Jednoznačné vítězství
V neděli 6. 3. 2022 pokračoval již desátým kolem Krajský přebor družstev. Na domácí půdě (tedy jako ne na půdě, ale v hrací místnosti) jsme přivítali tým z Vrchlabí. Nám už se hraje celkem v pohodě, jsme zachráněni a jsme za to rádi. Soupeř se stále pohybuje těsně nad pásmem sestupu a je za to nerad (tedy myslím, že je nerad). Protože jsem minulé kolo doma nahrál, překvapilo mě malinko jiné uspořádání stolů. A zjistil jsem, že asi nejen mne, protože i někteří další se ptali, kde je jaká šachovnice. Naštěstí jsme se celkem rychle zorientovali ve vlastní šachové místnosti a každý našel to své místečko.
Ještě před příjezdem soupeře jsme zpovídali Pavla Čecha, jak to bylo s jeho partií minulý týden v lize proti Jirkovi Nunovi. Já si tu partii přehrával asi 4x ve vlaku cestou do práce a z práce a vůbec jsem ji nerozuměl. Pavel hned "vysypal" svoje myšlenky a plány a.... já tomu nerozuměl ještě víc. No, to už se asi nezlepší.
Pak dorazil soupeř. Asi před 3 lety jsem v reportáži citoval slavnou větu z filmu Forrest Gump (trochu upravenou): "Vrchlabí je jako bonboniéra, nikdy nevíš, v jaké sestavě přijede." Kdyby tento tým nastupoval "v plné síle", tak by se neztratil asi ani v druhé lize. Jenže často přední hráči Vrchlabí sehrají pouze několik partií a běžně hrají hráči z výrazně nižších pater soupisky. A upřímně, tentokrát se proti nám Vrchlabí opravdu "nesešlo". Ze základní osmičky hráli dva a na třetí šachovnici hrál až jedenáctý hráč soupisky. To nás určitě pasovalo do role favorita.
1. šachovnice Pavel Čech - Libor Špaček
Docela "drsná" partie pro černého. Pavel se dostal do pozice, která mu naprosto vyhovovala a kde přesně věděl, co hrát. Libor určitě není "žádné ořezávátko", ale v zahájení se prostě dopustil nepřesností, Pavel získal lepší pozici a soupeře doslova umačkal. Černému se vůbec nepodařilo rozehrát dámského koníka a věžku a i ostatní figurky se často po krátkém výletě vracely na základní řadu. Perfektní výkon Pavla.
2. šachovnice: Lubomír Tejkal - Vratislav Jecha
Když jsem se s Petrem dohodl, že bych hrál, říkal jsem si, že by bylo dobré se připravit. Jenže je trochu problém odhadnout sestavu soupeře (viz poznámka o bonboniéře výše) a pak... prostě jsem na to neměl sílu (dobrá, ani chuť). Příprava tedy byla psychologická - neber brzo remízu, nedostaň se do časovky. Navíc, soupeř zahájil tahem 1. Jc3, což není úplně obvyklé a já si řekl, co času jsem ušetřil tím, že jsem neměl žádnou přípravu. Vlastně nevím, co to bylo za zahájení, chvilku to mohlo přejít do Francouzské, ale nevím. Co vím je, že jsem se snažil hrát celkem normální tahy a nedostat se do časovky. Trochu mě překvapil soupeř, když mi ve 12. tahu nabídl remiz. Po krátké poradě s Milanem jsem odmítl. Porada se týkala toho, že bych hrál dál, ale nesmí mě pak nikdo moc nadávat (trochu může), až prohraju. Stručně, partie nevybočila z rovnováhy, hodnocení se pohybovalo od +0,3 do -0,3. A když mi soupeř ve 21. tahu nabídl remiz podruhé, tak jsem ji přijal. Hodnocení počítače bylo 0.00.
3. šachovnice David Bém - Vít Rigo
Partie začala zajímavým zahájením 1. e4 g6. Po několika tazích však přešla do sicilky. Ale trochu zvláštní pořadí tahů způsobilo, že černý musel hrát celkem přesně. Přišlo mi ale, že černý si v zahájení nepřipouštěl žádné nebezpečí, místo snahy co nejdříve dokončit vývin a udělat rošádu, zahrál 7... a6. Ano tento tah se v sicilce hrává, ale nepřijde mi dobrý v dané pozici. A hned v dalším tahu zahrál černý 8... Jf6 (ano, to také vypadá jako běžný tah, ale je to chyba) a bylo prakticky po partii. Pro Davida nebyl problém objevit zisk kvality a i když se v dalším průběhu hry hodnocení někdy sníží např. z +5 jen na +2, David bez problémů dovedl partii k vítěznému konci.
4. šachovnice Jaroslav Janák - Tomáš Prouza
Hrála se Birdova hra a Tomáš se v přechodu do střední hry orientoval výrazně lépe, než soupeř. Výsledkem byl zisk pěšce, zisk sloupce a hodnocení více jak +4 pro Tomáše. Tom však nepokračoval přesně, tedy spíš pokračoval hodně nepřesně. Postupně ztrácel své výhody - pěšce, sloupec, soupeř zaktivizoval věže, zatímco Tomáš je trochu "zpasivnil", a hodnocení se postupně vyrovnávalo. Tomáš hledal další způsoby, jak dosáhnout vítězství a najednou v 37. a 38. se hodnocení přehouplo na +3 pro bílého. Naštěstí by soupeř musel pokračovat přesně. A asi byl i spokojený, že hru vyrovnal a partie doplula do remízového přístavu. Škoda, tady jsme mohli mít i celý bod, ale tak jsme o celý bod mohli přijít.
5. šachovnice Jan Kuneš - Tomáš Urválek
Honza rozehrál hru "dámským pěšcem" (zeptám se chytřejších, zda to byl vlastně "Londýn", když zůstal Sc1). Soupeř hrál celkem pasivně a Honza postupně přesunoval figurky k útoku na krále (např. dostal věž na h3). Moc se mi nelíbily za černého tahy a6, Vb8. Patrně plán na nějaký budoucí minoritní útok, ale v dané pozici výrazné ztráty tempa. Honzova strategie byla jednoznačně lepší a kdyby Honza zahrál 17. Jg5, tak počítač hodnotí pozici více jak +6! Bohužel si Honza sebral pěšce na e4 a to nebylo dobré. Po partii sám říkal, že to byla blbost a měl pravdu. Po braní se hodnocení změnilo na cca +0,5 pro soupeře. Naštěstí ani soupeř nepokračoval přesně a partie se zcela vyrovnala. Tedy remiz. Škoda, zde bylo k celému bodu také blízko.
6. šachovnice Petr Tomíček - Pavel Prouza
Pavla jsem viděl po celkem dlouhé době a jsem rád, že je zase zpátky. Bílý zvolil zajímavé zahájení - vyrazil do boje nejdříve "s jízdou" 1. Jc3, 2. Jf3. Po pár tazích vlastně vznikla Čigorinova obrana s obrácenými barvami. Počítač se sice tváří, že černý stojí lépe - hodnocení více jak +1 pro černého v několik okamžicích se to dokonce přehoupne přes +2, ale přiznám se, že úplně nevím, kde by to jako mělo být. Po dalších několik tazích se hodnocení "vrátilo" do normálu, tedy okolo nuly. A skončilo to remízou.
7. šachovnice Roman Kudr - Ladislav Vancl
I tady se hrálo ne úplně běžné zahájení. Pojmenovat ho neumím. Ale co vím je, že bílý získal lepší pozici. A souhlasí se mnou i počítač. Roman hrál logické tahy, získal prostorovou převahu a soupeř začal chybovat. A i když se hodnocení dlouho pohybovalo okol +2 pro Romana (dokonce jednu chvíli to bylo jen asi +0,7), pro černého to muselo být velmi komplikované. V závěru již černý nebyl schopen spočítat a pokrýt všechny možnosti a před ztrátou dámy vzdal. Skvělý výkon Romana.
8. šachovnice Pavel Hanč - Milan Borůvka
Jaká to krása vidět Královský gambit. Vždy mě toto zahájení fascinovalo a nikdy jsem nenašel odvahu ho hrát. Milan nešel do nejostřejších variant a hra se v poklidu vyrovnala. No vyrovnala, podle hodnocení počítače. Ale na šachovnici se objevily různé rošády a dal se čekat nějaký zběsilý útok. Bílý však zahrál 18. Dg5 a to nebyl moc dobrý tah. Jednak tam měl přijít koník, ale hlavně, mám nestejné rošády, proč jít dámou na královské křídlo, kde může být napadána pěšci (= zisk temp pro útok). A brát na g7 by byla vůbec blbost. Od tohoto tahu se hodnocení překlopilo v Milanův prospěch a Milan byl v nástupu pěšců a v útoku skutečně výrazně rychlejší. Asi pod tlakem bílý navíc chybně obětoval (ztratil) kvalitu a Milan bez problémů zavěsil.
Pozn.: S analýzami mi výrazně pomohl počítač. Celkově tedy vysoké vítězství. Prakticky v žádné partii jsme nebyli výrazně ohroženi (snad jen Tomáš, ale to fakt bylo složité na propočet) a naše výhra mohla být i vyšší. V tabulce se ledacos vyjasnilo. Jistým vítězem a postupujícím do druhé ligy jsou mladíci z Lipek. Gratulujeme. O druhém a třetím místě se rozhodne mezi Slávií a Lípou. S poměrně velkým odstupem je pak pětice týmů (Jičín, Náchod, Hronov, Jaroměř a Rychnov). Tady se bojuje o střed tabulky a půjde i o to, kdo jakou bude mít motivaci. Dramatická situace je však na konci tabulky. Zatím není jasné, kolik týmů bude sestupovat. O tom rozhodne udržení nebo sestup Hořic ve druhé lize. Zatím poslední je Bělohrad, hraje ale v přímém souboji s Třebechovicemi. Pokud zvítězí, tak má i dobré skóre, které může nakonec rozhodovat. A opět může výsledky ovlivnit motivace soupeřů v posledním kole. Tož uvidíme.
Vráťa Jecha