Mladící hráli v sedmi, přesto nás porazili...

Na první adventní neděli 27.11. 2022 (ano, trochu netradičně už v listopadu, ale tak to opravdu vyšlo) jsme sehráli 4. kolo krajského přeboru družstev. Protože tradičně z partií moc nevím (a ještě je v tuto chvíli nemám), zkusím popsat co nejvíce dalších dojmů. No a v případě těch partií budu čerpat z toho málo, co jsem viděl a z pozápasových debat.
Původně jsem neměl nastoupit, mám velmi náročné období v práci. Ale protože se něco málo daří, napsal jsem Petrovi, že pokud by bylo málo hráčů, tak mohu hrát. Petr mě hned napsal do sestavy, ale už trochu zapomněl na podmínku "pokud bude málo hráčů". Tentokrát by hráčů bylo asi dost. Ale když jsem to napsal, řekl jsem si, že budu hrát. To jsem netušil, že v sobotu budu ještě ve 21:30 pilně řešit jeden problém u zákazníka.
Ráno jsem vyrazil pěšky (mám to 3 km) a procházka mi udělal moc dobře. Jen jsem si po cestě říkal, jak na tom jsou chudáci hosté, protože byla "fakt hustá mlha". Do hrací místnosti jsem dorazil jako první. Tedy těsně před tím se ke mě přidali dva hráči soupeře (Petr Buchar a Lada Zelbová). Krátce po mně dorazil rozhodčí (Milan Borůvka). Ukázal mi, kde mám fungl nové hrací soupravy. Jsou moc krásné, ještě se lesknou novotou. Jen Milan se tvářil trochu nešťastně a mé nadšení komentoval slovy: "Nevím, co je na nich hezkého. Na této šachovnici jsem přehlédl třítahový mat". Před devátou hodinou dorazil zbytek našeho týmu a tým soupeře. Jenže patrně podzimní počasí si u soupeře vybralo svou daň, onemocněl jim jeden hráč (Lukáš Zelba) a soupeř přijel v 7 hráčích. To vypadalo dobře. Jenže kromě Petr Buchara byli všichni ostatní mladí nadějní hráči, z nich někteří mě již porazili (a ostaní mě porazí při nejbližší příležitosti). A to zas dobře nevypadalo.
Tomáš Prouza na 1. šachovnici rozehrál svoji oblíbenou zavřenou sicilku. Jenže soupeř byl patrně velmi dobře připraven. Když jsem pozici viděl po nějaké době, měl Tomáš o pěšce méně a hlavně - na šachovnici již nebyly dámy. Jak komentoval Milan na pozápasové tiskovce: "Pokud chceš útočit na královském křídle, tak se ti hodí dáma": Tomáš se snažil, bojoval, ale soupeř ho již nepustil dovedl partii k vítěznému konci.

Petr Staněk na 2. šachovnici dohrával jako poslední. Co se hrálo za zahájení nevím. První, co mě na partii zaujalo (seděl jsem přes uličku) byl "dlouhý" tah soupeře Sxa7. Předpokládám, že zde bral asi Petrova střelce. Tah byl tak razantní, že jsem se šel podívat. A moc se mi Petrova pozici nelíbila. Nejenže se jeho věž dostala na a7 (pěšci b7 a a6), ale zjistil jsem, že asi nestihne udělat rošádu. Petrovi se podařilo nakonec krále uklidit na g7 (došel tam "pěšky") a dlouho bojoval v horší pozici (měl slabého "izolanta"), ale v závěru již pozici neudržel.
Já (Vráťa Jecha) jsem na 3. šachovnici hrál s mladou slečnou Ladou Zelbovou. Jména Zelba / Zelbová čtu velmi často na různých webech ve spojitosti se skvělými výsledky. Tušil jsem, že mě nečeká jednoduchá partie. Na sicilku jsme zvolil "hradeckou" variantu s 2. c3. Dostal jsem pozici s izolovaným pěšcem. Partie byla velmi náročná na počítání. Moje pozice se mi líbila mírně více, ale musím soupeřku skutečně pochválit za velmi vynalézavou hru (tah f5 jsem fakt neviděl). Nakonec jsem získal kvalitu, ale stále byla pozice velmi ostrá. Nakonec se i podařilo pozici zjednodušit (hlavně vyměnit skoro všechno) a s kvalitou a 2 pěšci méně se soupeřka vzdala. Milan to na tiskovce komentoval slovy: "Ty sis před 30 lety přečetl článek o izolovaném pěšci a doufáš, že s tím vydržíš do konce života." Jen ho upřesním, ten článek jsem četl skoro před 40 lety.
Luboš Hubka na 4. šachovnici rozehrál královskou indickou (tedy si myslím). Partie mi přišla taková, jako úplně běžná a najednou vidím, jak Luboš dlouze přemýšlí. Patrně v pozici, kde zdánlivě nic nehrozí přehlédl c5 a je fakt, že po tomto tahu jsme vlastně nebyl schopen spočítat správný postup za černého. Výsledkem byl pěšec méně a ještě velmi silný soupeřův pěšec na d6. Nakonec v závěru v těžké pozici Luboš ještě přehlédl nějaké "vidle" a vzdal.

David Bém hrál na 5. šachovnici. O pozici toho opravdu moc nevím. Přišlo mi, že David docela tlačí na černou pozici a že stojí dobře. Pak jsem viděl až pozici v závěru, kde David měl figuru navíc. Ale soupeřka za to měla spoustu pěšců a hlavně - David měl už pouze jednoho pěšáčka. Partie skončila remízou, protože tohoto posledního pěšce by soupeřka vyměnila a dva střelci proti jednomu střelci se jaksi vyhrát nedají. Rád se ale podívám na partii (ehm, partie mi přišly asi před 2 minutama, ale přehraju si je až po reportu), protože na tiskovce mi bylo řečeno: "David sice tlačil, ale vytlačil dva pěšce míň.
Pavel Prouza hrál na 6. šachovnici s Petrem Bucharem, tedy bylo jasné, jak partie začne - 1. f4. Pozici jsem opět moc neviděl. Nejdříve mi přišla za Pavla dobrá, dokonce bych řekl lepší. Ale asi jsem se mýlil, protože v závěru bych dal přednost pozici bílého. Takže remíza asi dobrá.
Roman Kudr na 7. šachovnici - tady opravdu nevím, co bych měl napsat. Pamatuji si pozici (asi i blízko konečné pozici), kdy Roman měl pěšce e4, d3 c4 a soupeř na tento pěšcový střed zaútočil tahem d5 (měl ještě pěšce e5, c5 a c6). A někdy krátce po tom skončila partie remízou.
Honza Kuneš na 8. šachovnici a nejsnadnější výhra. Honza byl trochu zklamaný, chtěl si zahrát. Když Milan (rozhodčí) četl sestavy a řekl, že Honza vyhrává kontumačně, Honza to komentoval slovy: "No to si děláš ...."

Celkově tedy třetí prohra nejtěsnějším výsledkem. Na druhou stranu, když si tak říkám, jak šly jednotlivé partie, soupeř vyhrál asi zaslouženě. Mladá krev je prostě mladá krev. A svědčí to o skvělé práci v Jičíně s mládeží. Tabulka ještě na chess.cz není (je v tuto chvíli neúplná na chess-results). Máme sice aktivní skóre (to je hezké), ale pouze 3 body (to není hezké). Nějaké bodíky by to ještě chtělo. Tak zkusíme hned další kolo a uvidíme.

Vratislav Jecha