V neděli 13. 11. 2022 jsme hráli 3. kolo Krajského přeboru v Novém Bydžově s nováčkem soutěže. Klubovnu v patře jsme našli. Protože se v budově netopilo, tak tam měli po celý zápas, omlouvám se že, to musím tak nazvat, „kosu jak sviňa“. Z toho plyne ponaučení – do Bydžova pouze v zimní bundě. Zápas se naštěstí vyvíjel tím správným směrem.
Nejprve vyhrál na 8. šachovnici Honza Kuneš s Josefem Baťkou. Rozehráli sicillku s c3 a podle slov vítěze: “Soupeř přehlédl v 17. tahu vidle na věž a dámu, po které ztrácel kvalitu. Potěšil mě tím, že se ihned vzdal a ušetřil mě realizace převahy, kdy jsem to klidně ještě mohl pokazit.“ 1-0
Další bod přidal na 7. desce Standa Pultar s Václavem Tichým. Standa píše: “Hráli jsme královský gambit, variantu za černého s pěšcem g5, Sg7, před dvacátým tahem jsem nabídnul remízu, kterou soupeř odmítl, já vzápětí nevzal nejprve věž na e1 ale napadl jezdce tahem b6, čímž jsem ztratil drženého pěšce navíc a nechal bílého vytvořit pěšcovou převahu na dámském křídle. Jelikož jsem měl dvojici střelců proti J + S a aktivnější věž, nechal jsem soupeři dobrat ještě pěšce na c7 a všechno vrhl do útoku. Po oběti věže za bílého jezdce rozhodli oba střelci ve spolupráci s dámou." 2-0
24 …g4 25. Je1 Vxe1 26. Dxe1 Sd4+ 27. Kh1 Se4 28. Df1 f3 29. h4 fxg2 30. Dxg2 Dh3 0-1
Poté zvítězil na 4. prkně Luboš Hubka s Tomášem Vaňkem. Hrála se sicilka (téměř všichni soupeři hráli ostré varianty) a Luboš si při velké prostorové převaze počkal na oslabení pika na a sloupci, aby rozhodl útokem na královském křídle. 3-0
Další bod přidala Radka Staňková na 3. šachovnici. Ve francouzské zahrál soupeř Vojtěch Vaníček pasivní a3, Radka se dostala k oblíbenému průlomu 9…f6 a později i 13…e5 a bylo vymalováno. 4-0
Výhru týmu pečetil na první desce Pavel Čech. Protihráč Martin Kohout nejspíš z respektu ztrácel moře času podle Pavla: “Ona ta moje partie si ani bližší představení nezaslouží. Soupeř zahrál variantu s koněm na kraji desky, takže jsem vlastně od začátku stál černými trochu lépe. Střední hra byla plná nepřesností, až v trošku horší koncovce zahrál s mizerným časem hrubku a jednotahově prohrál.“ 5-0
David Bém čelil na pětce Birdově 1.f4 v podání Lukáše Vaníčka. Jak píše David: “Naše partie byla po chybném tahu bílého Sb4, kdy si bílý vytvořil dobrovolně slabinu na b4 (střelce jsem vzal jezdcem) o dvou hlavních motivech. Bílý tlačil na černého pěšce na f5 a černý tedy já, hrál na postup černých pěšců a + b na dámském křídle. Silnější se ukázala má hrozba, která rozhodla partii.“ 6-0
Už za rozhodnutého stavu jsem (Petr Staněk) na druhé šachovnici dohrával s Matoušem Pražákem. V soupeřově časové tísni jsem korektně obětoval jezdce a dostal se do velké výhody. Potom jsem do soupeře vrazil ještě kvalitu (asi zbytečně) za vidinou nějakého matu. Dostal jsem se také do časovky, zbytečně přišel o c2 pěšce a přehlédl úder 43…Df4+. 6-1
Jako poslední dohrával Pavel Prouza na 6. desce v duelu s Vladimírem Mrázkem. Ve složitém postavení po dámském gambitu, nalezl Pavel soupeři koněm na f6 a pěkně sevřel. Měl sice pozici s velkou výhodou, ale nakonec v časové tísni souhlasil s remízou a upravil konečné skóre utkání na 6,5-1,5.
Díky výhře jsme o krůček blíž klidnému středu tabulky. Příští kolo hostíme na domácí půdě favorizovaný Jičín.
Petr Staněk, Standa Pultar, Honza Kuneš, David Bém a Pavel Čech