Přebor ZŠ Rychnovek 2022

V úterý 24. 5. 2022 se na ZŠ Rychnovek uskutečnil turnaj o přeborníka místní školy (1.-5. třída). Turnaj jsme uspořádali společně s Mirkem Halamkou, trenérem šachového kroužku. Ceny pro všechny do turnaje věnoval DDM Klíč, pod který kroužek spadá. Černobílých bitev za šachovnicí se zúčastnilo 10 dětí prvního stupně. Hrálo se 5 kol tempem 2 x 10 minut na partii.
 
Na turnaji hráli prim především děti z kroužku a souboj o přeborníka probíhal prakticky mezi prvními 4 hráči. Někteří účastníci měli zkušenosti i z jiných turnajů mládeže a dokázali toho náležitě využít např. v podobě rychlého „šustrmatu“. Na šachovnici se v jedné z partiií objevilo i originální zahájení Orangutan. O prvním se rozhodovalo až v závěrečném kole. Nakonec až na druhé pomocné hodnocení zvítězil a medaili za první místo získal Lukáš Horký před druhým Kryštofem Janásem a třetím Matyášem Horníkem všichni 4 body. Čtvrtou příčku obsadila Eva Halamková se 3 body, která se stala nejlepší dívkou turnaje. Všechny děti si zaslouží pochvalu. Bylo vidět, že je hra baví a bojovali často do holých králů nebo do matu. Nakonec si všichni si odnesli drobné ceny a rád je uvidím na některém dalším turnaji, nebo na nedělní šachové akci na Dětském dnu v Jaroměři.
 
 Šachová hra:
  • posiluje dovednosti potřebné při řešení problémů
  • zvýšuje matematické a paměťové schopnosti
  • poskytuje praxi/cvičení v dělání přesných a rychlých rozhodnutí pod časovým tlakem, což je dovednost, která může pomoci zlepšit školní známky
  • učí jak myslet logicky a efektivně, učí vybrat „nejlepší“ volbu z velkého množství možností
  • demonstruje důležitost plánování, koncentrace a důsledků našich rozhodnutí
  • naučí děti nejprve myslet a až potom konat

Foto: moje, Mirek Halamka

Petr Staněk