Dne 5. 11. 2022 jsem se zúčastnil 3. ročníku otevřeného mistrovství Opolského regionu o Prezidenstský pohár firmy TURCK, které se konalo ve městě Strzelce Opolskie. Turnaj byl zahájen zástupci města, šachového oddílu Strzelec Strzelce Opolskie a firmy TURCK.
Uskutečnil se v reprezentativních prostorech radnice a zúčastnilo se ho 49 hráčů, z toho 2 ženy. Průměrný věk hráčů byl 30 let, nejstaršímu 68 a nejmladšímu 10 let. Průměrné ELO turnaje bylo 1582, s účastí velmi širokého výkonnostního složení od neregistrovaných hráčů až po mezinárodní mistry. Hrálo se 9 dvojkol (s výměnou barev) tempem 2 x 3 min + 2 sec/tah a turnaj trval přibližně 3,5 hodiny. Organizátoři k losování použili aplikaci ChessManager a rozlosování promítali pomocí projektoru, což urychlilo zahajování jednotlivých kol a turnaj probíhal velmi hladce.
Vítězem se stal Vadim Razin (UKR), druhé místo obsadil FM Kacper Żochowski (POL) a na třetím místě se umístil FM Mateusz Brożyna (POL).
Jelikož jsem přijel hrát hlavně pro radost, s výsledkem, tedy 24. místem se ziskem 9,5 bodů jsem spokojen. V několika partiích jsem v první polovině turnaje udělal zásadní chyby, někdy mi jednoduše chybělo více času, ale v druhé polovině se mi podařilo dát i pěkné maty. Chování hráčů při hře bylo velmi korektní a řada hráčů bez ohledu na výsledek za hru i poděkovala, což považuji za velmi pěkný zvyk, který bychom mohli více používat i u nás v ČR - vždyť nebýt soupeře, tak si vůbec nezahrajeme.
Byl to však víkend nejen šachový, ale i turistický. I když počasí bylo chvílemi mlhavé, pestrých "barev podzimu" bylo ve Strzelicích Opolských a v krajinné oblasti Hora Svaté Anny k vidění mnoho.
Byl to však víkend nejen šachový, ale i turistický. I když počasí bylo chvílemi mlhavé, pestrých "barev podzimu" bylo ve Strzelicích Opolských a v krajinné oblasti Hora Svaté Anny k vidění mnoho.