Na sv. Martina jsme sehráli na domácí půdě 2. kolo Krajského přeboru proti nováčkovi ŠK Lomnice nad Popelkou. Z různých důvodů nemohli nastoupit čtyři hráči základní sestavy a kapitán (Německo, Izrael, Anglie, Malé Svatoňovice, svatomartinská husa...), ale i tak jsme počítali s vyrovnaným utkáním. Zápas jsem v roli rozhodčího zahájil přesně v 9:00. Po hodině hry jsme nestáli nějak slavně. Nadějné pozice měli Radka s Honzou. Ostatní partie vypadaly vyrovnaně nebo i hůř.
Nejdříve zvítězil na šestce černými hrající Roman s Václavem Volmanem st. Hrála se šipka d4, Sf4, e3, c3, proti které se Roman snažil získat prostor na dámském křídle. Po výměnách přešla hra do jezdcové koncovky, kde bílý přišel v 33. tahu o důležitého centrálního pěšce. Potom už Roman nezaváhal. Super výkon! 1-0
Poté prohrál na pětce Honza. hraje rád komplikované taktické pozice a partie s Tomášem Láskou nebyla výjimkou. Hrála se slovanská a Honza po krkolomných zápletkách s výměnou dam získal kvalitu za dva pěšce. Opticky to sice vypadalo ok, věž na 7. řadě, jezdec v táboře černého, ale v dalším průběhu partie se ukázala protihráčova dvojce střelců smrtící. Škoda. 1-1
Tady se mi Honzova pozice ještě líbila.
Do dočasného vedení nás dostal na osmičce Petr Doubek s Václavem Vytlačilem. Ve francouzské se mu podařilo postupně přehrát soupeře, když zlikvidoval nebezpečné bílé centrální pěšce a sám postupoval krajním volným párem pěčců a+b. Ve finále získával figuru. Dobrá práce! 2-1
Po Vc1+ se soupeř vzal.
Partie se tentokrát moc nepovedla Vráťovi. S nebezpečným Jaroslavem Novotným rozehráli sicilku. Po manévrech v centru přišel v 15. tahu o pěšce na a2 potom se jeho postavení jen zhoršovalo. Po soupeřově oběti kvality (a to neviděl další oběť věže na g3) se partie nedala zachránit. 2-2
Soupeř našel vyhrávající oběť kvality Vxd3.
Naposledy v utkání jsme vedli po vítězství Luboše s Karlem Schovánkem. V partie by se dala označit jako španělské mučení. Luboš postupně utahoval šrouby až soupeř udělal v 34. tahu chybu a přišel o pěšce na d5. Skvělé, vedeme! 3-2
Na trojce bojující Radka stála s Petrem Špinkou bílýma v sicilce po zahájení lépe, protože soupeř se několika originálními tahy dostal do pasivní pozice. Ve střední hře se však výhoda rozplynula a její figury marně hledaly cíle útoku. Po přechodu do koncovky (to již byla oboustranná časová tíseň) následovalo několik nepřesných tahů, během nichž spáchaly její figurky šachovou sebevraždu :-). 3-3
Téměř ve stejnou dobu vzdal také na čtverce Pavel s Dušanem Blažkem. V ruské rychle vyměnili dámy a ze zahájení přešli rovnou do koncovky. Po dlouhém manévrování, kdy Pavel přenechal soupeři dvojici střelců, udělal asi ve 41. tahu rozhodující chybu, přišel o pěšce a partii, nám se tak zhroutil sen o tom, že bychom mohli v zápase bodovat. 3-4
Já (Petr Staněk) sem tentokrát týmu moc nepomohl. Proti Václavu Volmanovi jsem na dvojce zvolil holanskou. Podle průběhu se však hrály spíš holaňďany. Věděl sem, že soupeř rád útočí na královském křídle, ale už po zahájení jsem stál hodně podezřele. V 15. tahu jsem přehlédl Sh6, a musel odevzdat dámu a pěšce za věž a střelce. Postupně se moje pozice zhoršovala na nějakých +20 pro soupeře. Hrál sem spíše ze setrvačnosti a čekal, odkud přijde rozhodující úder. Protihráč ale v průběhu taktických šarvátek nevolil nejlepší tahy a tak jsem se černým králem dostal až na f2 a pozice nebyla najednou až tak ztracená. Aktivní věží jsem vybojoval 3 pěšce a vrcholné časové tísni dotáhl partii k remíze. Uff. Bohužel na bodový zisk týmu to nestačilo. 3,5-4,5
BNT Tady jsem se jako černý necítil ve své kůži...
Tady to už bylo lepší :-).
V tabulce jsme po dnešní prohře klesli na 9. místo a budeme muset hodně zabrat, abychom se alespoň přiblížili k loňskému medailovému úspěchu. Příští kolo hrajeme 25. 11. venku s Náchodem.
Petr Staněk