V neděli 15. 12. jsme se vypravili na zápas 5. kola Krajské soutěže východ na západ do Hradce Králové proti družstvu ŠK Lípa D. Omluvilo se plno hráčů (nemoc, vánoční večírek se striptýzem, návštěva příbuzných, únava…), tak jsem byl nucen povolat Milana. Pěknou reportáž napsal domácí kapitán Vašek Portych, tak se snad nabudu opakovat a připojím jen několik fotografií a krátkých komentářů. Celkový výsledek 4:4 je asi spravedlivým odrazem výkonu obou družstev.
Na jedničce se na mě soupeř připravoval a pokusili jsme se navzájem překvapit už 3. tahem. Ve francouzské jsem se držel dvou zásad, rozehrát bělopoláka a postupovat b pikem. Což nakonec vedlo jen k remíze.
Na dvojce remizoval Luboš. Hrála se aktivní sicilka, kde měl velkou převahu, kterou si nechal proklouznout mezi prsty.
Na trojce Roman dohrál jako první. Partie probíhala v duchu pohádky „Jak dědeček měnil až remizoval“. Na čtyřce to bylo jiné kafe. Radka se do soupeře pustila sebevražedným útokem do soupeřovy sicilky. Měla za bílé horší pozici, minutu proti hodině (na to je však zvyklá) a diplomaticky řečeno oslabeného krále. Soupeř se vůbec nezalekl, našel si kombinaci po které zůstal o věž lehčí a jako bonus si vlezl do matu. Tato partie nás se štěstím dostala do vedení 2:1
Honza na pětce v poklidu remizoval. Jako učitele angličtiny ho Anglická hra nezaskočila. Po partii jen smutně poznamenal, že každý rok hraje stejným soupeřem…
Pavel bojoval na šestce v Katalánu jako lev. Dostal se do remízové pozice v koncovce S proti J. V časovce se ale zamyslel a prohrál na čas. Škoda.
Nejdelší partii utkání sehrál na 7. desce Milan. Pěkně obětoval Sh3 za rozbití rochády a mladého soupeře po mnoha tazích postupně porazil.
Tonda rozehrál na 8. desce proti sicilské aktivně, figurky postavil na právná políčka, ale útok začal černý nástupem scvého b pěšce. Protiúder v centru 18.e5 se moc nepovedl a později ve věžové koncovce přišlo rozhodující přehlédnutí. A pak, že jsou všechny věžovky remíza.
Všechny partie zápasu najdete ve zmíněné reportáži na webu ŠK Lípa.
Po zápase proběhlo malé šachové setkání v kavárně Žákova Studovna v Jaroměři.
Petr Staněk