Výhra C družstva v Náchodě

V neděli 4. 2. 2024 jsme se utkali v 7. kole RP-A s domácím TJ Náchod. Hrálo se v kině Vesmír. Do sestavy C družstva jsme se opět nevešli já (řidič) ani Milan (fanoušek). Na všech šachovnicích nastoupili naši talenti. Po cca hodině hry jsme šli s Milanem na kafe, s tím, že Lukáš má velkou výhodu a všechny ostatní partie vypadaly zajímavě. Potom odjel Milan fandit našemu A týmu do Hradce v utkání KP s Lípou.
Menší drama jsem zažil i já, když jsem zůstal pod kinem a nemohl dovnitř, protože mi někdo (asi Magnusek) zabouchl dveře. Po cca 20 minutách mi přišla otevřít Šárka Marxová, s tím, že už přijala remízu. Hrála na trojce s Petrem Cerhou černýma Dámský gambit. Na partii jsme se dívali a výsledek byl asi ok. Soupeř postupně vše vyměnil a ve vyrovnané koncovce lehkých figur nabídl remízu. 0,5-0,5

Potom pěkně vyhrál na 5. šachovnici Šimon Krása s Otakarem Zimou. V anglické odvážnou obětí Sxg2 zdemoloval soupeři kryt před králem, figuru si potom dobral nazpět i s úroky a pokračoval v útoku. Nakonec rozhodl vidličkou. Super výkon! Vedeme 1,5-0,5 a Šimon má letos za dospělé 3b/3!
Přemek Řezníček nastoupil na první desce proti Milanu Burdilákovi. To je zkušený soupeř, který dokáže v partii potrápit i hráče na úrovni KM. Přemek se však nezalekl a v zápletkách střední hry získal pěšce. Potom po dlouhých manévrech a výměnách přešli do asi remízové věžovky V+2p proti V+p. Milan však neopatrně vyměnil věže a vzniklá pěšcovka už byla za Přemka vyhraná. Potom si musel trochu započítat, ale výhru už nepustil.  2,5-1,5
Lukáš Minár bojoval na 4. šachovnici s Jakubem Schonem ve hře dvou jezdců. Už zahájení získal velkou převahu a ve střední hře vybojoval figuru. Soupeř se sice pokoušel postavit něco jako pevnost, ale stále byl pod tlakem bílých figur. Lukáš se rozhodl k oběti figury za pěšce a přešel do nejasné pěšcovky s volným pěšcem k dobru. Tu dokázal po hrubce soupeře zakončit matem. 3,5-1,5
Jako poslední dohrávali na dvojce Vojta Zeman s matadorem Zdeňkem Hejzlarem. Protože oba měli bojovnou náladu, byli jsme svědky napínavého souboje plná úderů, hrozeb a šancí. Po výměnách lehkých figur a věží, manévrovali s pár minutami na hodinách dámou a králem. Zdeněk vyluxoval pěšce na dámském křídle, ale Vojta pohrozil průlomem a postupem pěšců na královském. Bílý král unikal věčným šachům a nakonec se mu podařilo skrýt až na h6 a potom na f7 v černém táboře. Soupeř hrál stále na výhru, ale v zápalu boje udělal chybu a navíc mu došel čas. Super, že si Vojta dokázal udržet koncentraci i v časové tísni. Vyhráváme vysoko 4,5-1,5.

Všichni hráči včetně soupeřů zaslouží pochvalu za bojovnost. Hráli dlouhé napínavé partie až do vyčerpání všech možností v koncovkách. Zápas RP trval opět déle než utkání našeho A družstva v KP, což je jasný důkaz proti zkracování tempa v nejnižší soutěži.

Petr Staněk