V neděli 20. 10. 2019 jsme úspěšně vykročili do nové sezóny také v Krajském přeboru družstev. Už v úterý jsme si tréninkově zahráli bleskovky U Čolka a dohodli jsme se na tom, jak nastoupíme. Na domácím hřišti jsme s očekáváním přivítali TJ Dvůr Králové nad Labem, jednoho z favoritů soutěže. O to větší překvapení bylo, když k nám soupeř dorazil jen v sedmi lidech ve slepované sestavě. Jeden hráč zaspal a druhý místo do Jaroměře jel do Staré Paky . Rozhodčího jsem dělal já.
Průběh utkání byl jednoznačný. Po uplynutí čekací doby si nejrychlejší bod připsal na 8. šachovnici tajemně se tvářící Tomáš Prouza, když se nedočkal Bikova Roumena. Spokojený moc nebyl, raději by si zahrál, ale bod je bod a tentokrát se mu vyplnilo přání a končil už před obědem. 1:0
Jako druhý skončil svou partii na 6. desce nebezpečný Mirek Martinovský. Nebezpečný proto, že je po úspěchu v Janských Lázních a turnajích v Olešnici n/O skvěle rozehraný. Ve francouzské překvapil Frantu Fuchse odvážnou hrou na dámském křídle a brzy vyrovnal hru. Poté šikovně vyměnil věže a vybojoval pěšce. A nebyl by to pan Fuchs, kdyby se u jeho partie nevyskytlo několik vtipných momentů, např. komentář když mu dopsala propiska a potom ještě jedna (půjčená od Mirka) nebo zahrál jeden svůj tah v momentě, kdy stál za soupeřem. Vzhledem k času (20 minut proti hodině) nabídl Mirek remízu v lepší pozici, která byla přijata. 1,5:0,5
Lída Rutter se do Rosti Svídy pustila už od prvních tahů. Rozehrála se na sedmičce tzv. „plátovina“ neboli Philidorova obrana a Lída už v zahájení pomocí cool oběti Sf7 vyhnala černého krále na pochod. Partie trvala pouze 19 tahů a mohla by zdobit učebnici miniaturek. 2,5:0,5
Další bod přidal na 5. desce David Bém s Patrikem Vágnerem. Proti Caro-Kannu zvolil variantu dvou jezdců a jeho figury stály aktivněji. Po zahájení rozběhl pěšce na královském křídle, ukořistil pěšáka, zdvojil na f sloupci věže a stál +-. Potom si však situaci trochu zkomplikoval, ale štěstí měl na své straně. Patrik Vágner si v pozici našel tahem Sf6 samomat a musel vzdát. 3,5:0,5
Na dvojce hrající Luboš Hubka hrál s Jardou Šmídem také Caro-Kann. Zkušeně neutralizoval všechny soupeřovy hrozby a měnil se soupeřem figury až do pěšcové koncovky. Bílý měl horší pěšcovou strukturu, dvojpěšce, více pěšcových ostrůvků, ale zase obsadil oba volné sloupce. Po výměně jednoho páru věží si Luboš vytvořil rychlonohého h pěšce, který mu v dokonalé spolupráci s aktivní věží zajistil poklidnou remízu. 4:1
Čtvrtou šachovnici jsem hájil já (Petr Staněk) černými s Robertem Duchem. Po nestandardně sehraném zahájení jsem černými brzy vyrovnal. Postupně jsem soupeře přehrál a po snad zajímavých manévrech střelců a těžkých figur jsem vybojoval pěšce a ocitl se v koncovce dam a opačných střelců. Vzhledem ke stavu utkání jsem souhlasil s remízou, která nám zajišťovala výhru v utkání. 4,5:1,5
Vítězství si připsal také Vráťa Jecha s favorizovaným Honzou Macháňem (elo 2273!). Rozehráli Philidorku, když se varianta, na kterou si přehrál vzorové partie, objevila na šachovnici a pokračovala až do 16. tahu. Postupně, pomalu, metodicky přehrál soupeře a přesnou hrou ho donutil k chybám. V koncovce s figurou navíc již dovedl partii k výhře. Úžasný výkon! 5,5:1,5
Za přehrání stojí také drsná partie Pavla Prouzy. Bojoval na třetí šachovnici s Janem Zahálkou. Hrála se Holandská s g6 a celou partii to Pavel měl +-/+=. V partii měl plno možností. V 11. tahu mohl zahrát Jb5 (s hrozbou Jc7 se ziskem kvality), ve 26. hrozilo nepříjemné Se5 (garde + vazba na věž), ve 29. tahu odmítl remízu (za stavu 4,5:1,5 pro nás) a 33. tahu chytil rukou věž a když zjistil, že nejde Vh8, tak to nejspíš v duchu zabalil a to Vh8?? stejně zahrál a prohrál.
Škoda, šlo obětovat dámu, vzít 33. Vxc8 s hrozbou matu na h8 a po výměnách mít dvě lehké figury a věž proti dámě se zajímavou akční pozicí... 5,5:2,5
Jak psal Vráťa: „Až mám skoro strach, jestli jsme nevystříleli všechen střelný prach, protože jsme opravdu mohli vyhrát i větším rozdílem“. Hráčům chci poděkovat za skvělý přístup k utkání. Především nepodcenili přípravu na soupeře a bylo na všech vidět, že se na novou sezónu maximálně těší. Vždy je náročné v KP zabodovat už od prvních kol a nám se to díky vysokému vítězství letos povedlo. Doufejme, že to potvrdíme dobrou hrou ve druhém kole 10. 11. na půdě Hronova.
Každým rokem zveřejňuje pan Kohout z Jičína na stránkách KHŠS, po té co se rozehrají první kola, zajímavé komentáře o soupiskách jednotlivých družstev a také prognózu, jak to možná dopadne. Letos si na věštce pokusil zahrát také jeden nejmenovaný oddílový web:
Letošní krajský přebor je velice silný. Hned 4 družstva mají na soupiskách několik hráčů s Elem 2100+ (Slavia HK B, Lípa B, Vrchlabí, Dvůr Králové) a budou tak patřit k největším favoritům na postup do druhé ligy. Pohled na další soupisky napovídá, že klidný střed by měly obsadit Jičín, Hořice, Jaroměř, Lomnice, Bělohrad a Hronov. O udržení budou pravděpodobně bojovat Sokol HK a Třebechovice.
Jak ale můžou být takové předpovědi ošidné, bylo jasné už po prvním kole. Nevyšlo jim skoro nic. O překvapení se postarali především Sokolové z Hradce vyztužení několika talenty z dílny Luboše Roška, kteří zdolali favorizovanou Slávii. Prohráli také Dvůr i Vrchlabí. Družstva jsou v KP vyrovnaná a bude záležet, v jaké sestavě plánují nastupovat. Určitě se můžeme těšit na plno nevyzpytatelných výsledků a překvapení.
Naše C družstvo v Regionálním přeboru skupina C vyrazilo, premiérově pod vedením kapitána Tondy Korityáka st., na první kolo k jednomu z kandidátů na postup, na Sokol Hradec Králové B. Sestava byla odvážná, o místo mělo zájem plno lidí, ale nakonec dostali příležitost žáci a dorostenci. Soupeř měl sice na všech šachovnicích elovou převahu 300 - 400 bodů, přesto se hráli dlouhé, bojovné partie. Jediný bod za vítězství zaznamenal na druhé šachovnici Pavel Friedrich s Jaroslavem Walterem (elo 1634). V Anglické získal v zahájení pěšce a poté soupeře pěkně přehrál. I přes porážku 1:4 zaslouží pochvalu všichni hráči: Tonda Korityák ml., Pavel Friedrich, Stela Archlebová, Matyáš Nárožný a Vojta Korityák. Doufám, že budou dostávat více příležitostí a budoucím soupeřům můžu slíbit, že se budou zlepšovat zápas od zápasu.
Za družstvo Dubence proti Slávii HK nastoupil na 5. šachovnici jako host další náš talent David Lesák.
Petr Staněk