KS: Panda Rychnov C - Jiskra Jaroměř B 5,5:2,5
V neděli 19. 12. 2021 se v Rychnově nad Kněžnou uskutečnilo 5. kolo Krajské soutěže východ. Přijeli jsme na horkou půdu nevyzpytatelné Pandy C. K zápasu nakonec nastoupili ti co mohli/chtěli hrát, všem patří dík, že si našli cestu za šachovnici i v tento předvánoční čas, navzdory nemoci, nedělnímu obědu, pracovním povinnostem, brigádám, pečení perníčků a lyžování s rodinou...
Jako první dohrál Honza Kuneš. Na čtverce s Ivo Hartmanem rozehráli španělskou a po chybě soupeře získal už v zahájení pěšce. Potom se snažil o aktivní hru. Soupeř naopak hru blokoval pomocí pěšců d5 a c6. Ve střední hře se Honza bohužel přepočítal, když na dámském křídle při výměně dam ztrácel figuru. Partii ihned vzdal. Škoda, zde to vypadalo na bod. 0-1
O vyrovnání jsem se postaral já (Petr Staněk). Na druhé šachovnici jsem měl za soupeře Pavla Kačírka ml.. Hrála se francouzská. V dynamické pozici jsem se orientoval lépe než soupeř, po oběti pěšce a kvality to byla nakonec miniaturka. 1-1
Do vedení nás dostal na první desce hrající Tomáš Prouza s Jiřím Danielem. Na šachovnici se objevilo něco na způsob královské indické, domeček g3, Sg2 proti e5, f5 a opačné rochády. Tomáš rychle otevřel c sloupec na soupeřova krále, získal materiál a soupeře vmanévroval do situace D + 2s a dva spojení nezastavitelní centrální volní pěšci proti V+J+2S. Aktivní hrou se mu povedlo oběma pěšci doputovat až na druhou řadu. Super partie! 2-1
Premiéru za šachovnicí v soutěžích družstev si na osmičce odbyl Mirek Halamka. Proti mladé soupeřce Elen Hetfeischové zvolil zavřenou sicilku. Oba hráli neohroženě, podnikali jeden útočný výpad za druhým, Mirek došel pěšcem na f5, vrhal do útoku neohroženě jednu figuru za druhou, obětoval kvalitu, dělal prostě vše možné i nemožné, ale zkušenější soupeřka přece jenom postupně získávala materiální převahu. Dostávala se však do mírné časové tísně. Závěrečný útok dámy, věže a jezdce ubránila a v končící hře dokázala zvítězit. Na to, že to byla pro Mirka první vážná partie v životě, tak předvedl dobrý výkon. 2-2
Na šesté desce bojoval Zdeněk Michl s Danem Pacourkem. Rozehráli nějakou boční variantu Londýna a na šachovnici vznikl dlouhý pěšcový řetězec. Z figur zbyly na obou stranách dvě věže a Jezdec. Zdeněk měl však pasivnější figury přikované ke slabině na b2. Zde jsem počítal s remízou. Podle mě to nějak pasivně držet šlo (s Vb1, Vc2 a Jd1), ale Zdeněk se místo do remízového přístavu vydal na jezdcový výlet do černého tábora s hrozbou vidlí na obě věže. Manévr nevyšel a pod tlakem odevzdal jezdce za soupeřova pěšce. Ve výsledku měl sice krytého volného dvojpěšce na b a ovládal a sloupec, ale bez figury se hrát nedalo. Škoda. 2-3
Téměř ve stejný moment dohrál i Tonda Korityák st. na sedmé šachovnici. V partii s Matějem Kobrem hráli Grunfeldovu indickou. Bílý vybudoval pěvný střed a černý se ho snažil podminovat pěšci a tlačit na soupeře figurovou hrou. Vznikla dynamická pozice s šancemi na obou stranách. Postupně se však projevila větší partiová zkušenost domácího dorostence. Tonda přišel o pěšce a svým jezdcem doskákal až na h1, odkud však nebylo návratu. Soupeřovo mohutné centrum, spolu s Jc6 a hrozbou odchycení koně už bylo na pozici černého příliš. 2-4
Zápas se pro nás nevyvíjel nejlépe. Na třetí šachovnici se v partii s talentovaným Vaškem Kroulíkem Petr Doubek dostal do složité koncovky D+V+J a nějací pěšci proti D+2V. Věž měl na h5, jezdce na f5 a neustále hrozil soupeřovu králi na h1 matem. Po výměně dam však chyboval a v časové tísni přišel díky vazbě o figuru. 2-5
Na pětce čelil v poslední partii Milan Borůvka s Robertem Danielem neprůstřelnému Londýnu. Koncovka těžkých figur přešla postupně do složité věžovky, kde stál podle mě Milan o trochu aktivněji, ovládal jediný volný sloupec. Pozice však byla víceméně v rovnováze. Díky nepříznivému průběhu odmítal remízu, ale za rozhodnutého stavu už partii nehrotil. Remíza nám zajistila (dle definice Mirka Martinovského) poslední slušný výsledek. 2,5-5,5
Všem jaroměřským šachistům a šachistkám, přátelům, rodinným příslušníkům a příznivcům našeho oddílu přeji krásné Vánoce, ozdobený stromeček, světla svíček, sníh, pohádky, vůni cukroví, jmelí a pohodový rok 2022.
Petr Staněk