Pavel Friedrich zazářil na Open Jeseník

V krásném prostředí lázní se na sklonku srpna 18. – 26. 8. 2018 uskutečnil šachový festival Open Jeseník. Obou turnajů se zúčastnilo 194 hráčů z ČR, Polska, Slovenska, Ruska, Ukrajiny a Rakouska. Hrací tempo bylo 2x90 minut na 40 tahů + 30 minut s přídavkem 30 s. od prvního tahu. Partie se hrály většinou odpoledne v krásném kongresovém sále. Pořadatelé zajistili pro hráče vlastní autobusovou dopravu, bufet s občerstvením, pěkné ubytování v Hotelu M.

Jednou z důležitých součástí turnaje byly také šachy. Náš oddíl reprezentovali tři hráči. Nejlépe si vedl Pavel Friedrich s 5 body v turnaji B (+4 =2 -3) ač 117. nasazený obsadil skvělou 50. příčku a připsal si + 85 bodů na Fide Elo. V partiích hrál trpělivě, bojoval často až do koncovek. Mimořádně se mu dařilo proti hráčům Vyškova (2,5b/3) a i v prohraných partiích nebyl bez šancí. Skvěle sehrál pěšcovou koncovku s Tomášem Webrem (1409, ŠKS) a s přehledem zvítězil s Markem Hruškou (1366, ŠK Vyškov) a Josefem Křivohlávkem (1413, TJ Lanškroun). Pavel udělal během léta velký šachový pokrok a určitě získané zkušenosti zužitkuje v zápasech družstev. V turnaji A jsem hrál já (Petr Staněk) spíše průměrně 3,5 b (+1 =5 – 3), když se mi povedla rychle vyhrát partie s Vladimírem Hruškou (1907, ŠK Střelice). Ostatní partie vč. remíz byly většinou dlouhé a bojovné. Radka Růžičková vybojovala 2,5 bodu (+1 =3 -5). V partiích se spíše trápila. Výhru měla na desce s Robinem Olšarem (2,39, Slezan Opava) a remízu s talentovaným Vojtěchem Dudkem (2010, Jawa Brodce).

Neúspěch za šachovnicí jsme si vynahradili bohatým nešachovým programem. V dopoledních hodinách jsme podnikali výlety: na Boží horu do Žulové, do Lipové Lázně, na Šerák nebo do jeskyně Na Pomezí. Spolu s nádherným počasím, koupalištěm a možnostmi v areálu lázní lze turnaj zařadit po společenské a rekreační stránce k nejvydařenějším. Určitě se budeme snažit na příští ročník přijet z oddílu v daleko větším počtu.

Výsledky: turnaj A, turnaj B

Petr Staněk