Bojovná výhra na Sokole

V neděli 6. 11. 2022 jsme odehráli druhé kolo Krajské soutěže východ venku proti Sokolu Hradec Králové A. Sokolová nás sice převyšovali zkušenostmi, ale my jsme byli rozhodnutí uhrát nějaký ten bod. S sebou jsme vezli také dva fanoušky, pana Marxe a Pavla Prouzu.
Jako první jsem po hodině a půl skončil já (Petr Staněk) s remízou na druhé šachovnice s Otakarem Němcem. Rozehrál proti mě sicilku s výstavbou c5, d6 a e5. Pozice se zablokovala. Po 15 tazích mi nabídl remízu. Obhlédl jsem všechny šachovnice, všechny rozehrané pozice vypadaly za nás ok, Tomáš stál sice pasivně, ale naopak Roman, Milan stáli lépe a Honza měl figuru navíc. 0,5-0,5
Krátce po mě na první šachovnici hrající Tomáš Prouza s Vojtěchem Humlíčkem nezvládl tlak soupeře. Skandinávskou tentokrát pojal Tom dle mého dost optimisticky. Dopustil při velké rochádě soupeřovu baterii Df3 a Sh1 po diagonále a vazbu na d sloupci. Pak přišla ztráta figury. 0,5-1,5
O vyrovnání se postaral Honza Kuneš proti Jiřímu Noskovi na osmičce. Partie se mu povedla. Začalo to jako caro kann a pokračovalo jako aljechinka z kasparovovy učebnice zahájení. Honza ukázkově obsadil volný soupec, všechny své síly - D, S a V vrhl do útoku na krále, a když do boje po h4 převedl Vg3 na zteč malé rochády, získal figuru a po chvíli i partii. 1,5-1,5
Do vedení nás dostal kapitán Milan Borůvka bojující na čtvrté desce s Lubošem Splítkem. Když jsem viděl jeho spokojený výraz v okamžiku, když ve své oblíbené variantě Grand Prix prosadil postup f4-f5 s demolicí soupeřova královského křídla, myslel jsem, že je mat jen otázkou času. Soupeř však našel skrytou obranu h6 a donutil Milana k výměně dam. Ale i tak vznikla koncovka V+J se dvěma pěšci navíc proti V+S, kdy bílá věž dominovala pozici na 7. řadě v soupeřově království. 2,5-1,5
Důležitou remízu přidal Zdeněk Michl v souboji na šestce s Pavlem Gregorem. Hráli francii. Zdenek měl po hromadných výměnách lehkých figur lepší pěšcovou strukturu, aktivnější dámu, pěkného Je5, ovládal jediný volný e sloupec dvojicí věží, ale měl horší čas. Soupeř měl navíc slabinu na d5. Jezdce se mu sice podařilo vyměnit, ale oslabil si pěšcový kryt před králem. V lepší pozici nabídl Zdeněk remízu, kterou soupeř po významném kývnutí kapitána domácích přijal. 3-2
O další zvýšení se postaral na třetí desce Luboš Hubka s Jaroslavem Zárubou. Rozehráli grunfelda a byla to strategická bitva s proti pěšci bílé barvy, který se vydal až na 6. řadu. Luboš svoje figurky postupně instaloval na lepší a lepší pole, až se mu podařilo proniknout jezdcem do soupeřova tábora. Po bílého chybě přišel úder f5 a Luboš vybojoval figuru a soupeř poté vzdal před ztrátou dalšího materiálu. 4-2
Na páté šachovnici hrál Roman Kudr proti londýnu v podání Jiřího Kuty. Ze složitých manévrů, výměn a poziční přetlačované vyšel Roman do koncovky věží, střelců a jezdců s pěšcem navíc. Bílý měl navíc slabého izolanta. Vše se přetransformovalo do pro Romana přivyhrané koncovky stejnobarevných střelců s pěšcem navíc. Zde soupeř (pro mě nepochopitelně vzhledem ke stavu utkání ) nabídl remízu, kterou Roman po delším váhání přijal, protože pro nás znamenala rozhodující půlku skóre k výhře v celém zápase. 4,5-2,5
Jako poslední dohrávala na sedmé desce Šárka Marxová s Jiřím Lanrem. Rozehráli zajímavě dámský gambit. Celosvětově známý seriál má se zahájením shodný název. Náhoda? Nemyslím. Po výměnách dam to byl souboj věže, střelce a jezdce, jako ostatně už v několika dnešních partiích. Šárka ovládala pěšci centrum, naopak soupeř měl pěšcovou převahu na dámském křídle 2:1. Pokud by se jí podařilo vyměnit věže, tak by stála lépe. Protihráč však odmítl remízu a sveřepě směřoval do věžové koncovky. To se mu nakonec povedlo a vybojoval postupně v nejdelší partii zápasu dva pěšce. Šárka se však nevzdala a kladla odpor přes dva partiáře. Za bojovný výkon zaslouží pochvalu a zkušenosti se jí jistě budou hodit do dalších šachových klání. 4,5-3,5
Těsné vítězství, které pro nás znamená druhou příčku v tabulce, jsme oslavili v kavárně v Jaroměři.

Petr Staněk