KS: Jiskra Jaroměř B – Náchod B 6,5:1,5

V neděli 23. 2. 2020 jsme hráli v domácím prostředí 9. kolo Krajské soutěže východ. Proti nám nastoupila náchodská druholigová rezerva. Na místě jsem byl nominován ještě do role rozhodčího.
Po úvodních formalitách jsme začali poměrně svižně. Rychle jsme se dostali do vedení 3,5:0,5. Na 4. šachovnici hrál Roman Kudr černými s Davidem Hepnarem. Rozehráli skandinávskou a bílý už v zahájení prohospodařil několik temp. Potom David schoval rochádou svého krále tak nešťastně, že po šachu dámou na c5 ztratil střelce na c4. 1:0
Na 7. šachovnici dostal příležitost Pavel Friedrich s Petrem Dusbabou. Svoji povedenou partii ukazoval na kroužku. Pěkně přehrál zkušeného prezidenta hostů na královském křídle, když po nepřesnostech soupeře vybojoval pěšce a získával ještě kvalitu. 2:0
Na šestce přidal Standa Pultar půlku -  jak jinak... 2,5:0,5
A já (Milan Borůvka) jsem na osmé desce s Láďou Zástavou, místo dlouhých útrap s izolovaným pěšcem, nekorektně obětoval střelce na h2. Láďa útok odrazil, ale nezkonsolidoval svoje figurky a přehlédl odšach dámy a bylo po partii. 3,5:0,5
Na dvojce hrál Pavel Prouza s Pepou Cibulkou. Z Pepy roste velmi silný hráč. Pavel Prouza mu spadl do přípravy, kterou Pepa konzultoval na školení talentů se Štěpánem Žilkou (1. e4 c6 2. Jf3 d5 3. d3 dxe4 4. dxe4 Dxe1 5. Kxe1...). Pepa prakticky nespotřeboval čas a Pavel již v beznadějné pozici čas překročil. 3,5:1,5
Na páté šachovnici nastoupil Honza Kuneš v bojovné náladě proti Patriku Vágnerovi. Partie se mu povedla a přidal důležitý rozhodující bod. 4,5:1,5
Na trojce přetlačil Luboš Hubka náchodského Jirku Bednáře. 5,5:1,5
Závěrečná partie utkání se odehrávala na první šachovnici, kde nastoupil Tomáš Prouza proti Petrovi Pultarovi. Ve střední hře získal Tom velkou poziční převahu a po několika nepřesnostech odebral Petrovi dámu za věž. 6,5:1,5
Po 9. kole jsme průběžně na 5. příčce a na závěr sezóny nás čekají ještě dvě šachové bitvy. Venku se Spartakem Rychnov a doma Třebechovice.

Po zápase jsme měli tradiční tiskovku tentokrát v JS Café v Jaroměři Na Zavadilce. Zde proběhl bleskový zápas (tempem 2 x 5 minut na partii) s Tomášem Prouzou, který skončil v poměru 4:2 ve prospěch předsedy oddílu.

Milan Borůvka