, atmosféra zápasu, popis průběhu jednotlivých partií, nebo naopak pozice a ukázky z partií? Budu rád za každou zpětnou vazbu.
Petr Staněk