KS: ŠK Lípa D - Jiskra Jaroměř B 4,5:3,5

V neděli 30. 1. naše B družstvo hrálo v Hradci na Lípě 7. kolo Krajské soutěže východ. Utkání bylo vyrovnané a nakonec skončilo nejtěsnějším rozdílem 3,5:4,5. Soupeř neponechal nic náhodě, když se sešel ve velmi silném složení. Téměř na všech deskách měli hráči Lípy výraznou Elovou převahu.

Nejspokojenější byl Pavel Friedrich, když v partii s Lubošem Splitkem rychle zvítězil: „Na začátku partie jsem byl uspěchaný a už v zahájení jsem ztratil pěšce. To mě však donutilo se více soustředit. Když jsem začal útočit, soupeř udělal chybu, využil jsem ji a chytil jsem dámu, s výrazným materiálním náskokem jsme hráli ještě pár tahů a soupeř se vzdal. Partie trvala pěknou jednu hodinu a já jsem mohl s výhrou odejít domů jako první.“

Remízu přidala na páté šachovnici Radka Staňková s Vasilisem Tsapanidisem ve vyrovnané pozici. K aktivnímu postupu se s tradičně horším časem neodhodlala a tak Kdyby bylo „kdyby“ a „ale“ oříšky a cukroví, tak máme všichni pěkné Vánoce.

Dále na trojce hrající Standa Pultar s Otakarem Němcem: „hrála se klasická španělka, bílý se nikam nehrnul, zablokoval střed tahem d5, černý (já) taky neotvíral v pasivnějším postavení pozici a když jsme po dvaceti tazích měli oba všechny figurky včetně pěšců, nabídl soupeř remízu, kterou jsem přijal.“

Zdeněk Michl stál na 8. šachovnici s Václavem Charvátem dlouho vyrovnaně, až se nechal někde přetlačit.

Dobře svou partii rozehrála Šárka Marxová s Václavem Portychem. Výhodnou pozici však promarnila a nakonec musela kapitulovat.

Na první šachovnici bohužel prohrál Tomáš Prouza s Matyášem Szücsem. O této partii se mi však nepodařilo zjistit vůbec nic.
Honza Kuneš popsal svou partii následovně: "šel jsem na sraz s tím, že budu mít na pátém prkně černé (potřetí), dokonce jsem se i připravoval (podle výsledků to však není vůbec vidět), ale nakonec jsem měl na druhé desce poosmé (!) bílé - hrál jsem s Luďkem Novákem, takže jsem rozhodně nebyl favorit. Partie moc zajímavá nebyla (Benoni), napřed jsem stál mírně lépe (černý dokonce doklusal koněm až na pole a8), pak o něco hůře - v 18. tahu soupeř odmítl remis. Po výměně všech věží a jezdců ovládl černý a-sloupec a v 33. tahu v trochu lepší pozici další nabídku remízy přijal."

Pěknou útočnou partii sehrál Milan Borůvka na čtvrté šachovnici s Vojtěchem Humlíčkem.  
Rozehrál svou oblíbenou zavřenou sicilku. Už po zahájení stál aktivně. Charakteristické jsou pro něj tahy g4 a Dh4.
Ve střední hře se zaměřil krále schovaného na královském křídle. Pěkně převedl Jezdce přes g3 s útokem dámy po h sloupci.
Nakonec přišel průlom g6 s rozhodující výhodou.

1:0
Soutěží proplouváme víceméně v poklidu. V tabulce jsme průběžně čtvrtí.

Pavel Friedrich, Standa Pultar, Honza Kuneš a Petr Staněk