Důležitá výhra
Na Josefa 19. 3. 2023 jsme zajížděli na Malý Růžek k již předposlednímu kole Krajského přeboru družstev. Počasí bylo vysloveně jarní a ne moc šachové. Např. Roman Kudr by se raději viděl na rybách, než na šachách. Zápas byl hodně dramatický. Moc jsem z jednotlivých partií neviděl, ale zkusím popsat to, co vím.
Tomáš Prouza hrál velmi náročnou partii. Rošády na opačné strany, "nadupaní" pěšci proti soupeřovu králi, myslím si, že si Tomáš docela započítal. Přiznám se, že jsem mírně dával přednost pozici bílého, protože mi přišla přeci jenom trochu pevnější, ale ruku do ohně za to nedám. Nakonec však remíza a asi mi přijde spravedlivá.
Petr Staněk rozehrál jako bílý zavřenou sicilku. Velmi rychle převedl dámu na h4 a věž na h3. Moc se mi to za něj líbilo. Petr však nebyl bojovně naladěn, nevím, zda došlo k nějakým výměnám, prostě remiz.
Já (Vraťa Jecha) jsem sehrál nepěknou partii. Zahájení se mi vůbec nepovedlo a myslím si, že jsem stál prakticky na prohru. Soupeř ale při hledání matu udělal chybu. Tu jsem vzápětí opětoval (fakt jsem vůbec neviděl tah Sd6). Prostě chyba na chybě. Naštěstí pro mne jsem udělal chybu jako předposlední a podařilo se mi partii dovést do vítězného konce. Uffff.
Na čtvrté šachovnici hrál Luboš Hubka. Už v autě jsme mu říkali, že prostě počítáme s bodem. A Luboš hrál dobře. Moc jsem z partie neviděl, ale když už jsem viděl, tak se mi jeho pozice líbila určitě víc, než soupeřova. Dobrá práce.
Na páté šachovnici hrál Pavel Prouza. Pozici jsem viděl jenom jednou - když hráči podepsali remiz. Konečná pozici mi přišla mírně horší pro Pavla (ale fakt jen mírně).
Na šesté šachovnici hrál Milan Borůvka a hrál dobře. Získal velmi postouplé pěšce (došly až na c7 a d6) a vypadalo to na rychlou výhru. Soupeř se ale fakt dobře bránil a ani v analýze se nám nepodařilo najít okamžitou výhru. Nakonec měl Milan kvalitu navíc a na obou stranách byly tři pěšci. Soupeř nadále pokračoval ve velmi houževnaté obraně a podařilo se mu všechny pěšce vyměnit. Škoda, protože Milan to měl asi vyhrané. Na druhou stranu velká pochvala pro soupeře za bojovnost. Fakt to vydřel.
Na sedmé šachovnici dohrával Roman Kudr jako poslední. Přišlo mi, že od začátku hrál přesně to, co chtěl. Vytvořil soupeřce izolovaného pěšce a postupně ji přehrával. Nakonec v pěšcové koncovce zaslouženě zvítězil. Velmi precizní výkon.
Na osmé šachovnici se nedařilo Honzovi Kunešovi. Rošády na opačnou stranu a když jsem pozici viděl, měl Honza obě věže na "a" sloupci - jednu na "a3" a druhou na "a1". Mělo to "drobný" zádrhel, mezi těmito věžemi byl ještě pěšec na "a2". Takže blbé. Konec jsem neviděl, ale Honzovi hrozil mat nebo ztráta.
Celkově jsme však odehráli dobrý a bojovný zápas. Výhra znamená, že již neskončíme horší, než desátí, tedy jsme zachránili soutěž i pro příští rok. V posledním kole přivítáme Třebechovice. Uvidíme, co na to počasí, protože si myslím, že pokud bude jaro, jako dnes, bude možná trochu problém s morálkou.
Vráťa Jecha