KP: na úvod bojovná remíza v Třebechovicích

V neděli 21. 10. 2018 jsme jeli k zápasu prvního kola na horkou půdu Třebechovic. Domácí vyztužili sestavu několika talentovanými hosty, ale k výhře jim to nepomohlo. Utkání bylo bojovné, šance na vítězství měly oba týmy a o konečném výsledku se rozhodovalo až v poslední partii. Hrálo se nově o půl hodiny zkráceným tempem, na což doplatili především domácí hráči...
Do utkání jsme nevkročili právě nejlépe. Na šesté desce hrající Roman Kudr v partii s Chmelařem přehlédl možnost braní soupeře a přišel o materiál. Zde jsme počítali s jasným bodem. 0 - 1
Poté remizoval na 7. šachovnici Luboš Hubka s Kracíkem. Postupně se měnili figury i šance na vítězství některého ze soupeřů. 0,5 - 1,5
Kapitán Milan Borůvka neměl svůj den. Na 8. desce rozehrál v partii s Davidem Mařákem agresivní italku. Oba soupeři sledovali plán podle partie Kramnik - Aronian. Milan soupeře trochu podcenil, přežil hrozby ve střední hře, ale v nadějné koncovce přehodil tahy a partie se již nedala zachránit. To se mu stává maximálně dvakrát za 10 let. 0,5 - 2,5
Na třetí šachovnici jsem asi překvapil (Petr Staněk) svého soupeře Josefa Adama Reta v zahájení, díky čemuž sem si udržoval mírnou časovou výhodu. Hrál jsem s ním na jaře rapid v Praze a je vidět, že od té doby udělal velký pokrok. Soupeř se snažil vše vyměnit, zjednodušit, což se mu dařilo. V zablokované pozici s dámou na každé straně jsem už nic moc vymyslel a souhlasil s remízou. 1 - 3
Krátce poté se na remíze dohodl i na dvojce hrající Tomáš Prouza s Janem Slavíkem. Rozehrála se španělka a Tomáš spoléhal na to, že aktivitou figur vykompenzuje svoje slabiny na dámském křídle. V závěrečné pozici byl s remízou spokojený spíše bílý.  1,5 - 3,5
Honza Kuneš, hájící 5. šachovnici proti Zdechovskému, stál na výhru. V jednu chvíli mohl získat figuru a soupeř měl navíc časovou tíseň. Odmítl remízu a hrdinně bojoval. Složitá pozice na propočet, plno možností,  plno napadených figur a oba odhalení králové. Bohužel se někde přepočítal a bylo z toho jen remíza věčným šachem. 2 - 4
Důležitá partie se hrála na první šachovnici. Vráťa Jecha pěkně pozazil talentovaného Rokoše. Hrála se sicilka a partie rozhodla o našem bodovém zisku v zápase. Všechny hrozby odrazil a přitom zinkasoval pěšce. Vráťa napsal několik poznámek k partii: "V průběhu zahájení a střední hry jsem překvapivě moc velkých zádrhelů nenašel. Ne že by to vždy bylo to nejlepší, ale vysloveně hrubé chybky tam nejsou. Víceméně až do té časovky se to pohybuje na cca 0,5 pro jednoho nebo druhého. Soupeř skutečně začal ztrácet nit až v koncovce na půl minutě při tom jeho útoku. Při přesné hře nebyl útok průrazný, měl bych se ubránit. Hodnocení bylo od cca +1, něco pro mě (měl jsem přeci jenom pěšce) po naprostou nulu. A nejspíš se potvrdilo, že si soupeř myslel, že to má jednoduše vyhrané a ono nebylo. Z toho pramenila jeho frustrace a totálně ztratil koncentraci. Takže jsem vlastně vyhrál spíš psychologicky, než vysloveně herně." 3 - 4
Jako poslední dohrával na čtvrté desce Pavel Prouza s Janem Sedláčkem. Ze zahájení vyšel lépe, dobrou poziční hrou získal kvalitu, pěšce, lepší čas, a výhra byla jen otázkou času. Soupeř se trápil a ve velké časové tísni a prohrané pozici raději vzdal. Skvělý výkon! 4 - 4
Nakonec je remíza asi zasloužená. Musíme zabojovat v dalších kolech...

Petr Staněk