KP: Sokol Hradec Králové - TJ Jiskra Jaroměř 3:5

Důležité 3 body
Poslední říjnovou neděli 31. 10. 2021 jsme sehráli 2. kolo krajského přeboru. Jeli jsme do Hradce na Sokol. Jednalo se o velmi důležitý zápas - hrál poslední s předposledním. Jo, vím, že po prvním kole to je trochu zavádějící tvrzení, ale o důležitosti svědčila i velmi dobrá soupiska soupeře. O to víc nás výhra těší.

Když jsem přemýšlel, jak popsat jednotlivé partie, abych zase tradičně nepsal, že jsem nic neviděl a nebo že nevím, napadlo mě každému našemu hráči udělit nějaký titul.

1. šachovnice Pavel Čech - "Mistr dne". Rozehrála se výměnná francouzská obrana.
Kvíz Pavla Čecha: "Výměnnou francouzskou (a stejně i výměnnou slovanskou) hrají buď lidé toužící po laciné remíze, nebo hloubaví analytici. Snad proto jsem nebyl včera připraven na to, že můžu vyhrát v 10. tahu. Takže malý kvíz: přiřaďte ke třem tahům kandidátům (Dxc3+, Dxf6 a Ve8) tři rozdílné výsledky!"
Soupeř trpělivě nabízel výměny figur a snažil se pozici pokud možno zjednodušovat. Nakonec vznikla koncovka, kde oba hráči měli jezdce, střelce a 7 pěšců. Bílý měl však drobnou vadu v pěšcové struktuře - dvojpěšce na c sloupci (v zahájení přišla bxc3), tedy drobná výhoda pro Pavla. Hrát to my, normální "krajští" smrtelníci, tak toho asi neumíme využít, ale bránit to proti "mistrovi" může být po čertech těžké. Jestli to bílý mohl udržet nebo ne nevím, ale vím, že nakonec přišel o figuru a že Pavlovi zbyl pěšec, který mu zajišťoval výhru. V prohrané pozici soupeř nakonec překročil čas.

2. šachovnice Várťa Jecha - "Bojsa dne". Jen pro vysvětlení "Bojsa" = opak "Nebojsi". Asi by se taky dalo napsat "srabík" dne. No, moc jsem se nepředvedl. Měl jsem bílé, hrála se sicilská, zvolil jsem variantu s c3 (Hradeckou). Nějak si myslím, že partie nevybočila z rovnováhy. Jenže jsem nějak neměl odvahu a když mi soupeř v 16. tahu nabídl remízu, srabácky jsem ji přijal. Trochu se omlouvám spoluhráčům, že jsem je v tom nechal a pokusím být příště lepší.

3. šachovnice David Bém - "Pomalík dne". Chvíli jsme přemýšlel i nad "smolařem" dne. Davidovu pozici jsem viděl v době, kdy získával kvalitu a ještě jeho soupeř měl velmi podivně zamotané figurky. Říkal jsem si, že rozmotat to klubku figur bude hodně náročné. Stačil by neopatrný tah a David by mohl i matit. Jenže soupeř trpělivě rozmotával. David dokonce získal ještě i nějaké pěšce, ale ztratil příliš mnoho času. A soupeři se podařilo figurky rozmotat a najednou začal mít i konkrétní hrozby. V závěru David úplně ztratil nit. Dle mého alespoň mohl remizovat nějakým věčným šachem, ale berte remízu, když velkou část partie stojíte na výhru. Nakonec by mat dával soupeř. Od soupeře určitě dobrý výkon, že to nezabalil. A David musí zrychlit.

4. šachovnice Petr Staněk - "Bloker dne". Pozor, neplést si s "bloggerem", to je něco jiného. Hrála se francouzská, ale tentokrát měl náš hráč bílé. Celkem dlouho se "vyvíjelo" a "lavírovalo", půlící čáru moc figurek nepřekročilo. Nakonec ale Petr dostal svého pěšce na f6 (soupeř měl f7, g6, h7). Jenže jaksi nebylo čím dát mat, protože soupeř vynutil výměnu dam. A navíc soupeř získal jediný volný sloupec pro své věže (po výměně jednoho páru už jen pro svoji věž). Jestli mohl černý pěšce na f6 získat nevím. V prvním odhadu si myslím, že možná mohl, ať nějaký manévr h6, g5, Kh7, Kg6 a Kxf6 nebo něco podobného z druhé strany - zahrát někdy nějak e5 a dojít králem na e6. Na druhou stranu, pokud by soupeř toho pěšce nezískal (což nakonec nezískal), ten "pión" dost tísnil pozici černého. No, nakonec došlo na výměnu druhého páru věží a vznikla pěšcovka. Petr měl výrazně aktivnějšího krále, ale zda to šlo využít nevím, Pozici nakonec oba soupeři zablokovali, takže nebylo jak prorazit a skončilo to remízou. Ale každopádně si myslím, že ta pozice je velmi dobrý studijní materiál.

5. šachovnice Radka Staňková - "Bojovnice dne". Radka dohrávala jako poslední. A myslím, že to byla do třetice francouzská. Přiznám se, že se mi Radčina pozice dlouho moc nelíbila, král v centru, kůň někde na a5, dvojpik na f sloupci, soupeř věže na e a d sloupci. Ale Radka je velká bojovnice a nějak vše pokryla. Pak jsem pozici chvíli neviděl a najednou měla dokonce kvalitu navíc. Ale soupeř měl za to několik pěšců. Celkem složitá pozice na to, že se dohrávalo prakticky na půlminutě. A přeci jenom pozice soupeře byla jednodušší v hledání plánu a hlavně v hledání obrany proti nějakým šachům, apod. Nakonec soupeř dotlačil pika až na c7 a Radka vzdala. Ale velmi náročná a bojovná partie.

6. šachovnice Luboš Hubka - "Sběratel dne". Lubošovu partii jsem moc neviděl. Seděl docela daleko ode mne a hlavně dostat se k jeho partii znamenalo "protlačit" se přes židle dalších hráčů. A s tím měli problémy i výrazně štíhlejší lidi, než já. Co jsem viděl a co mi vlastně později potvrdil i Luboš, tak nejdříve soupeři sebral jednoho pěšce, pak druhého, pak třetího, pak kvalitu a soupeř vzdal.

7. šachovnice Tomáš Prouza - "Kombinátor dne". Tomáš dle mého dostal pozici, kterou má rád. Docela živá, figurová hra. Nejdříve jsem si myslel, že Tomáš asi něco získá, pak jsem si myslel, že dokonce získá dámu, ale soupeř vždy nalezl nějakou "výmluvu". Ale s každou "výmluvou" vznikla nějaká poziční slabinka, tu Tomášova věž (pak obě) na sedmé řadě, tu volný pěšec na a sloupci, tu lepší střelec. Nakonec Tomáš bez problémů zvítězil. Velmi dobrá práce.

8. šachovnice Milan Borůvka - "Spokojenec dne". Uznávám, že slovo "spokojenec" není zrovna hezké. Ale když jsem viděl Milana někdy po 1,5-2 hodinách hry, měl na tváři fakt spokojený výraz. Hrály se přesně pozice, které zná, které umí a které ho baví. Nakonec získal figuru a pěšce. A i když si po partii trochu nadával, že neviděl výměnu (ztrátu) dvou figur za věž, nic se nedělo, protože tato výměna byla vlastně jen plánované zjednodušení, kdy volný pěšec pochodoval bez zábran k poli proměny. Také super výkon.

Celkově asi výsledek odpovídá. Mohli jsme patrně vyhrát i výraznějším rozdílem, protože nejvíce otočená partie byla partie Davida. Ale na druhou stranu, když jsme vedli 3,5 a dlouho nemohli získat ten jeden bod, abychom potvrdili vítězství, tak bychom v tu chvíli brali i 4,5, jen ať už to tam je.

Jen drobná poznámka - to fakt většině hráčů nevadí, že se po 40 tahu nepřidává půlhodina, jako v jiných soutěžích? Nebo alespoň návrat k původnímu delšímu tempu. Dnes se dohrávaly tři partie, kdy oba hráči měli pouze minuty, minulé kolo také (třeba já). Úroveň šachů jde výrazně dolů. Hráči 3,5 hodiny makají a pak se "dějí" věci. Navrhovali jsme to několikrát, nikdy to neprošlo. Ale nic s tím neudělám, jen mi to přijde dost často ... někdy asi i nedůstojné krajského přeboru.

Vráťa Jecha