Je to zakleté. Zase 3,5:4,5….
V neděli 26. 2. 2023 jsme hráli doma 9. kolo Krajského přeboru proti týmu Slavia HK B. Soupeř přijel v ligové sestavě plné ostřílených borců v čele s IM Jiřím Nunem. Čekala nás tak procházka minovým polem. Klubovna byla plná šachistů, protože ve stejný termín hrálo poslední zápas Regionálního přeboru i naše Céčko proti Lípě E. Oba zápasy řídil rozhodčí Milan Borůvka.
Komentáře k partiím a diagramy mi poslal také Pavel Čech. Jsou psané kurzívou.
Jako první remizoval na čtverce Vráťa Jecha s Miroslavem Tichým. Ani jeden z nich neměl bojovnou náladu, rozehráli klidnou variantu zavřené sicilky a po několika tichých tazích a výměnách podepsali remízu. 0,5-0,5
Vráťa se svým soupeřem upekli velmistrovskou remízu v 19. tazích, což na tiskové konferenci lámaně vysvětlovala jeho tisková mluvčí.
Potom prohrál na osmé šachovnici Honza Kuneš s Ivanem Pickem. Hrál se dámský gambit a Honza se ve vyrovnané pozici rozhodl k oběti jezdce na h3 s „matovým útokem“ dámou a střelcem, který se však nekonal. Škoda, zde jsem věřil v bodový zisk. 0,5-1,5
Honza, nic zlého netuše, opakoval variantu, kterou předloni prohrál… a prohrál. Vymyslel zajímavé manévry, jimiž poslal své figury do míst, kde nemají co dělat (koně na h7, střelce na h4). V pozici na diagramu rezignoval, protože po Sxd5 Vd1 přijde kvůli Sh7+ o materiál a dal si alespoň poslední šach ze msty: Jh3+ 1:0. Mimochodem, kdybys ustoupil střelcem na c6 a nechal si vzít tu dámu, je konečná pozice díky pěšci za dámskou kvalitu, nešikovným bílým koňům a dominantním černým figurkám prakticky vyrovnaná!
Třetí v pořadí remizoval na páté desce Luboš Hubka s Luďkem Jaegerem. Luděk za nás před lety hostoval a vím, že je to nebezpečný hráč. Luboš se však nezalekl a od prvních tahů usiloval v sicilce o iniciativu. Povedlo se mu rozbít pěšcový kryt před králem, na šachovnici byly opačné rochády a vše směřovalo k nějakému útoku po h nebo g sloupci. Bílý měl +=, možná šlo 21.Vg1 nebo h4? Nakonec došlo k výměnám a brzké remíze. 1-2
Kluci sehráli zajímavou sicilku, kde Luboš omezil pohyb černých figur a dostal zajímavé útočné šance. V pozici na diagramu se ale něčeho lekl (asi, že po f5–f4 je osud střelce na h6 zpečetěn?), zařadil zpátečku, vyměnil chromou herku z b6 a brzy v horší pozici remizoval. Jak byste pokračovali?
Pěkně zvítězil Pavel Čech, hájící první šachovnici s Jiřím Nunem. Souboj dvou IM byl ve znamení sicilky s Db6. Pavel se v pozici orientoval lépe, měl aktivnější figury, obsadil volný a sloupec.
Jak se nejrychleji dostat na kobylku černému králi?
Partii rozhodl útokem na soupeřova monarchu, který marně hledal azyl na dámském křídle. 2-2
S Jirkou mám už potřetí bílé, třikrát jsem stál krásně a uhrál zatím půl bodu. Tak jsem byl až do konce docela opatrný v předpovědích. Zahrál mi „novinku“ už ve 3. tahu Rossolimovy varianty sicilské obrany (Db6). V pozici na diagramu musí černý řešit, jak s nevyvinutým královským křídlem a s dámou daleko zabezpečit krále. Jirka dal a5, abych nemohl b4, a po f5 e5 f6 g6 stál strašně (hlavně ten střelec na f8). Počítač radí g6, aby na f5 jednou vyměnila a udělal dlouhou rošádu s oboustrannými šancemi. Na dvou řadách se Jirka bránil vynalézavě, ale prostě to jednou ruplo. Nejdůležitější tah bylo tiché Kh1–h2, abych zamezil náhlým přepadům z první řady. Legrační je, že jsem asi během šesti tahů hrál dámou z e2 vždy o jedno pole, jako bych tahal králem: Dd2, Dxc3, Db3, Da2.
Poté prohrál na dvojce Tomáš Prouza s Jiřím Jezberou. Této partii jsem nerozuměl. Hrála se zavřená sicilská, zabijákova varianta s f4 a Sc4. Oba soupeři se dle mého přetahovali vzájemnými údery v centru a originálními tahy jako Vh3. Tomáš pronikl věží na první řadu, ale výhodu nezískal. Rozhodujícím momentem byl podle mého přechod ze střední hry do koncovky, kde se neujal jeho optimistický postup g5 a Dh5.
Místo 39...g5 mohlo přijít opatrnější Se7 a černý je OK
Škoda, Tomáš rozhodně nebyl bez šancí. 2-3
Bílý je můj spoluhráč z Lipek, tak jsem se cítil jako na oddílovém přeboru. A hrál podobnou hrůzu, jako hrává za Lipky ☹Tomáš sice odevzdal pěšce za odvrácení skoromatového útoku, ale věděl, že za to má dostatečnou kompenzaci v lepších figurách, zejména věži – viz diagram. Právě tady se ale sekl, po De4 mu bílý zpasivnil koně: Dd8+ Jg8 a pak se klidně pokryl Dd2, postupně zkonsolidoval, pobral další pěšce a vyhrál. Najdete tah, který drží mírnou výhodu černého, ale je docela kontraintuitivní? Prozradím: Dd5! S pěšcem méně vyměnit dámy! Když bílý neposlechne, následuje po Dc2 De4 už s veškerou parádou.
Já (Petr Staněk) jsem bojoval na třetí šachovnici s Radomírem Novákem. Zkušený protivník na mě vyrukoval s francouzskou s Jb6 a Sd7. Reagoval sem netradičním b3. Po zisku dvojice střelců jsem se postupně dostal k útoku na krále po h sloupci.
Zde jsem stál lépe. V časovce jsem se rozhodoval mezi 39.Jd3 a Jf3.
Už v časové tísni s minutou na hodinách proti pětatřiceti, jsem optimisticky obětoval střelce na f5, s vidinou matového útoku, ale nevyšlo to… 2-4
Petr si klidnou silou připravil ve francouzské tlak na soupeřovo oslabené královské křídlo. Jenže chtěl vyhrát krásně a tak už se značně redukovaným materiálem obětoval figuru, což mělo, bohužel, vyvrácení typu „kdo uteče, vyhraje“ (konkrétně černý král z d8, kde měl dostat vidle, na céčko, kde už byl jako v bavlnce). Překvapil mě moment ze začátku střední hry: jak byste hodnotili Petrovo Sb2?
Za nepříznivého stavu zdramatizoval utkání Pavel Prouza. Na šesté šachovnici postupně přehrál s Petra Marka. Ten za nás také před lety hostoval a je to velmi solidní hráč. V podání obou soupeřů nebyl Caro-Kann vůbec nudné zahájení.
Přišlo 34...Df5 se ziskem materiálu a výhrou
Naopak se strhla dramatická přestřelka se ziskem bodu pro našeho borce. 3-4
Pavel černými odrazil útočné pokusy bílého, aby jej pak na opačném křídle naprosto rozstřílel. Jak byste v nejlepším Pavlosjanově duchu vyřešili pozici na diagramu?
Jako poslední dohrával na sedmičce Milan Borůvka s Petrem Přibíkem. Popáté se hrála sicilka a Milan pojal partii ve velkém stylu. Jeho figury neohroženě pronikaly do soupeřova postavení a zatlačily soupeře do defenzívy. Poté se ale Milan přepočítal, přepjal strunu a přišel o figuru. Místo 24. Jg6 šlo možná Vad1? Přesto stál tak skvěle, že stále hrál na výhru. Nakonec se v nejdelší partii zápasu přetahovali ve složité věžové koncovce. Jak ale kdysi v nadsázce pravil slavný Tartakower: "všechny věžovky jsou remis“.
Hrajte to bílými za stavu 3-4 na výhru!
Milan bojoval, popsal dva partiáře, ale nestačilo to. Tak pro nás bohužel zápas skončil tradičním výsledkem. 3,5-4,5
Milan šel, jak je jeho dobrým zvykem, soupeři od prvních tahů po krku (což bylo v tomto zápase k vidění všude s výjimkou první a poslední desky!) a brzy získal rozhodující výhodu. V pozici na diagramu se rozhodl ji realizovat pomocí efektního Jg6+. Nevýhodou tohoto závěrečného úderu je, že když černý jezdce vezme, má prostě figuru navíc, protože po fxg6 Dxf3+ Dxf3 Vxf3 visí nejen na h7, ale i na e3. Milan ještě bystře přehodil výhybku a po Vxg6 nasadil Dxh5, kde má černý jedinou cestu, jak figuru udržet. Najdete ji také? Naštěstí ji pak ochotně vrátil a chvilku jsem dokonce věřil, že srovnáme na 4:4. Ale výměna lehkých figur do toho hodila vidle, protože všechny věžovky jsou, jak známo, remis...
Slávisté nás přeskočili v tabulce, ale protože Nový Bydžov prohrál doma s Lípou C, tak už poslední určitě nebudeme. A stále máme aktivní skóre.
K zápasu C týmu:
C tým remizoval 2,5-2,5, když pěkně zvítězila Šárka Marxová obětí věže na g6. Remízu přidali Přemek Řezníček v bojovné mikině zvládl složitou koncovku lehkých figur, Pavel Halbich a Zdeněk Michl. Nedařilo se Stele Archlebové, která prý přehlédla materiál. Jiskra Jaroměř C obsadila v Regionálním přeboru konečnou 6. příčku.
Přišli nás podpořit tři diváci! Po zápase jsme se sešli na tradiční tiskovce v JS Café. I přes prohru vládla optimistická nálada.
Pavel Čech a Petr Staněk (kapitán)