KP: ŠK Lípa C - Jiskra Jaroměř 3:5

V neděli 4. 2. 2024 jsme se vypravili do Hradce na zápas 7. kola Krajského přeboru. Jedna série pokračuje, druhá skončila – oboje kvitujeme s uspokojením. Ale popořádku…
Jako první dohráli na trojce Olda Wenke s Luďkem Novákem. Olda pohodlně vyrovnal černými ve své oblíbené dámské indické a poctil soupeře přijetím remízy. Soupeř na chodbě líčil, jak stál skvěle, ale ještě není úplně zdravý, tak se raději šetřil. Připomněl mi tím jednoho koryfeje, jenž si kdysi postěžoval, že za celou svoji kariéru nikdy nezvítězil nad zdravým soupeřem.
0,5-0,5

Brzy jsme se ujali vedení, když Honza Kuneš v partii s Adamem Rybou na své předplacené poslední desce obětoval ve francouzské s 3.e5 pěšce d4, aby vyhnal černého krále až na c5.
1,5-0,5

Soupeři úspěšně pokračovali ve své strategii – bílými remis, černými nula. Tentokrát byl do remízy dotlačen Pavel Prouza, hrající na 5. desce s Otakarem Němcem. V Sicilce s 2.c3 (alespoň myslím) možná příliš dlouho prodléval s dámou na d5 a koně laškovně postavil na h6, ale jeho soupeř se nehnal zbytečně do výhody (rozuměj dvousečných variant spojených především s postupem pěšců c3–c4 a d4–d5).
2-1

Tomáš Prouza bojoval na pátém prkně s Jaroslavem Šmídem.  Bílými zahrál ve Španělské Sc2, aniž ho někdo nutil, čehož černý využil ke správnému razantnímu postupu d7–d5. Bílý má k udržení se nad vodou jediný tah, který Tomáš naštěstí našel: d2–d4.
Tady černý naštěstí sebral toho nepravého (dxe4) a jeho výhoda s dalšími výměnami postupně splaskla. Remíza.
2,5-1,5

Vráťa Jecha se na druhé šachovnici střetl s Bedřichem Fiedlerem. Na začátku se dlouho rozhodoval mezi 1.e4 a 1.d4, až to nechal na mě. Byla z toho hladová zeď, na kterou byl ale domácí matador Béďa Fiedler výtečně připraven.
V pozici na diagramu zahrál v příštích pěti tazích skvělý převod jezdce z b8 přes a6, c7, e8, d6 na f5, kde napadl Vráťovi dámu a zdá se, že nic nenamítal proti opakování tahů (dáma pryč – kůň pryč, dáma na h4 – kůň na f5). Vráťa je ale nekompromisní bojovník, což potvrdil prohrávajícím postupem g4–g5. Béďa reagoval otevřením háčka – a zbytek je do 18 nepřístupný.
2,5-2,5

Divy se děly na sedmičce v partii Štěpán Mareš – Pavel Pražák. Štěpán si jako jediný z našeho týmu dohledal soupeřovo elo (zhruba spadalo do doby válek o rakouské dědictví) a rozhodl se pro Caro-Kann s dvojpěšcem na sloupci f. Tahle varianta se dá hrát pěkně drsně – prostě vezmete há pěšce a utíkáte, kam až to jde. Štěpán to pojal seriózněji, nerozhodila jej ani ztráta pěšce a dočkal se – soupeř přehlédl hned celou věž. Opět vedeme!
3,5-2,5

Já (Pavel Čech) jsem nastoupil proti Pavlu Jiráskovi s jediným přáním – protrhnout s ním neblahou sérii čtyř proher během posledních čtyř let. Příležitostí pokračovat v sérii pár bylo: v pozici na diagramu jsem se například chystal ustoupit střelcem… kam asi?
Ale pak jsem mu uzmul pěšce na dámském křídle a stihl zredukovat materiál, než mohl zavelet k útoku. Vida svůj zredukovaný čas a Lubošovu komfortní pozici, netlačil jsem už na pilu a po dohodě s kapitánem nabídl remízu. Chvilku se ošíval jako každý, když mu utíká chodící bod…
4-3

Luboše Hubku čekal na 6. šachovnici Vasilis Tsapanidis. V partii reagoval na Francouzskou stejně jako Honza přetažením 3.e5. Pozorně vykryl zajímavé manévry soupeře, jenž zaparkoval svého střelce na a4 a jezdce na b5, a poté s využitím malé milé taktiky ovládl zbytek šachovnice. Náš mistr 100% opět končil jako poslední – a opět zvítězil. Další série pokračuje! Luboš má letos v KP 6b/6!
5-3
tabulka KP po 7. kole

Pavel Čech