Open Desko Liberec 2018

Za krásného počasí (až příliš krásného) byl ve dnech 21. 7 - 28. 7. 2018 sehrán další ročník letního turnaje v Liberci. Při účasti 62 hráčů byli 4 účastníci z Polska a 1 z Ukrajiny. Pisatel těchto řádků (Miroslav Martinovský) hrál tak, jako několik posledních let. Prakticky nic nevymyslel, chodil do časových tísní a vyhrané partie nevyhrál. Je však třeba říct, že utkávat se s takovým množstvím talentů je příjemné, protože je to budoucnost šachu. Celkově to byl vydařený turnaj s množstvím zážitků. Se dvěma matkami hráčů jsem navázal přátelský vztah. Bylo zajímavé sledovat, jak je máma při partii nervóznější, než hrající syn. Zázemí v bufetu bylo skvělé, ubytování u kamaráda Pavla jako vždy perfektní. K plné spokojenosti stačilo hrát o trochu lépe. Opravdu jen o trochu, protože skutečný rozdíl mezi hráči okolo Elo 1100 a 2100 byl asi 300 bodů. A dostat se do „vyšší Elo kategorie“ znamenalo někdy jen krůček – dokázat vyhrát vyhranou partii. Když jsem v předposledním kole remizoval černými po tuhém boji s Tomášem Blažkem (Elo 1176), tak jsem si říkal, že je to na zanechání šachu. Jenže týž hráč v posledním kole obětí figury rychle porazil vycházející hvězdičku Aničku Vítovou (Elo 1772) a v průběhu turnaje doslova „zametl“ s 10. hráčem konečného pořadí. Jak jsem však napsal – stačí hrát o trochu lépe a dostanete se do jiné kategorie. Na to už však bohužel nemám. Například v partii s Matoušem Brůnou nestačila ani drtivá poziční převaha. V pozici Bílý: Kf4, Sc8, a3, b4, c5, f2, g3, h4 a Černý: Kd8, Sa8, a4, b5, c6, f6, g6, h5 jsem mohl zahrát 45. Sa6! a černý střelec by si už nezahrál. Místo toho přišlo 45. Sh3 a partie skončila remízou. Turnaj nedokončilo několik lidí. Nevím, zda v důsledku vysokých teplot (celý týden se střídalo 30 a 31 stupňů), nebo z jiného důvodu. V konečném pořadí jsem obsadil 35. místo se ziskem 4 body (2-4-3) a „spadnul“ z Elo 1768 na 1703. Suverénním vítězem se stal nejvýše nasazený IM Jaroslav Bureš (Elo 2406) z ŠK Slavoj Poruba se ziskem 8 bodů. Když jsem se loučil s hlavním rozhodčím turnaje, tak jsem řekl: „Byl to skvělý turnaj a příští rok si opět rád přijedu ničit Elo!

výsledky, fotogalerie, web turnaje

Miroslav Martinovský