KP: Jiskra Jaroměř - ŠŠPM Lipky HK 3,5:4,5

V neděli 12. 12. 2021 jsme sehráli již páté kolo krajského přeboru družstev. Naším soupeřem byl velmi mladý a nadějný tým z Lipek. Byla to vlastně taková drobná perlička - minulé kolo jsme hráli s LÍPOU, kde hrají i zkušení matadoři (Fiedler) a teď přijedou LIPKY (tedy jako malé lípy), kde většině hráčů není ani 20 let. Však taky když přišlo prvních šest hráčů soupeře do hrací místnosti, tak mi přišlo, že dohromady jsou mladší, než já dohromady s Honzou Kunešem.
Sestava na zápas se vůbec nerodila lehce. Já jsem však vůbec nestíhal, původně jsem hrát neměl (to už jsem neměl ani na Lípě) a tak v neděli (týden před zápasem) píšu Milanovi a Petrovi, že hrát v nejhorším případě mohu, ale nestíhám nic zajistit. Milan dal nakonec dohromady dostatek hráčů a patří mu můj VELIKÝ DÍK. V další VELKÝ DÍK patří Petrovi Doubkovi, který se zhostil role rozhodčího a s Milanem připravili již v pátek hrací místnost. Koneckonců Milan, jakmile odehrál zápas za "C"éčko, tak přijel pomoci na "Á"čko. Mám k dispozici již zápisy partií, takže se pokusím napsat svůj pohled (ano, někde mi pomohl počítač) a svoje dojmy. Zařekl jsem se, že se pokusím nepoužít moje oblíbené slovo "NEVÍM", které často v reportážích používám. A že nebudu nadávat na hrací tempo. Ehn, už vím, že obě předsevzetí poruším, ale snad jen jednou. Jo a bude to dlouhé.

1. Pavel Čech - Martin Buločkin
Drama vlastně začalo již před partií. Cca v 8:40 (ještě jsem byl v autě) mi volá Petr Staněk, že má zprávu od Pavla, že nemůže najít klíčky od auta. Když dorazím do hrací místnosti volám Pavla, klíčky už našel a vyráží. Nakonec Pavel dorazil vlastně přesně na začátek zápasu. Úplně nevím, jak bych partii popsal. Oba hráči mají ELO výrazně vyšší, než já. A jak já, jako "salát" mám hodnotit to, že černý někde v prvních 16. tazích hraje Ve8, pak hned Vd8, koněm dá Jh5, střelce nechává na c8, druhého koně na b8 a věž umístí na a7 i když pěšce má na b7 a a6. Tomu jsem vůbec nerozuměl. Pavel nejdříve zvolil správný postup (tedy alespoň tak to hodnotí počítač - více jak +2), ale pak asi někde dovolil soupeři se rozvázat a vyrovnat hru. No vyrovnat, podle hodnocení počítače ano, já viděl dost velký zmatek. V době, kdy jsem odcházel, tak Pavel již byl v časové tísni a soupeř k ní směřoval. Ze zápisu dál nejsem moudrý a budu pouze spekulovat. Pavel to pokazil a soupeř měl věž proti jezdci, oba měli ještě dva pěšce. Pokud zápis nelže, tak černý několikrát přešel kolem jednoduché výhry. I já proti počítači to bez problémů vyhrál a to všechny tahy jsem udělal max za 2-3 vteřiny. Nezbývá mi tedy, než si myslet, že i tito hráči v časové tísni prostě hrají místy hodně nepřesně. Nakonec vlastně černý vynutil remízu z pozice síly. Předpokládám, že to bylo za stavu 4:3 pro Lipky. Jen drobná zmínka, Pavel partii pokazil ve 42. tahu. Ano, opět kritizuji hrací tempo.

2. Benedikt Polák - Vratislav Jecha
Jak jsem se již zmínil, já hrát vůbec neměl. O soupeři jsem nevěděl vůbec nic. Soupeř zahájil tahem 1.c4, odpověděl jsem symetricky 1. ... c5 a tím jsem skončil s teorií. Umístil jsem střelce na g7 a partie po pár tazích přešla do sicilské. To mi vyhovovalo, protože přeci jenom to je mému stylu asi trochu bližší, než nějaké lavírování. Jen nemám moc zkušeností se Sg7. Ale největší problém jsem měl s umístěním dámy. Tah Dc7 se mi moc nepovedl. Soupeř získal mírnou výhodu (dle PC do +1). Ale neměl jsem slabiny a soupeř naštěstí není Magnus, aby mě dlouho mučil. Nepokračoval přesně a pozice se zjednodušila. Bílý (soupeř) měl dva střelce a dámu, já střelce, jezdce a dámu, oba mraky pěšců. Soupeř mi nabídl remiz. Vzal jsem ji z několika důvodů. 1. Jsem srabík a všechny delší partie jsem letos prohrál. 2. Pokud bych chtěl vyhrát, musel bych pozici nějak otevřít a to by se spíše hodilo soupeři se dvěma střelci. 3. Říkal jsem si, že Pavel vedle mne buď vyhraj a pak to v nejhorším skončí 4:4 a dobrá remíza, nebo Pavel prohraje a pak asi prohrajeme a já pak je to jedno.

3. David Bém - Kateřina Rošková
Vítej zpátky v Jaroměři, Káťo. David s Káťou rozehráli "Londýna". Ze zahájení rovina, ale pak hrál možná David příliš pasivně. Káťa získala silný střed (c5, d5, e5), to "přetavila" v silného volného pěšce na d5 a výrazně aktivnější figury. Jenže těžké figury a volné sloupce, to je dost náročné na počítání. Káťa nejdříve zahrála nepřesné 31. ... Sh6, přišla o pěšce (nebo obětovala?) a nakonec zahrála ještě chybu 33. ... Kg7. David mohl tahem 34. Dc7 získat velkou výhodu. Bohužel, zahrál jiný tah, po kterém ihned ztratil střelce a vlastně i partii. Velká škoda.

4. Ondřej Winter - Luboš Hubka
Luboš rozehrál svůj oblíbený Caro-Kann. Předpokládal jsem typický "carokannovský" průběh - černý stojí dlouho špatně a nakonec vyhraje. Bohužel, Luboš narazil na velmi silného protivníka. Mladý soupeř Luboše víc a více "mačkal" a tísnil. Nakonec se Luboš pokusil "vyrazit" dámou do soupeřova tábora a ... o dámu přišel. Mladý Ondra předvedl precizní a perfektní výkon a má skóre 5/5.

5. Tomáš Prouza - Jan Vestfál
Tomáš měl dalšího mladého skvělého soupeře (ten měl 3,5/4). Hrála se sicilská a Tomáš se dostal do "své" pozice, kterou má rád. Soupeř však hrál až někde do 15. tahu v pohodě a vše vypadalo vyrovnaně. Pak ale musel Honza někde něco špatně spočítat. Nebo neviděl (podcenil) 16. Dc3+. Po tomto tahu získává Tomáš výhodu. Nastala fáze partie, kterou se mi ani nechtělo počítat, ale výsledkem byla kvalita navíc pro našeho borce. A Tomáš výhodu bez problémů uplatnil. Skvělá práce.

6. Tobiáš Zdechovský - Jan Kuneš
Další silný mladík v sestavě soupeře (před tímto zápasem 3/4). Rozehrál se dámský gambit. Bílý zahrál 10. f3, čímž trochu naznačil, co a jak by rád hrál. Bohužel Honza nezareagoval nejpřesněji, věnoval soupeři pár temp pro nástup pěšců na královském křídle. Nakonec Honza obětoval střelce, ale vedlo jen k otevření dalších cest k černému králi. Mladý soupeř hrál velmi silně a i když asi mohl vyhrát i rychleji, spolehlivě dovedl partii k vítězství.

7. Petr Doubek - Filp Šolc
Zdánlivě klidná partie. Petr měl dvojici střelců, ale mírně znehodnocenou pěšcovou struktur ("dvojpik" c3, c4). Nejdříve mi připadalo, že partie nevybočila z rovnováhy a ani se na ni nedíval s motorem. Až později mě napadlo, zda nemohl někde po 15. tahu (po soupeřově 15. ... g6) zahrát Petr aktivněji 16. h4. Mimochodem, už slyším Pavla - "Zase bys tahal pěšcema před vlastním králem". Mno, jako stockfish bych to nehrál v žádném případě a asi bych byl po zásluze potrestán, ale počítač skutečně říká, že po tom 16. h4 má bílý výhodu. Petr ale zvolil raději bezpečí, pozice se vyrovnala a soupeři se dohodli na remíze.

8. Jan Dedek - Adam Holda
Adamova premiéra za "A" tým. A hned velmi těžký soupeř (zatím 3,5/4). Jenže Adam hrál naprosto perfektně. Když jsem partii viděl někdy v průběhu, materiálně to sice bylo vyrovnané, ale Adam měl výrazně aktivnější figury. Nakonec měl volného a pěšce. Oba soupeři ještě měli dámu a střelce. No a samotná dáma pěšce prosadí a to znamená velmi těžkou obranu pro slabší stranu. Jedinou šancí bílého asi bylo za pěšce obětovat střelce a doufat v nějaký věčný šach nebo tak nějak. Adam však nadále hrál velmi přesně a dovedl partii k zaslouženému vítězství. Super výkon a velká gratulace.

Byl to velmi vyrovnaný a velmi dramatický zápas. Moc nechybělo a mohlo to skončit 4:4. A asi bychom si remízu i zasloužili. Teoreticky jsme mohli i vyhrát, ale to už by asi bylo spíš štěstí. Ale náš výkon považuji fakt za dobrý. V tabulce se "utrhly ze řetězu" tři týmy - Slávie, Lípa a Lipky, kteří mají náskok 5 bodů na dalšího v pořadí. Pro nás je určitě výhoda, že jsme již s těmito týmy hráli. V lednu nás čekají velmi důležité zápasy a tam musíme zabojovat.

Protože já už asi letos nic psát nebudu (no, však taky tady jsem toho napsal hodně) dovolte mi popřát vám krásné Vánoce a vše nejlepší v roce 2022. Ať jsme všichni zdraví, spokojení, ať občas něco vyhrajeme. A když ne, ať nám šachy aspoň přinášejí radost.

Vráťa Jecha