KS: Jiskra Jaroměř B - Sokol Studnice 5:3

První adventní neděli 1. 12. 2019 jsme hráli doma 4. kolo KS východ proti Sokolům ze Studnice. V roli kapitána a rozhodčího jsem nominoval solidní sestavu, kde jsme byli na šesti šachovnicích favorité.
První remizoval na 7. desce Standa Pultar s Petrem Čechovičem. V Dámském gambitu se vyměnilo několik figur, Standa omrkl šachovnice a protože jsme stáli většinově líp, tak ve vyrovnaném postavení podepsal smír. 0,5 – 0,5
Přichází nás povzbudit první divák Vráťa Jecha.
Skvěle zahrál na 8. šachovnici Pavel Friedrich když zkušeného Břetislava Leska překvapil aktivní sicilkou. Ten udělal hrubku už v zahájení, když si po napadení Sb5 přehlédl mezišach dámou a přišel o figuru za pěšce. Soupeř se snažil pozici ještě komplikovat, ale Pavel dovedl partii k výhře. 1,5 – 0,5
S přehledem vyhrál černými na 4. šachovnici Luboš Hubka s Václavem Šrůtkem ve Slovanské. Luboš hraje poslední dobou ve velké formě. Po výměnách centrálních pěšců získal po Je3 kvalitu a v koncovce uplatnil figuru navíc. 2,5 – 0,5
Přichází druhý z fanoušků Mirek Martinovský. Přítomným vaří kávu a čaj.
Na 5. šachovnici bojoval Roman Kudr. Spoluhráčům přivezl perníky z Dubence. Bílými od prvních tahů vybudoval pěknou aktivní pozici, zabezpečil si střed šachovnice, získal pěkné pole d5 v táboře černého a partii rozhodl mohutným útokem na královském křídle. 3,5 – 0,5
Rozhodující bod jsem přidal já (Petr Staněk). Na dvojce s Martinem Leskem v Anglické jsem získal kvalitu. Soupeř ztrácel zbytečně mnoho času. Pomocí vazby a manévrem střelce s dámou jsem získával ještě figuru a tak se soupeř s padajícím praporkem raději vzdal. 4,5 – 0,5
Přichází třetí divák Zdeněk Michl. V kotli je znát převaha domácích fanoušků. Klubovnou se linou oslavné chorály, ne to je jen vyzvánění Mirka Martinovského, kterého zvou na nedělní oběd…
Honza Kuneš bojuje s nejtěžším soupeřem. Nechápu, proč hraje na 6. prkně hráč s elem přes 2000, ale asi je to „vatová“ taktika soupeře. Rozehráli ostrou Holandskou s postupem e5 - e4. Honza postavil figurky aktivně Sc5, jezdce měl v centru. Soupeř se oproti tomu snažil tlačit na královském křídle otravnýma lehkými figurami a měnil, na co přišel. Někde ve střední hře přišel Honza o pěšce a protihráč mu přes otevřený b sloupec nalezl věží na 7. řadu. V už špatné koncovce za rozhodnutého stavu nepokoušel štěstí. 4,5 – 1,5
Pavel Prouza hrál na 3. šachovnici s Jirkou Kubcem. Zvolil strategicky náročné Rétiho zahájení s b3 a g3. stál lépe, ale neprorazil. 5 – 2
Na prvním stole dohrával poslední partii Tomáš Prouza s Lukášem Drašnarem. Snažil se hrát násilně na výhru, plánoval útok na královském křídle, vymyslel zisk figury, poté ji však musel vrátit a dostal se do beznadějné koncovky S proti Jezdci. Soupeř nezaváhal a snížil na konečných 5 – 3.
V tabulce stoupáme vzhůru a už jsme čtvrtí! V příštím kole se pokusíme potrápit Lípu. Ta má klubovnu na jižním předměstí Jaroměře zvaném Hradec Králové.

Petr Staněk