Výhra na závěr KP: Jiskra Jaroměř – Třebechovice 4,5:3,5

Poslední letošní 11. kolo Krajského přeboru jsme hráli 2. 4. 2023 doma proti Třebechovicím. Za oba týmy nastoupila slušná sestava. I když byly Třebechovic již zachráněné, očekával se nekompromisní boj.
Jako první skončil na sedmičce Roman Kudr se Slavomírem Kožůškem. Hráli Staroindickou a po výměnách, kde Roman sice vybojoval kvalitu, ale jeho král zůstal bez rochády, jako nahý v trní. Po výměnách se v koncovce těžkých figur a v nejasné pozici domluvili na remíze. 0,5-0,5

Bohužel na 6. desce prohrál Milan Borůvka s Martinem Kracíkem. V Birdově pěkně soupeři nalezl jízdou do pozice a rozbil mu rochádu. Potom však nešťastně přehlédl figuru a vzdal. 0,5-1,5

O vyrovnání se postaral na páté šachovnici za bílé figury hrající Pavel Prouza. Davida Mařáka nejspíš překvapil v Italské.
Pozice po 16. tahu
Černý v zahájení ztrácel tempa, pěšce, zůstal bez rochády a nakonec bez figury. 1,5-1,5

Potom jsem na trojce remizoval já (Petr Staněk) s houževnatým Vítězslavem Chmelařem. Pircova, u mě tradičně ostrá pozice, opačné rochády, otevřené sloupce na krále. Já jsem útočil po h sloupci a soupeř po béčku. Zde se projevilo, že v poslední době téměř neřeším diagramy. Po 18. Dd5+ Vf7 jsem neviděl výhru 19. Vxh7.
Líbí se mi i varianta po 18. Vxh7 Kxh7 19.Dd5 třeba Sxc3 20. Vh1 Kg7 21. Sh6 Kf6 22. Jh5 gxh5 23. Df5 #. V partii jsem zahrál bohužel slabší 18. Sh6. Situace se postupně vyrovnala a v koncovce, kde už nic nebylo, to skončilo remízou. 2-2

Zbývající pozice na šachovnicích vypadaly spíše v náš prospěch.
Nekompromisně zvítězil Luboš Hubka na čtvrtém prkně s Markem Krásou. Ten volbou Orangutana 1.b4 překvapil nejvíc sám sebe. Luboš si v poklidu zesiloval pozici. Na dámském křídle si vytvořil volného pěšce.
Soupeř postupně neměl co hrát a před ztrátami materiálu se vzdal. Závěrečná pozice je zcela v režii černého. 3-2

Honza Kuneš na 8. desce stál s Janem Bednářem už od zahájení lépe. Rozehráli výměnnou Francii a ve střední hře se mu po h6 povedl lov na dámu.
Soupeř byl nucen odevzdat figuru. Honza si však svoji výhru zbytečně zkomplikoval, nenašel nejlepší odpověď. Jako divák jsem počítal s Vf6, ale najít to za šachovnicí...
ČNT
Nakonec Honza vrátil kvalitu a vše skončilo opakováním tahů. 3,5-2,5

Zajímavou bitvu v Sicilské s Sc4 „půlnoční expres“ sehráli Tomáš Prouza s Tomášem Mádrem. I když ani na chvíli partie nevybočila z dynamické rovnováhy, k vidění bylo plno taktických šarvátek, vazby, neobvyklé výměny, oběť dámy i žonglování s figurkami.
Tom po 22. Dxg4 pokračoval fxg4 23. dxc5 gxh3 24. gxh3 dxc5... Mádr se dostal do časovky a bylo to ke konci trošku napínavé. Nakonec stihl udělat všechny tahy včas a ve výsledku to skončilo asi zaslouženou plichtou. 4-3
Poslední byl souboj lídrů na první šachovnici. Pavel Čech zkřížil své figurky v duelu s Honzou Slavíkem. Tomu vyšla volba zahájení Volžský gambit. Pavel mu po výměnách sice udělal slabinu na dámském křídle a partie přešla do věžové koncovky. Zde se Pavel rozhodoval mezi pochodem krále do centra, což se stalo v partii, a Vc4 s dalším b4.
Ačkoli se snažil najít výhru až do časové tísně, nakonec to byla remíza, která nám však zajistila nejtěsnější vítězství v zápase. 4,5-3,5

V tabulce jsme přeskočili Slavii HK a končíme na 9. příčce s 13 body a kladným skóre 46. Výhru jsme oslavili tradičně na tiskovce.

Petr Staněk