Olda Wenke přeborníkem v rapidu kraje Střední Franky-jih

Dne 8. 2. 2024 jsem se zúčastnil přeboru jednotlivců kraje Mittelfranken-Süd (Střední Franky-jih) v rapidu. Po zlatu (2017), ostudném 6. místě (2018) a bronzu (2020) to byla má čtvrtá účast na tomto turnaji, konaném tradičně ve Schwanstettenu v první polovině února. Po strastiplné padesátikilometrové cestě za nepříznivého počasí (déšť + nárazový vítr) jsem dorazil krátce před devatenáctou hodinou (začátek turnaje 19:00) na “místo činu”. Již při prvním letmém pohledu na startovní listinu bylo zřejmé, že turnaj letos nebude mít takovou kvalitu, jako tomu bývalo v letech předešlých. Nejspíš pro nevlídné počasí, svou účast odřeklo mnoho účastníků. Při naprosto reálném zhodnocení nastalé situace bylo zřejmé, že na titul přeborníka kraje může pomýšlet tak pět hráčů. Další skupina 3-4 hráčů může “nepříjemně kousat”. Ale to jsou jen papírové předpoklady a při tempu 15 min + 5 s a pouhých pěti kolech je možné cokoliv…

1.kolo
Frank Zimmer (1779, SC Heideck-Hilpoltstein) - Oldřich Wenke (1982, SG Büchenbach/Roth a taky TJ Jiskra Jaroměř!!!!)
Velká neznámá…Nejen, že se jednalo o náš první vzájemný souboj, ale ani jsme se neznali a viděli se poprvé. Soupeř-vrstevník zvolil 1.e4. Má, pro znalé, tradiční odpověď 1….b6 soupeře očividně překvapila. V zahájení tápal a vyústěním byla poměrně brzká ztráta figury a tím i partie…0-1

2.kolo
Oldřich Wenke - Andreas Merz (1853, SC Treuchtlingen)
Soupeř, kterého jsem si rozhodně nepřál! A už vůbec ne tak brzy! Jedná se o bývalého spoluhráče z Treuchtlingenu, kde jsem působil od svého příchodu do Německa (2013) až do roku 2020. Navíc se jedná o zkušeného soupeře, kterého jsem před turnajem řadil mezi kandidáty na titul. Po obvyklém 1.b3 měla partie dlouho vyrovnaný průběh. Na zlomek sekundy jsem uvažoval i o nabídce remízy…přece jen to je bývalý spoluhráč, dobrý hráč a i skromný a výborný člověk…Ale NE!!! Přijel jsem bojovně naladěn s cílem získat medaili!A vzhledem k výše zmíněné menší konkurenci je medaile povinnost!!! Možná jsem k sobě přísný, ale malý ten, kdo má malé cíle. Partii jsem nakonec díky Andreasovým nepřesnostem v koncovce vyhrál ….1-0

3.kolo
Bastian Perner (1881, SC Heideck-Hilpoltstein) - Oldřich Wenke
Nepříjemný soupeř…mladý (kolem 20-ti let)a především….OBHÁJCE titulu! Opět se hrálo mé oblíbené zahájení, anglicky nazvané Owens defense. Soupeř útočil, já stál ,tak jak to u černých bývá. Avšak pevně a bez viditelných slabin (možná i bez těch neviditelných). Soupeř se poněkud násilně snažil pro své figury v centru získat “Lebensraum” - rozuměj prostor k životu a zcela ignoroval protiútok na svého monarchu. Před matem ho zachránila ztráta materiálu, která vyústila v pozdější kapitulaci. Soupeř sice doufal, že se vzhledem k časové tísni (hrál jsem posledních asi 20 tahů s 10 sekundami na hodinách)spletu, ale nedočkal se…0-1

4.kolo
Oldřich Wenke - Thomas Ruderer (1721, SC Heideck-Hilpolstein)
Souboj posledních stoprocentních a zároveň historicky pátá vzájemná partie 2xrapid,2xklasický šach při skóre 3:1.Opět se potvrdilo, že Thomas je přívržencem rychlejšího tempa. Kdyby měl rapid-elo, mělo by nepochybně mnohem vyšší hodnotu než jen 1721. Partii rozhodla rychlá chyba soupeře, při které ztratil pěšce. Dalším negativem soupeřovy pozice byl nedokončený vývin. Přes veškerou snahu a vynalézavost porážku již neodvrátil. 1-0. Partie se soupeři nevyvedla, to však nezpochybňuje fakt, že se jedná o nebezpečného rapidového soupeře!

5.kolo
Karl Beck (1920, toho času bez klubové příslušnosti) - Oldřich Wenke
Poslední kolo. Již před jeho zahájením bylo zřejmé, že remíza znamená pro mě titul přeborníka kraje! Dokonce i porážka by nemusela být osudnou… Nenechal jsem však nic na náhodě a po 1.e4 b6 jsem nabídl remízu. Soupeř odmítá!!! Jde mu ještě o bronz a zároveň si uvědomuje, že naše vzájemná bilance je velmi vyrovnaná (+2=2-3 z jeho pohledu). Jsme tedy častými soupeři na různých turnajích. Známe se, tak proč to nezkusit! Za mě pochvala! když v daný moment mi jeho odmítnutí nabídky “po chuti” moc nebylo. Chtěl jsem mít už jistotu! No nic, bez práce nejsou koláče! Naštěstí soupeř ze svého pseudotlaku nevytěžil zhola nic. S přibývajícími tahy “znásilňoval” pozici tak brutálním způsobem, že to nemohlo dopadnout jinak, než že byl “znásilněn” sám…0-1

Krátce před třiadvacátou hodinou jsem tak mohl z rukou předsedy krajského šachového svazu převzít putovní pohár pro vítěze turnaje. 

Co říci závěrem? Ano, konkurence asi nebyla taková jako v předešlých ročnících a turnaj by si zasloužil větší, na druhou stranu, historie se neptá! Prostě zlato je zlato!!! Kdo neskáče, není Čech hop, hop, hop!

Oldřich Wenke