Jako kapitán se pokusím zhodnotit uplynulou sezónu v Krajském přeboru družstev. V sezóně 2022/23 nastoupilo za naše A družstvo v 11 kolech celkem 18 hráčů. Celkem jsme uhráli 13 bodů za 4 výhry, 1 remízu a 6 porážek při skóre 46 bodů a 27 vyhraných partií.
V prvním kole jsme jeli do Rychnova na Pandu. Zápas skončil naší nejtěsnější prohrou 3,5:4,5. Soupeř se sešel ve velmi silné sestavě s Kačírkem a Horákem a nám chyběl Pavel Čech. Hrdinou zápasu byl Tomáš Prouza, který na první šachovnici předvedl pěkný výkon, představoval vlnolam, který jeho favorizovaný soupeř nedokázal překonat. V druhém kole jsme se střetli doma s Náchodem. V utkání jsme měli podle průběhu partií určitě na víc než na 3,5:4,5. Pavel experimentoval ve Španělce, zvítězil Milan, zadní desky stály lépe. Hrdinou zápasu se stal tentokrát Pavel Čech, který pěkně porazil Petra Čechuru. Tady jsme s pozdějším vítězem KP mohli myslet minimálně na plichtu. Třetí kolo jsme konečně zvítězili s nováčkem v Novém Bydžově. Já sem si jediný nevzal bundu a ve vymrzlé místnosti jsem celou partii drkotal zubama. Ostatní spoluhráči naštěstí vyhrávali partii za partií a zařídili vysokou výhru 6,5:1,5. Hrdinové byli v tu chvíli všichni, ale vyzdvihl bych pěknou výhru Radky Staňkové s Vojtěchem Vaníčkem, jak jinak ve francouzské. Ve čtvrtém kole to byla opět těsná prohra 3,5:4,5 doma s Jičínem. Ten vytasil mladé pušky a ty nás hlavně na předních deskách i v 7 rozstříleli. Hrdinou se stal Vráťa Jecha, když porazil talentovanou Ladu Zelbovou. Prosincové páté kolo proti Lipkám se nám moc nepovedlo. Radka a Roman vypustili výhry a tak utkání skončilo další prohrou 3,5:4,5, jak už se v sezóně stává pravidlem. Hrdinou jsem byl toto kolo asi já, díky výhře s Janem Vestfálem. V lednu jsme v šestém domácím kole rozdrobili Hořice 5:3. Hrdinou zápasu se stal díky suverénnímu výkonu Milan Borůvka. Sedmička byla ve znamení napínavého remízového mače v Hronově. Remízu 4:4 nám zachránil hrdina utkání a bojovník v poslední partii Olda Wenke. K výhře nám nepomohl ani devátý hráč na place. Hrdinou 8. kola byl Honza Kuneš, díky nejrychlejší výhře v zápase s Lípou C. Jinak jsme prohráli opět těsně 3,5:4,5. Náhoda? V devátém kole jsme na domácím hřišti prohráli se Slavií HK opět 3,5:4,5. Zápas to byl velmi vyrovnaný a mohlo to skončit i opačným výsledkem. Hrdinský výkon předvedl Pavel Prouza, když pěkně rozstřílel Petra Marka v Caro-Kannu. V závěrečných kolech dokážeme zabrat. Ne jinak tomu bylo v 10. zápase na Lípě s tamějším B družstvem. Soupeři vyrukovali s Rokošem a Jedličkou, my hráli bez Pavla Čecha. Vyrovnaná bitva se šťastnější výhrou 5:3 pro nás, čímž jsme snad definitivně prolomili smůlu těsných porážek. Hrdinou se stal tentokrát Roman Kudr, který své mladé soupeřce v rozhodující partii udělil lekci v pěšcové koncovce. Poslední 11. kolo jsme porazili doma Třebechovice 4,5:3,5 a poskočili do středu tabulky. Hrdinou kola se stal Luboš Hubka díky své metodické výhře s Markem Krásou.
K zápasům jsme nastupovali ve složení:
IM Pavel Čech – 5,5b/7 (výkon 2259), jeden z nejdůležitějších členů týmu, opora na první šachovnici. Začal třemi výhrami. V sezóně porazil mj. Petra Čechuru nebo IM Jiřího Nuna.
Tomáš Prouza – 3,5b/10 (výkon 1956), Tom hraje super agresivní šachy. Pokud se dostane do svých pozic, je nezastavitelný. Pěkně rozdrtil Stejskala.
Petr Staněk – 2,5b/8 (výkon 1872), jsem sice kapitán týmu, ale letos se mi za šachovnicí vůbec nedařilo. Začal jsem velkou rošádou a potom uhrál jedinou výhru a pár hubených remízek. Oproti loňsku výrazné mínus a musím potrénovat.
Radka Staňková – 1b/5 (výkon 1744), Radka letos místo řešení diagramů jen blicala, a se svými výkony moc spokojená nebude. Porazila Vojtěcha Vaníčka, odmítla remízu Anně Voříškové a jinak nic moc.
Vráťa Jecha – 4,5b/6 (výkon 2080), letos jsme udělali experiment a Vráťu postavili trochu níž, což znamenalo, že v každém zápase bude bodovat. Povedli se mu vítězné partie s Lukášem Drašnarem a Ladou Zelbovou. Vráťa je pořád hvězda týmu a určitě se pro příští roky posune v sestavě směrem vzhůru.
Luboš Hubka – 7b/11 (výkon 1992), Luboš letos nastupuje ještě v lize a na kvalitě hry je to znát. Poziční nátlakovou hrou sbíral bod za bodem. Pěkně porazil Jiřího Daniela, Jana Kohouta, Marka Krásu nebo Václava Charváta, odehrál všechny partie, vybojoval nejvíc bodů a předváděl určitě v týmu nejlepší výkony.
Pavel Prouza – 5,5b/11 (výkon 1826), metodik týmu, který se po experimentech v zahájení, (vysvětloval je mladým talentům na kroužku), rozehrál do velké pohody.
Milan Borůvka 3b/5 (výkon 1830), zástupce kapitána. Vždycky mám dojem, že Milan těm šachům rozumí tak nějak víc. Když se mu to povede, tak je zvlášť v ostrých pozicích k nezastavení. Při partiích stihl dělat i rozhodčího.
Roman Kudr 3b/5 (výkon 1758), Roman byl letos jako skála. Ani jednou nemusel před soupeřem sklonit svého krále a družstvo zásoboval svými vtipnými hláškami.
Honza Kuneš 5b/10 (výkon 1618), Honza byl důležitý stabilizující člen sestavy (chyběl jen v jednom zápase), a i když letos se svými výkonem moc spokojený nebyl, hrát kuličky za Pakistán ho určitě nepošleme…
Do bojů ještě zasáhli David Bém 1,5b/2, Lída Rutter 0,5b/1, Petr Doubek 0,5b/1, Standa Pultar 1,5b/2, Mirek Martinovský 0,5b/1, Zdeněk Michl 0b/1, Adam Holda 0,5b/1 a Olda Wenke 1b/1.
V základní sestavě jsme v průběhu sezóny nenastoupili ani jednou. Ze začátku chtěl hrát každý, ale docházka a ochota hrát se postupně vytrácela. Příští sezónu se pokusíme hrát o něco líp. Blahopřejeme TJ Náchod k prvnímu místu a přejeme mnoho úspěchů v II. lize.
Petr Staněk