RP: ŠK Nové Město n/M - Jiskra Jaroměř C 4,5:0,5

Tuto neděli 11.11. jsme sehráli druhé kolo regionálního přeboru, kdy jsme jeli za soupeři do Nového Města n/M. Naše sestava vypadala jako obvykle a do zápasu jsme se pustili s klidem a touhou si dobře zahrát.

Antonín Korityák st. bojoval na první šachovnici a troufnu si říci, že si partii užil. Hrál proti zkušenému Žižkovi, který však oproti známému Žižkovi z Trocnova jednooký nebyl a tak nic nepřehlédl. Byť Tonda prohrál, dokázal se dostat do zajímavé pozice, kdy byl pod ostrým útokem bílého soupeře, který mu však přes všechny hrozby nedokázal dát mat. Soupeř však po mnoha tazích tuto pozici rozlouskl a tuším že našeho spoluhráče připravil o figuru. Jelikož dohrával poslední a navíc neviděl šance ani na remízu, tak se vzdal.

Pavel Friedrich nastoupil proti mladému talentovanému hráči, Lukáši Drašnarovi, který Pavla postupně připravil nejdřív o jednoho a pak o dva pěšce. Nakonec, při Pavlově nepozornosti, dal dokonce vidle na krále a věž, což donutilo našeho spoluhráče se vzdát. Pavel se i přes svou únavu dlouho držel a nechal soupeře se alespoň trochu zapotit.

Antonín Korityák ml. hrál také proti jednomu ze zkušenějších hráčů, Aleši Skalákovi. Co jsem tak viděl, tak Tonda prohrával většinu času o jednoho pěšce a černý s bílým se různě střídali v tom, kdo zrovna útočil. Při konci partie Tonda prohrával o dva pěšce, kdy však soupeř měl dvojpěšce a Tonda měl jednoho pěšce vcelku volného. Soupeř se zajisté zalekl mladého talenta a tak nabídl našemu spoluhráči remízu, kterou Tonda přijal. Zahrál krásnou partii bez větších chyb a byl jediným, který dnes bodoval.

Já (Alois Martínek) jsem hrál proti Pavlu Drašnarovi. Při partii jsem byl velmi unavený (po maturitním plese) a nedokázal jsem se moc soustředit. Hráli jsme Skotskou hru, kdy se mi podařilo obsadit centrum a mým plánem bylo posléze hrát pasivně. Udělal jsem však některé taktické chyby a poté jsem z nepozornosti dal soupeři figuru, úplně zdarma. I kdybych mu však nedal onoho střelce, doplatil bych na zmíněné chyby v taktice a přišel bych minimálně o pěšce. Zbytek partie už jsem odehrál znechucen svými chybami a po vidlích na dámu jsem se už přirozeně mohl jen vzdát a přemýšlet nad tím, že se do příště zlepším.

Pavel Uždil bránil poslední šachovnici proti Danielu Pacourkovi. V průběhu partie přišel o jednoho či dva pěšce a později měl pouze střelce proti věži. Soupeř se pak snažil měnit a tvrdě útočil. V závěru si dokonce došel pro dámu. Náš spoluhráč se poté vzdal. Pavel Uždil u partie dlouho přemýšlel a pouze podlehl svým taktickým chybám.

V utkání jsme získali celkově ½ bodu, takže by se dalo říct, že po předešlém debaklu s 0 body se stále lepšíme. Výsledek to ale samozřejmě nebyl dobrý a do příště doufáme ve větší bodový zisk.

Pěkný článek o utkání našeho týmu v prvním kole RP-A z pera pana Veleckého

Alois Martínek