Hodnocení sezóny 2019/2020

Dospělí
A družstvo hrálo Krajský přebor. Po závěrečném 12. kole jsme obhájili 3. příčku a navázali tak na úspěšné vystoupení z minulých sezón. Letos jsme až do poslední partie hráli o medaile a při troše štěstí i o postup do 2. ligy. V prvním kole jsme porazili favorizovaný Dvůr Králové 5,5:2,5. Pěkný výkon předvedl Vráťa ve vítězné partii s Macháňem. Ve druhém kole jsme zvítězili na půdě Hronova, černého koně soutěže, také 5,5:2,5. „Vedeme, pískej konec“ zvolal Vráťa po výhře ve třetím kole 5:3 proti Třebechovicím. Ve 4. kole jsme zaváhali proti největšímu favoritu KP, Slávii. I bez Pavla Čecha jsme se drželi. 5. kolo jsme si vybrali štěstí v Jičíně a zvítězili 4,5:3,5. Naopak v 6. kole nám štěstí nepřálo a vyhraný zápas proti Hořicím se ještě otočil. Rozhodující výhru na Lípě za stavu 3,5:3,5 zařídil v 7. kole David Bém, když porazil Aničku Vítovou. V 8. kole se na nás sešlo Vrchlabí, takže remíza. Do hry o medaile nás vrátila výhra 5,5:2,5 v Lázních Bělohrad. V závěrečném dvoukole jsme porazili Lomnici n/P 6,5:1,5 a Sokol HK 5:3.
Krátce zhodnotím hráče, kteří se podíleli na letošní úspěšné sezóně v KP (číslo v závorce znamená šachovnici):
(1) IM Pavel Čech 6,5b/7 (výkon 2537!!!) – náš host a kamarád. Šachy hraje samozřejmě na úplně jiné úrovni než my ostatní. Soupeře letos přesvědčivě přehrával oběma barvami. Díky Pavle!
(1,81) Vráťa Jecha 5,5b/11 (výkon 2053!) – dlouhodobě jeden nejlepších hráčů v týmu na úrovni KM. Tak vysoko na prvních deskách by nikdo jiný z Jaroměře tolik bodů neuhrál. Sezónu začal famózně třemi výhrami, aby po vlažnějších výkonech zazářil v posledních kolech
(2,55) Luboš Hubka 4,5b/9 (výkon 1991!) – Luboš hraje stabilně a skvěle. Soupeři si často vylámou zuby o jeho propracované obranné valy. V taktice prakticky nemá konkurenci
(3,33) Pavel Prouza 3b/6 (výkon 1882) – když je ve formě, dokáže zdolat prakticky každého protivníka. Rád hraje zajímavé pozice. Letos sice neodehrál všechny partie, ale přispěl důležitými body
(4) Petr Staněk 3,5b/7 (výkon 1831) – letos se mi za šachovnicí moc nedařilo. Partie jsem rozehrával sice originálně, ale často až za hranicí vlastního bezpečí. V roli kapitána bylo mým cílem dovést družstvo k medailím, což se nám povedlo
(4,63) David Bém 7b/11 (výkon 1974!) – důležitý hráč, který často vybojoval rozhodující bod. Navíc měl v závěrečných kolech na konci sezóny formu jako hrom. Jeden z nejlepších hráčů družstva!
(5) Miroslav Martinovský 0,5b/3 (výkon 1630) – Mirek zaslouží pochvalu, protože byl ochoten nastoupit pokaždé, když bylo potřeba. Partie si užíval, ale před královskou hrou dává už přednost vážné hudbě a dobré brazilské kávě
(6) Lidmila Rutter – 1b/3 (výkon 1604) – škoda že mohla nastoupit jen ke třem utkáním, vždy je výhodné mít dámu navíc
(6,2) Tomáš Prouza 7,5b/10 (výkon 1943!) – do počtu bodů nejúspěšnější hráč týmu. Soupeře na zadních deskách kosil jako buldozer. I díky němu máme tolik bodů. Dostal pochvalu před nastoupenou jednotkou.
(6,77) Radka Staňková 5,5b/9 (výkon 1893) – letos hrála pěkné šachy a to i v partiích, které skončily remízou, stála na hranici výhry. V hlasování na výroční schůzi obdržela pohár pro nejlepšího hráče sezóny
(7,71) Jan Kuneš 4b/7 (výkon 1780) – důležitý hráč, jistota v každém utkání. Trochu na nás „mladé“ dává pozor. Letos byl v partiích neprůstřelný, žádný ze soupeřů ho nepřehrál
(7,66) Milan Borůvka 2,5b/3 (výkon 2009!) – vzhledem k pracovním povinnostem nemohl odehrát víc partií. Pokaždé když nastoupil, tak týmu pomohl
Do bojů o KP zasáhli také Petr Jecha 0,5/1 a Roman Kudr 0,5/1
Chtěl bych poděkovat všem hráčům družstva za výkony v průběhu celé sezóny. Nikdo nevypustil žádný zápas, všichni příkladně bojovali do posledního tahu. Je dobře, že nás šachy pořád baví a máme díky nim plno zážitků a radost z vlastních partií. Za nás bude pro příští sezónu obhajoba třetí příčky velmi obtížná. Do KP postoupily ambiciózní družstva Lipek (Luboš Roško a jeho akademie) a Pandy. Ze druhé ligy se vrací silný Náchod. Spíš budeme rádi, když se zachráníme. 
 
B družstvo hrálo Krajskou soutěž - skupina východ. V tabulce soutěže po 8 kolech jsme obsadili 5. příčku. Družstvo se chovalo jako Jánošík. Družstva z popředí tabulky Slávii HK, Náchod jsme poráželi. Naopak s týmy v dolních patrech Panda C, Kostelec n/O jsme ztráceli. V roli kapitána jsem s výkony i přístupem hráčů týmu spokojený. Všechny zápasy jsme odehráli v kompletní sestavě a pokud by se dohrávaly poslední dvě kola, tak bychom vzhledem k losu a síle našeho družstva, skončili opět na bedně. Doufám, že příští sezónu se do hry dostane ještě víc mladých.
(1) Tomáš Prouza 3b/6 - zástupce kapitána. Černý panter letos předvedl nekompromisní výkon na první šachovnici. Pěkně porazil např. Luďka Jaegera v zápase proti Slávii.
(1,66) Petr Staněk 3,5b/6 - kapitán, letos se mi šachově se mi povedla jen partie s Martinem Leskem v zápase proti Studnici. V ostatních partiích, kde jsem bodoval, jsem měl štěstí.
(2,6) Pavel Prouza 3,5b/5 - důležitý hráč, který často získává rozhodující body
(3,16) Luboš Hubka 3,5b/6 - šachový virtuóz, který dokáže proměnit maličkou výhodu v bodový zisk. Pěkně porazil např. nebezpečného Bednáře z TJ Náchod.
(3,87) Roman Kudr 5b/8 - nejúspěšnější hráč družstva. Roman se postupně dostal do skvělé formy, povedlo se mu zvítězit v několika pěkných partiích vč. miniaturky a uhrál nejvíc bodů z týmu.
(4,8) Radka Staňková 4b/5 - druhá nejúspěšnější hráčka týmu. Ve vítězném zápase se Slávií HK pěkně přetlačila matadora soupeře pana Vochozku. Škoda, že nemůže nastupovat častěji.
(5,5) Honza Kuneš - útočník, když se mu daří, tak je jeho útok nezastavitelný. Na vlastní kůži to letos poznal např. náchodský Páťa Vágner. Honza nastupuje za A i B družstvo.
(6,2) Standa Pultar 2,5b/5 – spolehlivý hráč, který letos předvedl solidní výkon. Určitě by si v příští sezóně zasloužil nastupovat na vyšší šachovnici.
(6,3) Pavel Friedrich 3b/7 - překvapení. U Pavla je vidět, že ho šachy baví, rozhodně se hodně zlepšil, hrál prakticky v základu a v týmu letos patřil k nejdůležitějším hráčům. Porazil mj. Leska ze Studnice nebo náchodského prezidenta Petra Dusbabu. Pokud bude Pavel dál hrát a trénovat, tak může příští rok nakouknout i do A týmu.
(7) Milan Borůvka 3b/3 - žolík. Začátek sezóny byl v zahraničí, ale od pátého kola už nastupoval a pokaždé s 100% bodovým ziskem. Super výkon!
(8) Petr Doubek 1b/1 - ochotně nastoupil v jednom zápase proti Slávii HK
(7,66) Tonda Korityák ml. 0,5b/3 – naděje. Tonda nastoupil ke třem utkáním a vybojoval cennou remízu s Ulmanem (Panda Rychnov). Získal cenné zkušenosti do další sezóny.
Do bojů ještě zasáhli Tonda Korityák st. 0b/1, Zdeněk Michl 0b/1 a Stela Archlebová 0b/1. 
Za Slávii HK C hostoval (1,8) David Bém 1,5b/5.
 
C družstvo skončilo v Regionálním přeboru C na 9. příčce. Kapitánský tandem Tonda Korityák st. a Petr Doubek dávali příležitost mladým nadějím. V průběhu sezóny zasáhlo do hry celkem 13 hráčů. Zatímco si tady čtete hodnocení, mladí se zlepšují...
(1) Karel Soural 2b/2 - Karel byl šachově hráč na úrovni KM. V regionu dával především prostor mladým hráčům. Porazil také svého svěřence Zelbu z Lípy.
(1,25) Petr Doubek 2b/4 - zástupce kapitána, rozhodčí, spolehlivý hráč, který nepoznal na první šachovnici hořkost porážky.
(1) Zdeněk Michl 0,5/2 - odehrál sice jen dvě kola, ale obě partie na první šachovnici.
(1,83) Tonda Korityák ml. 1b/6 - pro Tondu to musel být na horních šachovnicích křest ohněm. V partiích nevyužil všechny příležitosti k bodovému zisku. Věřím, že ho to do nové sezóny posílí.
(2,5) Pavel Friedrich 3b/6 - Pavel měl letos úspěšnou sezónu. Pěkně porazil hned v prvním kole Waltera ze Sokola HK a potom i v dalších kolech bodoval. Skvělý výkon!
(3) Tonda Korityák st. 0b/2 - kapitán, trenér, organizátor, řidič, staral se, aby družstvo šlapalo a dokázal to. Tým nastoupil ke všem utkáním kompletní. V roli kapitána se na 100% osvědčil.
(3,3) Šárka Marxová 0b/3 – Šárka v zápasech většinou narazila na zkušenější soupeře a moc se jí proti nim nedařilo. Příští sezónu to bude určitě lepší.
(3,62) Stela Archlebová 4b/8 – nejmladší hráčka v týmu a zároveň největší bojovnice. Všech 8 partií zvládla bez jediné remízy a uhrála ze všech hráčů nejvíc bodů. Skvělý výkon!
(4,42) Matyáš Nárožný 1,5b/7 ve své prakticky první soutěžní sezóně rozhodně nezklamal. Remizoval mj. S Davidem Lesákem 2,5b/7, který hostoval za Dubenec.
V sezóně nastoupili ještě Přemysl Řezníček 1b/1, Karel Chalupa 0b/1, Lojza Martínek 0b/1 a Vojta Korityák 0b/2.
Za Dubenec ještě hostoval na 1. šach Roman Kudr s výkonem 2,5b/3.
 
Mládež
Daří se i našim mládežníkům. Hráli jsme plno soutěží družstev i jednotlivců. Turnaje Velké ceny, okresní a krajské přebory škol, dvě družstva jsme postavili do Krajského přeboru družstev mladších žáků.
A družstvo hrálo Krajský přebor žákovských družstev. Zde nastupovali talentovaní žáci z našeho oddílu, kteří se předpokládám, když je šachy budou bavit i nadále, mohou stát dobrými hráči a úspěšně konkurovat nám dospělým. Hráli jsme bez hostů, volných hráčů apod. Všechny partie byly bojovné až do posledního tahu. O vyrovnanosti svědčí to, že remíza v závěrečném utkání s Náchodem by nám stačila na druhou příčku. V průběhu jsme ale předvedli několik neučesaných výkonů a v závěrečné tabulce nám tak patří až 4. příčka.
V utkáních dostalo příležitost 9 hráčů: 1. Pavel Friedrich 2,5b/7, 2. Tonda Korityák ml. 3b/7, 3. Šárka Marxová 3,5b/7, 4. Stela Archlebová 3,5b/7, 5. Přemysl Řezníček 2,5b/5, 6. David Lesák 4b/5, (5) Ondřej Zolman 1b/1, (5) Vojta Korityák 1b/1, (6) Tomáš Dřízal 2b/2. I když v příští sezóně Pavel a Tonda vzhledem k věku odchází do soutěží dospělých, tak se rozhodně bát nemusíme. Šárka, Stela, Přemek, David, Ondra, Vojta a Tomáš mají na to, vybojovat ligu dorostu.
Další tři družstva jsme měli v Krajské soutěži žákovských družstev - skupina východ. Všichni hráči zde podali maximum a vybojovali jsme čelní příčky v tabulce. Článek a tabulku najdete zde. A dva týmy v KPDMŽ.
V sezóně 2019/2020 jsme vedli deset šachových kroužků (z toho čtyři nové) ať už v Jaroměři nebo v okolních obcích a cca 80 žáků (přes 20 registrovaných) pod vedením pětice trenérů. Všechny kroužky jsou pod DDM Klíč zapojeny do projektu Šachy do škol. Na listině talentů KHŠS je za náš oddíl Stela Archlebová.
 
Závěr
Jak jistě víte z našich webových stránek, naši hráči, ať už žáci či dospělí, se v uplynulé sezóně zúčastnili kolem čtyřiceti akcí spojených s královskou hrou po celé ČR i v zahraničí, ať už turnajů, přednášek, zápasů, simultánek, soustředění, tábora, propagačních akcí apod. Snad se rozsahem a aktivní rolí našich členů můžeme porovnávat s oddíly ve větších, okresních městech Náchodě, Rychnově, Trutnově, Jičíně nebo Hradci Králové. Někdy nám nejde za každou cenu o první místa a medaile, i když jsme jich letos získali na různých turnajích přes třicet, ale především, aby si šachová hra získala co nejvíc dětí a dospělých, bavila je a viděli v ní smysluplnou činnost pro svůj rozvoj a skvělou zábavu ve svém volném čase. Na závěr bych chtěl poděkovat našim hráčům, rodičům, hostům, trenérům, přátelům, příznivcům a všem, kteří máte rádi bitvy na 64 polích, a chcete, aby šachová hra v Jaroměři vzkvétala i v dalších letech.
 
Petr Staněk