KP: Jiskra Jaroměř - Jiskra Hořice 3:5, nemám slov, aneb jak se to celé .....

V neděli 19. 1. 2020 jsme nastoupili v domácím prostředí proti Hořicím. Soupeř, který pravidelně bojuje o čelní příčky krajského přeboru, přijel s velmi mladým týmem. Ale tento tým je již velmi zkušený a čekala se velká bitva. K té také došlo. Původně jsem chtěl zprávu psát nejdříve druhý den, protože jsem stále plný negativních emocí (slušně napsáno), ale nakonec jsem se rozhodl, napsat zprávu hned v neděli. Podle průběhu partií jsme měli vítězství minimálně 5,5 ve svých rukou. 

Partie jsem moc neviděl, ale již mám přepis, tak něco vím. "Pojedu" od osmé šachovnice k první, protože v reálu tak končily jednotlivé partie.
8. šachovnice: Michal Stejskal - Petr Jecha. Brácha rozehrál oblíbený Caro-Kann. Připadalo mi, že partie se vlastně i celkově nesla v duchu zahájení. Černý stojí pasivně, ale velmi pevně. Nakonec, ve vyrovnané pozici remíza. 0,5 - 0,5

7. šachovnice: Milan Borůvka - Vojtěch Šádek. Hrála se zavřená sicilka (2. Jc3). Úplně neumím partii posoudit, vezmu tedy hodnocení počítače. V zahájení počítač hodnotí lépe pozici černého, místy i více, jak +1, ale mě to zas o tolik nepřijde. Černý však nepokračoval dostatečně razantně a  postupně se výhoda přelila na stranu bílého. Milan obětoval kvalitu za rozbití úkrytu soupeřova krále.
Opticky se mi to velmi líbilo, ale jasného nebylo nic. Nakonec Milan dobral kvalitu zpět a i když v tu chvíli počítač hodnotí pozici cca +1 pro Milana, nějaké jasné pokračování jsem neviděl a soupeři se shodli na remíze. 1 - 1

6. šachovnice: Aleš Šedivý - Radka Růžičková. Hrála se Birdova hra. Radčin soupeř velmi záhy nastoupil svými pěšci na královském křídle, ale při nedokončeném vývinu (prakticky se bílý ani vyvíjet nezačal) mi to nepřišlo moc dobré. Radka získala "c" sloupec, pak získala kvalitu a soupeř se vzdal (možná trochu předčasně, vzhledem k tomu, co se dá prohrát - viz moje partie). 2 - 1

5. šachovnice: Miroslav Martinovský - Lukáš Rybáček. Hrála se ... nevím, neumím přesně popsat, protože neznám názvy těch variant - dámská indická (čený měl Jf6, e6 a b6), která se možná proměnila v nějakou variantu holandské (černý natáhl f5). Podle mě tato pozice Mirkovi celkem sedí a já mu docela věřil.
Mirek se pokusil pozici oživit a..... přehlédl "šach celé rodině". 2 - 2

4. šachovnice: Jáchym Kulhánek - Bém David. David rozehrál skandinávskou a celkem dlouho se pozice držel v rovnováze. Pak však musel David v časovce něco přehlédnout v propočtu. Přišel o kvalitu, pak o figuru a bylo po partii. 2 - 3

3. šachovnice: Pavel Prouza - Jan Rusnák. Hrála .... no, opět moje neznalost názvu variant, ale přešlo to do, jak já říkám, "plátoviny" (černý má Jf6, e5, d6, c6, Jd7, apod.). Pavel pokračoval velmi dobře. Tedy možná lépe řečeno, soupeř pokračoval dost špatně a zbyl mu výrazně horší střelec. Počítač Pavlovu pozici několikrát hodnotí jako vyhranou.
Pavel ale bohužel kolem jednotlivých "výher" přešel. Sice získal pěšce, ale pozice se celá zablokovala, takže remíza. 2,5 - 3,5

2. šachovnice: Tomáš Sucharda - Luboš Hubka. Hrál se dámský gambit. Bílý vyměnil na d5 a nastoupil pěšcem na g4. Já tyto nástupy za černé moc rád nemám, ale počítači se to moc nelíbí. Oba soupeři si pak vyměnili několikrát hodnocení "tam a zase zpátky" (cca od -1,5 do +1,5). Jednu chvíli jsem však Lubošovi docela věřil, protože se mi jeho pozice moc líbila. Měl i lepší čas. Nakonec se ale spousta figur vyměnila a partie skončila remízou. 3 - 4

1. šachovnice: Vratislav Jecha - Jaroslav Flašar. Moje perla za stavu 3:4. Věděl jsem (tušil), že se bude hrát francouzská, ale na přípravu jaksi nebyl čas. Zvolil jsem variantu Jc3, sebral na dxc5 a instaloval koníka na d4 s myšlenkou vyhrát na královském křídle, kdy bílému zůstane špatný bělopolný střelec. Stručně - povedlo se. Ve 29. tahu jsem mohl dát 4 tahový mat.
Jenže zhruba v té době jsem začínal hrát na půlminutě a tak jsem to neviděl. Ale i nadále jsem útočil a nakonec získal výraznou převahu (i materiální). Místy moji pozici hodnotí počítač i +20!!!! Nakonec jsem měl kvalitu a 3 pěšce navíc. Před svým posledním tahem jsem mohl dát 7-tahový mat nebo prostě vyměnit dámy a vyhrát nebo prostě cokoli.
Cokoli, krom jednoho jediného tahu. A ten jsem si vybral a soupeř mi dal 3-tahový mat. Ještě teď z toho občas tupě zírám do zdi.
Celkově tedy 3:5 pro soupeře. Většinou se snažím nevymlouvat se na smůlu, partii prohraje hráč a ne smůla. Ale tentokrát to byl z naší strany podivný zápas s velkým množstvím hrubých chyb a nevyužitých příležitostí. Vítězství jsme soupeři vysloveně darovali.
A opět musím napsat to, že zkrácené hrací tempo velmi výrazným způsobem ovlivňuje kvalitu partií směrem dolů. Vím, že jsem plný emocí z mé skutečně strašné prohry, ale nesouhlasím s názorem, že kdyby se přidávala půlhodina po 40 tahu (jako v lize), že "tady budem sedět do čtyř". Moje partie končila jako poslední ve 12:50. A nevěřím, že pokud by byla přidána půlhodina, že by se hrálo více jak 10 minut. Budu se snažit uchovat si v paměti dobrý pocit, že se mi podařilo zrealizovat můj plán a partii dovést na pokraj vítězství (vlastně dalece za okraj). A jen to, že se začínám řadit k těm starším a prostě pomalejším (přeci jenom jsem již 50+) způsobilo, že jsem časovku nezvládl. Můžu proti tomu protestovat, můžu s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co proti tomu mohu dělat.

Ještě mám jednu ... připomínku, poznámku. Nevím, jak to napsat, rozhodně nechci některé hráče soupeře urazit. Zkusím obecně - pojďme všichni, když se hraje zápas, nemluvit se spoluhráči o právě hraných partiích. Nehrajeme žádnou ligu, určitě nemusíme sedět za šachovnicí, jako puťky. Prakticky všichni soupeři jsou našimi kamarády a určitě si, kromě hraní, chceme taky popovídat. Ale ne o právě hraných partiích.

Vráťa Jecha