Závěrečné hodnocení C týmu v RP-A 2023/2024

Pro letošní sezónu jsem v roli kapitána týmu TJ Jiskra Jaroměř C vsadil především na mladé hráče, kterým se mimořádně dařilo. Družstvo uhrálo 10 bodů, získali jsme 20 bodů skóre a vybojovali 14 výher. Ke každému utkání nastoupila minimálně jedna dívka. Já jsem dělal kapitána, kouče a rozhodčího. Většinu zápasů odehrála šestice mládežníků (průměrná šachovnice).
(1,3.) Přemek Řezníček 2b/7 (+1 =2 -4) Přemek hrál až na dvě výjimky na první šachovnici. Výkonem 1596 potvrdil zlepšení v průběhu sezóny. Z pozic na šachovnici mohl vyždímat minimálně o dva body navíc. Pěkně porazil Milana Burdiláka.
(2,2.) Vojta Zeman 3b/6 (+2=2-2) Vojta měl dobrý začátek a konec. S výkonem 1621 je u něj také vidět zlepšení. Naplno bodoval v partiích s Robertem Danielem a Zdeňkem Hejzlarem.
(3.) Šárka Marxová 2,5b/7 (+1 =3 -3) Šárka (s výkonem 1467) sehrála pěkné partie. Hrála bojovně, odmítala remízy. Nejvíc se jí podle mě povedla partie s Jiřím Kubcem.
(4,3.) Stela Archlebová 2b/3 (+1=2) Stela ve druhém kole přehrála ve skvěle vedené útočné partii Jaroslava Štěrbu. Potom přidala ještě dvě remízy a soutěž odehrála bez prohry.
(4.) Lukáš Minár 3b/3 (+3) Lukáš odehrál sice jen tři kola, ale v partiích s Vojtou Janečkem, Jakubem Schonem a Alešem Skalákem předvedl soustředěný výkon a pokaždé dokázal zvítězit, když potrestal chyby soupeřů. Lukáš se na partie svědomitě připravuje a v příští sezóně by měl odehrát víc zápasů.
(4,3.) Šimon Krása 3,5b/4 (výkon 1616) (+3=1) Šimonovi se letos dařilo i v soutěžích mládeže, ale za dospělé se proměnil ve štiku soutěže. Přehrál např. Milana Dvořáka nebo Otakara Zimu.

Jako kapitán (Petr Staněk, 1b/1) a zástupce Milan Borůvka (1b/1) jsme oba do zápasů naskočili pouze jednou. Já v prvním kole s Pandou a Milan v Novém Bydžově. Za C tým nastoupily také Iva Archlebová 0b/1, Eva Archlebová 0b/1. Obě sehrály dlouhé bojovné partie proti silným soupeřům. Dále si zahráli Josef Archleb 1b/1, Kryštof Balcar 0b/2, nejmladší hráč v týmu, Mirek Halamka 0b/1, Vincenc Linhart 0,5b/1 a Zdeněk Michl 0,5b/1. Všechny zápasy jsme sehráli v plném počtu a hráči, kteří v sezóně ochotně nastoupili do zápasů, zaslouží pochvalu.

Průběh jednotlivých zápasů jsem popisoval průběžně v reportážích, proto jen krátké shrnutí. V prvním kole jsme porazili doma vysoko Pandu z Rychnova 3,5-1,5. Zvítězili jsme já, Vojta a Šimon. Remízu přidala Šárka. V druhém kole jsme omilostnili Kostelec n/O 2,5-2,5. Vyhráli Stela a Lukáš. Remizoval Vojta. Přemek měl poraženého nebezpečného Blažka. Se Sokolem jsme prohráli těsně 2-3, když zvítězil Josef a remizovali Stela s Přemkem. V N. Bydžově to byla porážka 2-3. Vyhrál Milan a remízu přidali Přemek a Stela. Vyhraná byla Šárka, odmítla remízu a zachránila koťátko. Domácí vítězství 3-2 s Českou Skalicí zařídili bodem Šárka a Šimon a půlbod přidali Vincenc a Vojta. Nejpovedenější utkání jsme odehráli v Náchodě. Vítězství 4,5-0,5 zařídili výhrou Přemek, Vojta, Lukáš, Šimon a remízu přidala Šárka. Předposlední kolo jsme v oslabené sestavě nestačili na vedoucí Spartak a v domácím prostředí prohráli 0,5-4,5. Jedinou remízu zařídil Zdeněk. V posledním kole jsme nestačili 2-3 na Nové Město, když zvítězil Lukáš a remízu uhráli Šárka a Šimon.

Na závěr přidávám foto týmu a tabulku po závěrečném 9. kole (každé z družstev mělo jedno kolo volný los). Pořadí bylo těsné. Pokud bychom zvítězili v posledním kole, tak jsme na třetí příčce před Bydžovem a máme bronz.

Cílem bylo, aby všichni mladí získali herní praxi ve vážných partiích. V tabulce RP-A jsme skončili na páté příčce, což je za mě OK. Budeme se snažit všechny neustále se zlepšujících žáky, dorostence a juniory se zájmem o šachovou hru, motivovat k tomu, aby co nejčastěji nastupovali v družstvech dospělých. Je to pro ně neocenitelná zkušenost a cesta k šachovému růstu.

Petr Staněk