KP: ŠK Jičín B - Jiskra Jaroměř 3,5:4,5

V neděli 6. 2. 2022 jsme zajížděli na utkání 8. kola Krajského přeboru do Jičína, města pohádky. Při vstupu do hrací místnosti nás přišel uvítat starý známý, kamarád Honza Kohout a po krátké obligátní předzápasové rozpravě obě družstva zasedla k utkání. Tentokrát jsem dohrál mezi prvními, což u mě nebývá zvykem, a tak mi připadl úkol napsat k zápasu krátké ohlédnutí. 

Na první šachovnici se střetli Honza Lajbl s našim IM Pavlem Čechem, hodnotit jejich partii se nikdo z nás jistě neodvažuje, nejlépe to vystihla i situace, kdy Pavel hrající černými soupeři při přechodu do střední hry nabídl remízu a přivolaný kapitán domácích Honza Kohout po krátkém „vizuálním hodnocení“  pozice utrousil směrem ke svému hráči: "Jak chceš… 😊". Myslím, že s remízou byli oba hráči spokojeni. Pavel k vlastní partii uvádí: "Moje zahájení 1.e4 Jf6 2.e5 Je4 se jmenuje Mokele mbembe a jako obvykle jsem pohodlně vyrovnal…" 

Na druhé šachovnici jsem zasedl já (David Bém), soupeřem mi byl Adam Ret. V zahájení jsem zbytečně ztratil tempa tahem střelce Sc1-g5 ( černý h6) - Sg5-e3 (černý Jg4) a zpět Se3-c1. Nicméně soupeř nehrál přesně a po ztrátě tempa tahem a6 (připravoval nástup b5) a ještě horším Ve8, přišlo pro soupeře překvapení – oběť střelce na f7, která rozhodla partii.

Na osmé šachovnici nás v přeboru po krátké přestávce doplnil Milan Borůvka, který sehrál s mladou soupeřkou Ivou Petirovou zavřenou variantu sicilské obrany. Soupeřka při zvolené pěšcové výstavbě c5-d6-e5 nešikovně postavila svého jezdce na d7 místo c6, kde jeho perspektivy nejsou velké. Milan vyhrál díky vazbě černé dámy, kdy mohl soupeřce odebrat zdarma střelce na e5.  Spolehlivý výkon našeho borce!

Šestá šachovnice viděla souboj dvou Janů – našeho Honzu Kuneše a jičínského Kohouta. Hrálo se víceméně čistě pozičně, kdy černý obezřetnou hrou eliminoval útočné choutky bílého, po několikaminutovém zvažování náš hráč přijal nabídku remízy.  Honza určitě chtěl hrát dále, neboť zápas nebyl ještě rozhodnut, ale zvolil nepokoušet štěstíčko, což se ukázalo při finálním bilancování jako rozumné.

Také na sousední šachovnici hrající Roman Kudr (černý) dovedl svou partii k remízovému výsledku (bílými hrál Honza Rýdl), když ze zahájení měl náš hráč značnou iniciativu a soupeřův koník na c1 nepůsobil dobrým dojmem.

Na páté desce domácí Petr Buchar (bílý) silně tlačil na našeho Tomáše Prouzu (černý). Petr, znalec zahájení f pěšcem,  systematicky vytvářel  slabiny v černé pozici, kdy podle svých slov musel výhru kdesi vypustit.  Patrně má pravdu, nicméně se počítá vždy až výsledek zapsaný.  Díky Tomášovi za bojovnost!

Na třetí a čtvrté šachovnici nastoupili zajímavé dvojice, na jedné straně manželé Staňkovi (za nás) a sourozenci Zelbovi ( za soupeře). Zde se odehrávalo závěrečné drama utkání se šťastným koncem pro nás.  Radka Staňková stála skvěle. Pak asi něco špatně spočítala nebo přehlédla (sežrala otráveného pěšce), prostě v koncovce věží a lehkých figur ji jedna figurka chyběla, což se jí i při její pověstné bojovnosti už nepodařilo dohnat a soupeř (Lukáš Zelba) s přehledem zrealizoval svou materiální převahu.

Asi by nikdo z nás v tu chvíli nechtěl hrát rozhodující duel utkání, kdy se stále hrálo o to, zda udržíme svou naději na 3 bodíky nebo si z Jičína odvezeme boj jediný. Petr Staněk asi měl nervy ze železa, kdy po nevydařeném zahájení ho soupeřka (Lada Zelbová) připravila o kvalitu. Ovšem Petrovi se podařilo na královském křídle vytvořit nepříjemné hrozby na bílého krále s možností postupu pěšců do dámy. Proti čemuž soupeřka zvolila ještě nepříjemnější plán, kombinace útoků dvou věží a pěšců dámského křídla s možností matu černému králi. S ubývajícím časem na hodinách Petr nachází tahem a5-a4 pěkné uvolnění pro svého krále! (a6 asi nestačilo).
Po několika dalších tazích, vzhledem ke stavu utkání a oboustranné časové tísni nabídl soupeřce remízu, která byla přijata.  Ufff  - důležitá (a nečekaná) výhra je tu! Díky všem za bojovný výkon. 

David Bém