Reportáž z KP jednotlivců v Jánkách 2017

Pokusím se přiblížit neopakovatelnou atmosféru turnaje v Janských Lázních v reportáži přímo z centa dění. Hraje se jako ostatně každým rokem v penzionu Protěž, tempem z KS 2 x 90 min + 30 s. na partii. Letos od 3. - 8. 5. nastoupilo v barvách Jaroměře v Krajském přeboru a doprovodném Openu dokonce sedm statečných.

Tomáš Prouza

Zabiják. Uhrál 4 body: +3 = 2 – 3. Téměř všechny partie hrál na onlinech a o lepší umístění přišel až prohrou v závěrečných dvou kolech. Každopádně každou partii hrál nadoraz. Přestože nevyužil několik dobrých příležitostí, patří mu po zásluze letošní titul pro nejlepšího jaroměřského hráče v KPJ.

Radka Růžičková

Krajská přebornice. Vybojovala 3,5 bodu: +1 =5 -2. Opět měla vyhranou pozici v prvním kole a nezvykle také v kole posledním. Obě partie však skončili její prohrou díky časové tísni. Po velkém množství smířlivých výsledků není se svým výkonem moc spokojená. Prý začne trénovat. Jako bonus získala za správný typ výsledků na onlinech šachový hrneček.

Miroslav Martinovský

Švihák lázeňský. Pečlivě upravený, vždy korektní a za šachovnicí velmi nebezpečný. Po pomalejším rozjezdu se postupně dostával do herního tempa. Nakonec vybojoval stejně jako Radka 3,5 bodu: +1 =5 -2. Škoda že neporazil polské talenty.

Antonín Korityák

Mladý pistolník. Při své premiéře na podobném openu mile překvapil. Po velké rochádě se vzchopil, zabojoval a v závěrečných pěti kolech získal 3,5 bodu: +3 =1 -4. Na partie se připravoval a dokázal potrápit i zkušenější soupeře.

Karel Chalupa

Černý kůň. V Openu jsem od něj čekal, že se popere o první desítku. O větší bodový zisk se připravil malou soustředěností a taktickými přehlédnutími v několika partiích se slabšími hráči. Uhrál 3 body: +3 =0 -5 Karel hraje bojovné šachy bez jediné remízy. Za poslední dva roky se mimořádně zlepšil. Chce to větší herní praxi a pravidelně doma trénovat taktiku.

Alois Martínek

Mediální hvězda. V partiích doplácel na taktiku. Chyběla mu bojovnost a větší vůle po vítězství. Na svém turnajovém kontě měl jen 2 hubené body: +2 =0 -6, a tak spokojený moc nebyl. A proč mediální hvězda? Díky svým výkonům se dostal až do článku slavného oddílu z Vlašimi. Pokud u šachu vydrží, bude pravidelně trénovat, hrát a řešit diagramy, tak to bude příště určitě lepší.

Šárka Marxová

Odvážná školačka. Svůj první vážný dospělácký turnaj si užívala po svém. S tatínkem hledala „kešky“, chodila na výlety a vůbec se ponořila do šachového dění. Za šachovnicí si počínala neohroženě, často volila gambitové pokračování. O větší bodový zisk jí připravila její zbytečně rychlá hra. Přesto získala alespoň 1 bod: +1 =0 -7, což jí stačilo na 3. místo v KP v kategorii žen. Podobně v Openu začínala např. Nela Pýchová. Šárka je navíc dítě štěstěny. Při závěrečném losování si vytáhla sama sebe a z turnaje si tak kromě poháru odvezla plno dalších cen.

středa 3. 5.
Po peripetiích s ubytováním začíná večer úvodní výkop turnaje. V prvním kole Tomáš pěkným útokem poráží Luďka Švece (Desko Liberec, 1699). Překvapivě neboduje Radka, i když se soupeř FM Jovica Radovanovic (Srbsko, 2332) dle jejich slov „pořádně zapotil“. Hororová partie. Mirek prohrál až v koncovce. V Openu se nikomu nepodařilo překvapit.

Skóre po středě (1. kole): Tomáš 1

čtvrtek 4. 5.
Hráče čeká dvojkolo. Ve druhém kole jsou Radka s Ondřejem Hlaváčkem (Sedlčany, 1817) i Mirek s polským talentem Jakub Kubicz (1420) ve svých partiích naladěni bojovně. Radce to dlouho nevydrží a Mirek má dokonce vyhranou pozici. Nakonec končí se smírným výsledkem. Tomáš dokázal dlouho držet krok s jedním z favoritů FM Pavlem Jiráskem (ŠK Lípa, 2279), potom vyměnil dobrého střelce a dostal se do pasivní pozice, z níž nebylo úniku. V Openu naplno boduje Karel. Ostatní na výhru zatím čekají.

Po obědě vyrážíme na první z výletů. Pěknou procházkou kolem krakonošových stolů a stolečků do Svobody n. Úpou a odtud přes Modrokamennou boudu zpět do Jánek.

Večerní 3. kolo přineslo další body. Tomáš poráží neprůstřelného Petra Havelku (Sedlčany, 1817), Radka opět remizuje s Radimem Hatašem (Caissa Uholicky, 1707). Další body za vítězství přidává Šárka s Blankou Voříškovou (Vlašim).

Skóre po čtvrtku (3. kole): Tomáš 2, Radka, Šárka, Karel 1, Mirek 0,5

pátek 5. 5.
Poslední dvojkolo turnaje. Čtvrté ranní kolo se daří pěkně zvítězit Radce s Kristýnou Otrubovou (Říčany, 1686). Rychlé remízy přidávají Mirek s Rostislavem Pallou (Spartak Rychnov, 1676) a černými Tomáš proti Davidu Zvolenskému (Jawa Brodce, 1876). V Openu boduje Tonda. Ostatním se tolik nedaří.

Na turnaj za námi přijíždí WIM Olga Jaščenko (Unichess, 2141) a na kolonádě dává Šárce a Tondovi šachovou lekci. Rozebírá jejich partie, ukazuje několik pozic na taktiku, koncovky a hádání tahů na partii prvního mistra světa Wilhelma Steinitze.

Máme za sebou polovinu turnaje. Po obědě jdeme na krátký výlet kolem Hoffmanovy boudy a budované stezky v oblacích. Odtud na rozhlednu Zlatá vyhlídka a kolem s děštěm v zádech Starostova pramene a léčebny Vesna zpět do Jánek.

Večerní kolo znamená bod pro Toma, který přehrává Vaška Portycha (ŠK Lípa, 1855) a Mirka s Tadeášem Jirouškem (Říčany, 1552). Bojovnou remízu přidává také Radka s Pavlem Peniškou (Loko Liberec, 1947). V Openu boduje Lojza a další bod za výhru si připisuje také Tonda v oddílovém souboji s Karlem, který využil chyby v zahájení. Šárka kazí vyhranou pozici.

Skóre po pátku (5. kole): Tomáš 3,5, Radka 2,5, Mirek, Tonda 2, Karel, Šárka, Lojza 1

sobota 6. 5.
V šestém kole v KP všichni naši hráči remizují. Radka dává v lepší pozici Luďkem Novákem (ŠK Lípa, 1964) partii za plichtu. Tomáš přehrává dalšího z favoritů, tradičního účastníka turnaje FM Víta Valentu (Sokol Velké Losiny, 2081). Bohužel je to jen remíza. Do remízového přístavu zaplul i Mirek s další polským talentem Bartosz Smukowski (1337). V Openu vítězí Karel s Lojzou, remizuje Tonda, ale bodově se nedařilo Šárce.

Na Fischerův blázinec nikdo z našich nenašel odvahu. Odpolední výlet po trase Černá hora – Pardubické boudy – Modré kameny - Modrokamenná bouda - Jánky se vydařil. Tentokrát jej absolvujeme jen s Radkou a rodinou, která přijela na návštěvu. Mlaďáci mají volno.

Skóre po sobotě (6. kole): Tomáš 4, Radka 3, Mirek, Tonda 2,5, Karel 2, Šárka, Lojza 1

Večerní bleskový turnaj (9 kol) probíhal v přátelské atmosféře, ale s pocitem neustálé časové tísně. Populární se stala Radčina hláška v partii s Páťou Vágnerem: „Se mnou nemusíš hrát tak rychle“, kterou potom použil Tomáš a ještě několik soupeřů na okolních šachovnicích. Výsledek: 6. Tomáš 6, 12. Petr 5,5, 15. Radka 5, 19. Olga 5/8 (první kolo se zapomněla na bazéně), 34. Karel 3,5, 36. Tonda 3, 37. Šárka 3, 44. Lojza 0. Mírný chaos do turnaje vneslo množství hráčů se jménem Staněk. Podobnost se jménem Hujer je čistě náhodná.

neděle 7. 5.
V předposledním sedmém kole remizovala Radka s Petrem Dunglem (ŠK Žamberk, 1921), remiz zaknihoval také Mirek s Janem Framberkem (Caissa Uholicky, 1939). Naprázdno vyšel Tomáš. Pěkně vyhrál Tonda, Lojza přehrál Šárku a nedařilo se ani Karlovi.

Po obědě jsme se vypravili na procházku, kterou Milan neprávem označil „pochod smrti“ . Cesta po trase Černá hora – Václavák a pod Kolínskou boudou na Zrcadlovky a přes Hoffmanovu boudu zpět na Protěž byla vpohodě. Po výletu jsme se těšili na přednášku v hracím sále o změnách v šachových pravidlech, kterou si Milan tradičně připravil.

Skóre po neděli (7. kole): Tomáš 4, Radka, Tonda 3,5, Mirek 3, Karel, Lojza 2, Šárka 1

pondělí 8. 5.
Poslední osmé kolo rychle plichtil Mirek se známým Ladislavem Michelem (Tj Hronov, 1814). Radka s Valentou v časovce ani Tomáš s Vavřincem své partie nezvádli. V Openu dokázal zvítězit pouze Karel.

Závěrečné pondělní skóre (8. kole): Tomáš 4, Radka, Mirek, Tonda 3,5, Karel 3, Lojza 2 a Šárka 1

Ještě musím pár slovy zmínit další zúčastněné, kteří ať už jako pořadatelé nebo zázemí přispěli k zdárnému průběhu a pohodové atmosféře:

Milan Borůvka

Hlavní rozhodčí. Bez Milana by se turnaj ani neuskutečnil. Staral se o zdárný průběh bez bázně a hany. Dodával našim hráčům energii, ukazoval finty v zahájení a přidával k dobru mnoho vtipných historek ze šachového zákulisí. Připravil si jako každý rok zajímavou přednášku o změnách v pravidlech šachu.

Radim Borůvka

Dříč. Letos měl na starosti 8 online šachovnic, organizaci a navíc díky němu byli k dispozici hned po kole všechny partie z KP. Autor turnajového webu a IT expert. Letos vzdoroval, ale příště ho musíme vytáhnout na procházku na nějaký ten kopec v okolí. V popředí sedí zamyšlen ředitel turnaje Jarda Šmíd.

Miloš Marx

Chlapík do nepohody. Kromě kompletního servisu pro Šárku, skvělém přehledu o okolí, informacích o lokomotivách, hledání „kešek“, se zúčastnil všech výletů, sdílel s hráči jejich prohry i vítězství a skvěle působil na naši skupinu svým optimizmem a pozitivním přístupem k životu.

Olga Jaščenko

Trenérka. Jejím příjezdem vzrostlo průměrné Elo a pasivní znalost ruštiny naší skupiny, což se projevilo zvláště na vycházkách po okolí. Přece jenom WIM je WIM. Její drsné tréninkové metody a slova "čokoládka se přibližuje..." budou znít v uších především dětem ještě dlouhé týdny.

Petr Staněk

Bandita. Tím, že jsem se přehlašoval z KP do openu, abych nakonec nehrál, jsem byl první den za černou ovci. Zůstaly mi pak role amatérský horský vůdce, fotograf, kouč, autor reportáže a nezvykle hráč bleskových partií.

Hádanka na závěr
Kolikrát získala Radka titul krajské přebornice? Soutěžit můžou jen hráči z našeho oddílu, kteří ještě nikdy v Jánkách nehráli. Výsledek mi pošlete na fb. Cena pro vítěze je zelenina dle výběru autora reportáže.

Krajský přebor v Janských lázních je bezva turnaj. I když nejsou podmínky na hru často ideální (především když dohráváte poslední partii před obědem a kolem vás je plno hladových kibiců), kombinace báječných milých lidí, kteří dokážou vykouzlit úsměv na rtech (legendární Vilda), výletů po krásách Krkonoš, borůvkových palačinek, večerní hladovky v Sanssouci a 32 dřevěných figurek dělá z turnaje nezapomenutelný zážitek a místo, kam se nejen hráči rádi vracejí.

Naše oddílová výprava byla velmi úspěšná především mimo šachovnici. Kromě zážitků z výletů a zkušeností z partíí si odvážíme dva "těžce vybojované" poháry za 1. (Radka) a 3. (Šárka) místo v KP kategorii žen a Šárka navíc sama sebe vytáhla v tradiční losovačce.

Výsledky KPJ, Open, Blicák
Článek Jardy Šmída (ředitel turnaje), Vlašim1, Vlašim2, Říčany, Hořice
Fotogalerie moje, Havelka, Šmíd, Říčany

Petr Staněk